Έχουμε μπει στην κορύφωση της σεζόν και τα μηνύματα είναι θετικά από πολλούς προορισμούς, τα δε στοιχεία, όπως αυτά του ΙΝΣΕΤΕ και της ΤτΕ για το διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου, δείχνουν πως θα προσεγγίσουμε και σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεράσουμε τα νούμερα του 2019.

Ο τουριστικός κλάδος έρχεται από δύο έτη πανδημίας με μεγάλες απώλειες. Παρόλα αυτά οι επαγγελματίες στις περισσότερες περιπτώσεις και παρά τον πληθωρισμό και το ενεργειακό κόστος έχουν συγκρατήσει τις τιμές, προκειμένου να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Δεν φαίνεται αυτό όμως να συμβαίνει παντού.

Στις χρεώσεις των beach bar για τις ομπρέλες και τα καθίσματα οι τιμές σε όλη την Ελλάδα έχουν πάρει την ανιούσα σε σημείο που καθιστούν «απαγορευτική» μια επίσκεψη στην παραλία για μια μέση ελληνική οικογένεια. Τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια λόγω των καυσίμων έχουν πάρει «φωτιά». Τα δεδομένα φαίνεται πως δεν θα επιτρέψουν σε αρκετούς Έλληνες να πάνες φέτος διακοπές. Τα δε προγράμματα κοινωνικού τουρισμού αποδεικνύεται πως είναι κατώτερα των περιστάσεων.

Οι διακοπές όμως δεν αποτελούν, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να αποτελούν είδος πολυτελείας. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μετατραπεί η χώρα σε έναν τουριστικό προορισμό που δεν θα μπορούν να κάνουν διακοπές και να ταξιδέψουν οι ίδιοι οι κάτοικοί της. Αυτό θα ήταν καταστροφικό για πολλούς λόγους. Δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε πως πολλοί προορισμοί, ακόμη και νησιά στηρίζονται στο εσωτερικό τουρισμό. Επίσης όπως μας έδειξε και η πανδημία το τουριστικό προϊόν είναι εξαιρετικά ευάλωτο και έρχονται στιγμές που μόνο ο εσωτερικός τουρισμός μπορεί να σώσει την παρτίδα.

Για τις υπέρογκες χρεώσεις δεν έχουν λείψει και τα επικριτικά δημοσιεύματα στο εξωτερικό. Είναι κατανοητό πως κάποιοι θέλουν να «ρεφάρουν» τις ζημιές και να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις σε καύσιμα, ενέργεια και τον πληθωρισμό. Ωστόσο αν η προσπάθεια αυτή γίνει με λάθος τρόπο, το αποτέλεσμα μέσο-μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι το ακριβώς αντίθετο από το προσδοκώμενα.

Εμείς ελπίζουμε πως και στο κομμάτι των εσόδων τα πράγματα θα καταλήξουν θετικά φέτος και θα δοθεί «ανάσα» τόσο στον κλάδο, όσο και στην ελληνική οικονομία.

Η itn Ελληνικός Τουρισμός θα είναι ξανά μαζί σας στις αρχές Σεπτεμβρίου, παραμένοντας στις επάλξεις για την ενημέρωση του τουριστικού κλάδου.

Γράφει ο Γιώργος Καραχρήστος