«Πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζομένων στον Τουρισμό», ρωτούν τον Υπoυργό Τουρισμού 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, με πρωτοβουλία της Τομεάρχη Τουρισμού και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου.

Το Υπουργείο Τουρισμού είναι ο αρμόδιος φορέας λειτουργίας τμημάτων μετεκπαίδευσης σύμφωνα με το ν. 1077/1980 όπως ισχύει, σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας, για τους ήδη εργαζομένους στον τουριστικό τομέα ή για πρόσκαιρα ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους.

Πρόκειται για προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης τα οποία δεν εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση και οδηγούν στην απόκτηση αδιαβάθμητων τίτλων σπουδών.

Η συνεχής επαγγελματική κατάρτιση των εργαζομένων στον τομέα του τουρισμού είναι απαραίτητη για την επιβίωσή τους στην αγορά εργασίας, καθώς η παρακολούθηση των προγραμμάτων αυτών παρέχεται δωρεάν και οι μετεκπαιδευόμενοι δικαιούνται, για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, επίδομα μετεκπαίδευσης, που καθορίζεται και καταβάλλεται από τον Ο.Α.Ε.Δ.

Δυστυχώς όμως, οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να περιμένουν την δημοσίευση της σχετικής προκήρυξης. Και ενώ ο Υπουργός Τουρισμού ζητάει από τους απασχολούμενους στον κλάδο του τουρισμού να είναι έτοιμοι την 1 Απριλίου, το ίδιο το Υπουργείο δεν επιδεικνύει την ίδια συνέπεια ως προς τις υποχρεώσεις του, ιδιαίτερα ως προς την λειτουργία των τμημάτων μετεκπαίδευσης που λειτουργούν τους χειμερινούς μήνες ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να τα παρακολουθήσουν απρόσκοπτα και να τα ολοκληρώσουν έγκαιρα.

Είναι άξιο απορίας πότε επιτέλους θα υλοποιηθούν τα προγράμματα μετεκπαίδευσης των εργαζομένων στον Τουρισμό.

Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύει να διασφαλίσει το δημόσιο χαρακτήρα της τουριστικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης αναβαθμίζοντας ποιοτικά το επίπεδο παρεχόμενων γνώσεων;

2.Σκοπεύει να λειτουργήσει μέσα στο Νοέμβριο του 2021 τα τμήματα μετεκπαίδευσης για τους ήδη εργαζομένους στον τουριστικό τομέα ή για τους πρόσκαιρα ανέργους, οι οποίοι διαθέτουν μόνον εμπειρική γνώση του αντικειμένου εργασίας τους;

3.Προτίθεται να αυξήσει τον αριθμό των συμμετεχόντων ανά τμήμα, των αριθμό των τμημάτων και των πόλεων που τα φιλοξενούν, όπως επανειλημμένα σας έχει προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (Π.Ο.Ε.Ε.Τ.);