Ο βουλευτής Κέρκυρας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης μετά από επισκέψεις του σε περιοχές της Κέρκυρας που επλήγησαν από την καταστροφική κακοκαιρία τόνισε πως «Το μέγεθος των καταστροφών στην Κέρκυρα ξεπερνά την ανθρώπινη φαντασία. Οι εικόνες είναι όχι απλά αποκαρδιωτικές και απογοητευτικές, αλλά και πρωτόγνωρες για το νησί μας, τις υποδομές του, τους κατοίκους και τους επαγγελματίες».

Η φοβερή κακοκαιρία που έπληξε την Ελλάδα της τελευταίες μέρες άφησε τα σημάδια της και στον τουρισμό αφού αναρίθμητες ήταν ζημίες σε τουριστικές επιχείρησης όπως ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινητών.

Ο κ. Αυλωνίτης αναφέρει χαρακτηριστικά «Στη Μεσογγή και στα Μωφαιτθκα στις εκβολές του ποταμού η κατάσταση είναι βιβλική. Πλημμύρισαν κατοικίες, μαγαζιά και επιχειρήσεις. Καταστράφηκαν ολοσχερώς οικοσκευές, εμπορεύματα, μηχανήματα και επαγγελματικός εξοπλισμός. Άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και με ειδικές ανάγκες εγκλωβίστηκαν από τα χειμμαρώδη νερά και κινδύνεψαν.

1
Αυλωνίτης

 Το ίδιο συνέβη και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα, από τα οποία αποχώρησαν μαζικά τουρίστες και επισκέπτες. Επιχειρήσεις τουριστικών ειδών βυθίστηκαν στο βούρκο της λάσπης, σε εταιρίες ενοικιάσεως αυτοκινητών αυτοκίνητα υπέστησαν ανεπανόρθωτες ζημιές, ενώ ανετράπησαν σκάφη αναψυχής.

Στην ίδια περιοχή, υποχώρησε τμήμα του οδικού δικτύου που αυτήν τη στιγμή απειλεί τη στατικότητα πολλών κατοικιών. Μέχρι τώρα, κανένα κυβερνητικό ή αυτοδιοικητικό κλιμάκιο δεν έχει επισκεφτεί το χώρο. Αν δεν υποστηριχτεί τεχνικά το σημείο, είναι βέβαιο πως η διαβρωτική ισχυρότητα του όγκου του νερού που έπεσε, θα διαβάλλει τα θεμέλια των κατοικιών. Η ΠΙΝ οφείλει ταχύτατα να παρέμβει πριν δούμε σπίτια να γκρεμίζονται.»

5
Αυλωνίτης

«Ποταμός, Τρίκλινο, Άφρα, Κάτω Γαρούνα, Άνω και Κάτω Παύλιανα, Σιναράδες. Παντού, η ίδια απογοητευτική εικόνα με καίριες δημόσιες δομές (γέφυρες, δρόμοι κλπ) να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές, σπίτια και καταστήματα πλημμυρισμένα, τουριστικές μονάδες ακατάλληλες για φιλοξενία. Ο Γολγοθάς κατοίκων και επαγγελματιών έχει ξεκινήσει.

Η Πολιτεία οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να αμβλύνει τις γραφειοκρατικές δυσκολίες κατά την καταγραφή και αποζημίωση, να στηρίξει οικονομικά όλους όσους αποδείχθηκαν ευάλωτοι, αλλά και να ενισχύσει τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έρχονται αντιμέτωποι με ανάλογα μη διαχειρίσιμα καιρικά φαινόμενα» σχολίασε ο κ. Αυλωνίτης.

6
Αυλωνίτης

Ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Τουρισμού έκανα αναφορά στην Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων ζητώντας την στήριξή τους. «Οι άνθρωποι με μία ενιαία φωνή αγωνίας αποζητούν από την Πολιτεία και την Τοπική Αυτοδιοίκηση τη στήριξη για να επιβιώσουν, μπροστά στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. 

7
Αυλωνίτης

Για το λόγο αυτό, είναι κρίσιμη η πραγματοποίηση μιας κυβερνητικής σύσκεψης στην Κέρκυρα με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επαγγελματικών φορέων προκειμένου να αποτυπωθούν τα προβλήματα και να αποφασιστεί η δραστική αντιμετώπισή τους. Η Πολιτεία απαιτείται να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων γιατί θα αντιμετωπίσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των πληγέντων αλλά και του λαού. Ας λάβουν υπόψιν τους ότι ο λαός είναι εξαιρετικά απογοητευμένος».

2
Αυλωνίτης