Αν και ο όρος χρονολογείται πάνω από μια δεκαετία, τα ταξίδια bleisure – ή τα ταξίδια που συνδυάζουν επιχειρήσεις και αναψυχή – αυξάνονται, καθώς το απομακρυσμένο εργατικό δυναμικό συνεχίζει να αυξάνεται.

Τι είναι το Bleisure;

Bleisure, workcation, digital nomad… Όπως και να το ορίσετε, ο συνδυασμός εργασίας και αναψυχής προβλέπεται να είναι μια συνεχής τάση ταξιδιού το 2022 και μετά. Και η ανάπτυξη των ταξιδιών bleisure συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την ανάπτυξη του απομακρυσμένου εργατικού δυναμικού.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη έρευνα σχετικά με το μέλλον της εργασίας δείχνει ότι 40,7 εκατομμύρια Αμερικανοί επαγγελματίες θα εργαστούν πλήρως εξ αποστάσεως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτή η ευελιξία στο εργασιακό περιβάλλον και τον προγραμματισμό ανοίγει την πόρτα σε πολλούς προορισμούς αν βέβαια οι προσφορές τους ανταποκρίνονται στις ανάγκες και επιθυμίες των ταξιδιωτών.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ένας ταξιδιώτης bleisure δεν είναι ο παραθεριστής που ελέγχει το επαγγελματικό email του όλη την ημέρα. Τα ταξίδια Bleisure ταξιδεύουν με σκοπό τη δουλειά, ενώ παράλληλα αφιερώνουν χρόνο για να εξερευνήσουν έναν προορισμό. Αυτό μπορεί να μοιάζει με έναν ταξιδιώτη που επισκέπτεται έναν πελάτη και στη συνέχεια μένει στον προορισμό μερικές επιπλέον ημέρες ή έναν απομακρυσμένο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης που κάνει κράτηση για μηνιαία διαμονή σε ένα σαλέ βουνού.

Τώρα, υπάρχουν σίγουρα πολλοί εργαζόμενοι που δεν είναι εν πλω με την έννοια του bleisure και προτιμούν να αποσυνδέονται πλήρως από την εργασία ενώ βρίσκονται σε διακοπές. Ωστόσο, είτε είστε ξενοδοχείο, αεροπορική εταιρεία ή ταξιδιωτικός πράκτορας, η επίγνωση αυτού του αυξανόμενου στυλ ταξιδιού μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε πώς να συνδεθείτε καλύτερα και να υποστηρίξετε τους bleisure πελάτες σας.

Θέλω να προσφέρω στους πελάτες μου την καλύτερη εμπειρία

Εξετάστε τις μοναδικές ανάγκες των ταξιδιωτών Bleisure

Όταν κάνετε μάρκετινγκ προς τους ταξιδιώτες bleisure, εξετάστε ποια στοιχεία είναι απαραίτητα για ένα επιτυχημένο ταξίδι bleisure. Αν και ένας ταξιδιώτης bleisure μπορεί να ενδιαφέρεται να εξερευνήσει τον προορισμό του, εξακολουθεί να έχει ευθύνες εργασίας που πρέπει να φροντίσει κατά τη διάρκεια της διαμονής του.

Ένα εξαιρετικό παράδειγμα αναγκαιότητας bleisure; Ένα ισχυρό (και δωρεάν!) Wi-Fi. Ενώ οι περισσότεροι ταξιδιώτες μπορεί να χρησιμοποιούν Wi-Fi για ελαφριά περιήγηση στο διαδίκτυο ή για να ακούνε μουσική, για έναν ταξιδιώτη bleisure, η αξιοπιστία του Wi-Fi μπορεί να δημιουργήσει είτε μια παραγωγική μέρα είτε μια εξαιρετικά αγχωτική. Ένας επισκέπτης μπορεί να χρειαστεί να συμμετάσχει σε βιντεοκλήσεις κατά τη διάρκεια της διαμονής του ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας μάρκετινγκ μπορεί να χρειαστεί γρήγορο Wi-Fi για τη δημιουργία και την επεξεργασία περιεχομένου.

Εκτός από μια ισχυρή σύνδεση στο Διαδίκτυο, οι ταξιδιώτες bleisure χρειάζονται επίσης χώρους όπου μπορούν να απομονωθούν και να κάνουν πραγματικά κάποια δουλειά. Οι αίθουσες συνεδριάσεων και οι χώροι εργασίας του ξενοδοχείου, καθώς και περισσότερα ιδιωτικά καταλύματα, όπως εξοχικές κατοικίες, μπορούν να βοηθήσουν στην κάλυψη αυτών των αναγκών.

Και να θυμάστε ότι οι ταξιδιώτες bleisure σε μακροχρόνιες διαμονές μπορούν επίσης να ταξιδέψουν με την οικογένεια ή τα κατοικίδια ζώα. Είτε αναδεικνύετε σουίτες ξενοδοχείων με γραφεία εργασίας είτε καταλύματα φιλικά προς τα κατοικίδια, οι παροχές που ευθυγραμμίζονται με ένα εστιασμένο, παραγωγικό περιβάλλον θα έχουν μεγάλη αξία για έναν ταξιδιώτη bleisure.

Συμμετοχή του ταξιδιώτη Bleisure

Όλο και περισσότερο, οι ταξιδιωτικοί οργανισμοί δημιουργούν προγράμματα σχεδιασμένα με γνώμονα τον ταξιδιώτη bleisure. Μερικά παραδείγματα:

  • Το Marriott’s Day Pass επιτρέπει στους επαγγελματίες ταξιδιώτες να κάνουν κράτηση για ένα δωμάτιο – με χώρο εργασίας – για ένα χρονικό διάστημα 12 ωρών. Το πάσο περιλαμβάνει premium Wi-Fi και πρόσβαση σε επαγγελματικό εξοπλισμό, όπως εκτυπωτές και σαρωτές.
  • Το Hotel Kinsley της Νέας Υόρκης προσφέρει ένα πακέτο εμπνευσμένο από το bleisure που περιλαμβάνει πρόσβαση σε έναν γειτονικό χώρο συνεργασίας, καθώς και τοπικές κάρτες πεζοπορίας για φιτνες.
  • Το Ιταλικό Hotel Poseidon προσφέρει ένα πακέτο Work from Hotel που περιλαμβάνει χώρο εργασίας και είδη γραφείου, καθώς και δωρεάν καφέ όλη την ημέρα και εξατομικευμένα μενού μεσημεριανού γεύματος.

Δεν χρειάζεται απαραίτητα να είστε ξενοδοχείο για να προσελκύσετε ταξιδιώτες bleisure. Για παράδειγμα, τα τουριστικά γραφεία προορισμών που παρουσιάζουν τοπικούς χώρους συνεργασίας, βιβλιοθήκες και καφετέριες φιλικές προς την εργασία μπορούν να προσφέρουν εξαιρετικές πληροφορίες σε έναν ταξιδιώτη bleisure. Οι αεροπορικές εταιρείες, από την άλλη πλευρά, μπορούν να δημιουργήσουν loyalty programs ή οδηγούς προορισμού έχοντας κατά νου τους ταξιδιώτες bleisure.

Στη συνέχεια, φυσικά, υπάρχει το τμήμα αναψυχής του bleisure. Είτε παρευρίσκονται σε μια συναυλία, σε μια έκθεση μουσείου ή στην εξερεύνηση ενός εθνικού πάρκου, οι ταξιδιώτες του bleisure θα θέλουν να απολαύσουν τον προορισμό τους. Απλά θυμηθείτε να προβάλετε εκδρομές που είναι εφικτές σε ένα ισορροπημένο. Ένα ξενοδοχείο, για παράδειγμα, μπορεί να θέλει να αναδείξει αξιοθέατα σε κοντινή απόσταση από τους χώρους του ή μαθήματα ευεξίας και τρόπου ζωής στις εγκαταστάσεις του.

Γράφει ο Δημήτρης Τριανταφυλλίδης