Για το μεγάλο opening στο yachting που ετοιμάζει η Κερκύρα γράφει η Δώρα Χρήστου στην ηλεκτρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2022.

Αναμφίβολα η Κέρκυρα είναι ένας από τους top προορισμούς διακοπών. Κάθε χρόνο δέχεται χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα, αλλά και από το εξωτερικό. Διαθέτει πανέμορφά φυσικά τοπία, έντονη πολιτιστική κληρονομιά επιπλέον φημίζεται και για την ιδιαίτερη γαστρονομία της. Έχοντας, λοιπόν, εδραιώσει  την τουριστική της αξία εδώ και χρόνια, είναι έτοιμη για ένα μεγάλο άνοιγμα στο θαλάσσιο τουρισμό, συγκεκριμένα στο yachting.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) σχεδιάζει εδώ και καιρό την προκήρυξη διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας για την επιλογή κατάλληλου επενδυτή/υπο-παραχωρησιούχου για τη χρηματοδότηση, ανάπτυξη, λειτουργία, συντήρηση και μακροπρόθεσμη εκμετάλλευση της μαρίνας μεγάλων σκαφών τύπου mega-yacht στην Κέρκυρα, η οποία αναμένεται να διεξαχθεί μέσα στο 2022.

Το Σχέδιο Ανάπτυξης -Master Plan- του Λιμένα Κέρκυρας περιλαμβάνει την ανάπτυξη μιας μη αξιοποιημένης μαρίνας μεγάλων σκαφών τύπου mega-yacht, αντικαθιστώντας τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις επισκευής και συντήρησης μικρών σκαφών.

limenas kerkyras

Η θέση του τουριστικού λιμένα βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμένα Κέρκυρας (περιοχή «Κεφαλομάντουκο»), στη δυτική πλευρά του προσήνεμου μώλου κοντά στο νέο επιβατικό σταθμό. Ειδικότερα, προβλέπεται λιμενολεκάνη ορθογωνικού σχήματος διαστάσεων 390X320 μ., με την είσοδο στη λιμενολεκάνη να διαμορφώνεται στα βορειοδυτικά ενώ το στόμιο έχει ελεύθερο πλάτος 140μ. Περιλαμβάνεται επίσης κύκλος ελιγμών διαμέτρου περίπου 200 μ.

Επιπλέον υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για τον Λιμένα Λευκίμμης που βρίσκεται στη Νότια Κέρκυρα σε απόσταση 43χλμ. από την πόλη της Κέρκυρας και  εξυπηρετεί την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Νότιας Κέρκυρας με την Ηγουμενίτσα.

Στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου Πελάγους δεν υπάρχουν πολλές μικρές μαρίνες, στις οποίες μεγάλα σκάφη θα ήταν σε θέση να αγκυροβολήσουν με αποτέλεσμά να  μην υπάρχει ανταγωνισμός. Επομένως αναμένεται υψηλή εκμετάλλευση των θέσεων ελλιμενισμού στις Μαρίνες του νησιού εξαρχής.

Η Μαρίνα της Κέρκυρας ξεχωρίζει με την εξαιρετική γεωγραφική θέση αφού βρίσκεται δίπλα σε πόλη με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, σε μικρή απόσταση από διεθνές αεροδρόμιο – απόσταση τριών χιλιομέτρων, και επιπλέον βρίσκεται, από πλευράς ναυσιπλοΐας, σε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα περιοχή – τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. Πολύ σημαντικό αποτελεί το γεγονός πως πρόκειται για μια «γέφυρα» μεταξύ των ελληνικών και των λοιπών μεσογειακών προορισμών – διασυνδεδεμένη με εθνικά και διεθνή λιμάνια και περιοχές μεγάλης ζήτησης, συμπεριλαμβανομένου του Ιονίου, της Ελλάδας, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας, της Νότιας Ιταλίας και της Μέσης Ανατολής.

Η τοπική κοινωνία

Με ένα έργο σαν και αυτό είναι σίγουρο πως θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση της τοπικής κοινωνίας. Αναμένεται να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις πρατηρίων καυσίμων και υπηρεσίες συντήρησης σε μικρή κλίμακα. Ακίνητα όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, καταστήματα εντός των εγκαταστάσεων, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα για το επιχειρηματικό μοντέλο. Υπάρχουν και άλλες εγκαταστάσεις αναψυχής /αθλητισμού που προσφέρονται να βρίσκονται σε αυτό το έργο ή και σε κοντινή απόσταση. Επιπλέον σημαντικός στόχος θα είναι και εγγύτητα στο διεθνές αεροδρόμιο, με αποκλειστικούς τρόπους μεταφοράς (ιδιωτικά τζετ, ελικόπτερα). Εκτός από τις παραπάνω αναφορές, θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν λόγο της ζήτησης για 24 /7 εξυπηρέτηση και την ανάγκη ενός πολύγλωσσου προσωπικού.

taylor wright BLxxUrvAIn4 unsplash 1

Αν μη τι άλλο, πρόκειται για ένα μεγαλεπήβολο σχέδιο με πολλούς θετικούς άξονές όμως είναι ακόμα νωρίς για συμπεράσματα, καθώς η τοπική κοινωνία της Κερκύρας φαίνεται να επεξεργάζεται τις συνθήκες με τις οποίες θα προχωρήσουν τα έργα για τις μαρίνες.

Συγκεκριμένα ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, κατεθέσε τις ενστάσεις του για το προτεινόμενο έργο στο λιμάνι της Λευκίμμης. «Κοινή πεποίθηση όλων των φορέων της περιοχής είναι η αναγκαιότητα αναβάθμισης και βελτίωσης των υποδομών και υπηρεσιών του λιμένα της Λευκίμμης…», αναφέρει στην επιστολή του ο Βουλευτής και συνεχίζει: «…με την προϋπόθεση όμως ότι θα εξυπηρετούνται επαρκώς οι αναπτυξιακές προοπτικές του τόπου και κυρίως η απρόσκοπτη λειτουργία των πλοίων της ακτοπλοΐας, του θαλάσσιου τουρισμού και της αλιείας και εν γένει θα διασφαλίζεται η κοινωνική, οικονομική και εδαφική συνοχή, τόσο της περιοχής της νότιας Κέρκυρας όσο και ολόκληρης της νήσου».

Ο κ. Μπιάγκης τονίζει πως «Η Γενική Γραμματεία Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής οφείλει να λάβει υπόψη τις εύλογες ανησυχίες αλλά και στοιχειοθετημένες προτάσεις της περιφερειακής διοίκησης, της τοπικής κοινωνίας και των επαγγελματικών και οικονομικών φορέων της νότιας Κέρκυρας. Μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την ευημερία, την ανάπτυξη και το δημόσιο συμφέρον στην περιοχή».

Πέρα από τα προφανή οφέλη που μπορεί να προφέρει η δημιουργία mega- yacht μαρινών , πρέπει να τεθούν τα εξής ερωτήματα: Υπό ποιες συνθήκες θα «παραχωθούν», αυτοί οι δημόσιοι και «ελεύθεροι» μέχρι τώρα χώροι; Ποιος θα είναι ο ρόλος της πολιτείας; Μήπως κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό περιβάλλον που θα απευθύνεται μονό σε μια πολύ συγκεκριμένη κατηγορία τουρισμών αποξενώνοντας έτσι την τοπική κοινωνία;  Σίγουρα ο τουρισμός είναι το δυνατό χαρτί της Ελλάδας, αλλά η ανάπτυξή του οφείλει να γίνεται με σταθερά βήματα και στόχο την συνολική ενίσχυση του τόπου.

22 23 THALASSIOS
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/01/ITN_27012022.pdf