Συνέντευξη στην Lena Kyropoulos – αναδημοσίευση από την itn Ελληνικός Τουρισμός
Ήταν 30 Σεπτεμβρίου του 2020 όταν έγραφα ότι «η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς, αλλά και τους ακατάπαυστα ανήσυχους ανθρώπους. Ένας από αυτούς είναι και ο επιχειρηματίας, κ. Γιώργος Στάικος. Με καταγωγή από το Βόλακα της Δράμας, ο ομογενής μας, ιδιοκτήτης κατασκευαστικής εταιρείας, ζει και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Beckum, της Γερμανίας. Εδώ και 1,5 χρόνο που εκπονείται ο σχεδιασμός του πρώτου 3D διώροφου σπιτιού στην Ευρώπη και στη Γερμανία, είναι ο εμπνευστής και από τους πρωτεργάτες της σύλληψης της ιδέας, αλλά και όλου του σχεδιασμού και υλοποίησης της κατασκευής του 3D διώροφου σπιτιού των 160 m2. Όπως λέει και ο τίτλος: Το πρώτο 3D εκτυπωμένο διώροφο σπίτι της Ευρώπης είναι Γεγονός! Έλληνας ο εμπνευστής του! Το P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S ταξιδεύει σήμερα στην πόλη του Beckum.». Είχα τη τύχη, λόγω της προσωπικής φιλίας που με συνδέει εδώ και χρόνια με τον κ. Στάικο να επικοινωνήσουμε πρώτοι στην Ελλάδα την είδηση για το τότε παράτολμο εγχείρημα και σήμερα το τόσο επιτυχημένο αφήγημα!
Σήμερα, είμαι πάλι εδώ σε μία συνέντευξη που αφορά τα εγκαίνια πια του πρώτου 3D διωρόφου σπιτιού στην Ευρώπη και του πρώτου στη Γερμανία. Η συνέντευξη που ακολουθεί, είναι σε άκρως φιλικά πλαίσια, για να σκιαγραφήσω όσο μπορώ με το δημοσιογραφικό μου πενάκι τον άνθρωπο Γιώργο Στάικο!
Καλησπέρα Γιώργο μου, πώς αισθάνεσαι που από το χαρτί πλέον αντικρίζεις ιδίοις όμμασι όσα 1 χρόνο πριν οραματίστηκες;
Καλησπέρα Λένα μου και σε ευχαριστώ για το επικοινωνιακό βήμα να μιλήσω από το πως ξεκίνησε όλο αυτό και να φτάσω στο σήμερα. Ήταν ένα όνειρο που δεν το πίστευε κανένας, αλλά τώρα το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Είμαι πολύ ενθουσιασμένος! Υπάρχουν πάρα πολλές προτάσεις. Υπάρχουν προτάσεις από το Υπουργείο Ανάπτυξης της Γερμανίας για καινούριες καινοτόμες ιδέες στο χώρο της κατασκευής του σπιτιού με βιοκλιματικά υλικά, και σχεδιασμό και μπαίνουμε δυναμικά στην κατασκευή κρατικών κτιρίων. Ο στόχος μας είναι σε όλες τις χώρες να βρούμε ανταγωνιστικούς τρόπους κατασκευής με τις τοπικές πρώτες ύλες που προσφέρει η γαιομορφολογική ανάλυση του εκάστοτε εδάφους, ώστε να εξοικονομήσουμε τους κατάλληλους πόρους για εργονομική κατασκευή υψηλής κλίμακας με προστιθέμενο περιβαλλοντικό πρόσημο.
Χθες έγιναν τα εγκαίνια και έχουμε δύο φωτογραφίες ορόσημο… Μία κατά την επίσκεψη της Υπουργού Ανάπτυξης στο τότε εργοτάξιο και μία κατά τη διάρκεια των εγκαινίων. Νικήσατε το στοίχημα με το χρόνο; Ήσασταν μέσα στο οργανόγραμμα;
Το πρώτο 3D σπίτι έχει ολοκληρωθεί μέσα σε 100 ώρες εργασίας του 3D μηχανήματος. Έχουμε μεγάλη εμπειρία σε αυτό και το επόμενο μας εγχείρημα είναι η υλοποίηση της κατασκευής των κτιριακών εγκαταστάσεων του Ερυθρού Σταυρού με 500 m2 γραφεία.
Ο νέος εκτυπωτής χρειάζεται μόλις 2 χειριστές, οι οποίοι, υποστηριζόμενοι από εξειδικευμένο λογισμικό, διασφαλίζουν ότι τα ακροφύσια εφαρμόζουν το σκυρόδεμα με μαθηματική ακρίβεια ανά λωρίδα, εκτυπώνοντας στρώματα τσιμέντου πάχους 2 εκατοστών. Έτσι ένα τετραγωνικό μέτρο τοίχου δημιουργείται σε μόλις 5 λεπτά!
Το πιλοτικό 3D διώροφο σπίτι των 160 m2, που κατασκευάστηκε στο Beckum σχεδιάστηκε από τον Waldemar Korte από την εταιρεία μηχανικών και αρχιτεκτόνων Mense & Korte, με έδρα το Beckum. Είχε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας, αν αναλογιστείτε ότι χρηματοδοτήθηκε ήδη, με το ποσό των 200.000 ευρώ από το κρατικό πρόγραμμα «Innovative Building» και μπορώ να πω με βεβαιότητα, ότι θεωρείται ορόσημο για την τεχνολογία εκτύπωσης σκυροδέματος 3D. Θεσπίστηκε ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο με ταχύτατες μη γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπου με ακριβές χρονοδιάγραμμα τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τη νέα μέθοδο κατασκευής, και έχει δώσει την έγκριση της επιθεώρησης κτιρίων. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι έχει μια σταθερή νομική βάση που αποτελεί το εχέγγυο ο δυνητικός αγοραστής να επιλέξει το δικό μας μοντέλο δόμησης. Όλα αυτά έχουν επιτευχθεί σε διάστημα 8 μηνών.
Μετά το 3D σπίτι δημιουργήσατε το Κέντρο Καινοτομίας. Θέλεις να μας πεις δυο λόγια για αυτό και με ποια πανεπιστημιακά Ιδρύματα και φορείς συνεργαζόσαστε ήδη;
Το δικό μας κέντρο καινοτομίας αφορά μία ιδιωτική πρωτοβουλία νέων τεχνολογιών, άκρως φιλικές προς το περιβάλλον που στοχεύουν στην αξιοποίηση νέων υλικών με εργονομικό χαρακτήρα. Έχουμε υπογράψει πρωτόκολλα συνεργασίας με πολλά Γερμανικά και Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια. Εστιάζουμε στην κατασκευή καινοτόμων και εργονομικών οικιών που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες συνθήκες του αστικού τοπίου και του σημερινού τρόπου ζωής.
Η Ελλάδα σε ανάλογη πρόταση σας να δημιουργηθεί ανάλογο κέντρο καινοτομίας πώς έχει αντιδράσει;
Μελλοντικά σκεφτόμαστε ένα παράρτημα του Κέντρου Καινοτομίας στην Ελλάδα. Ήδη έχουν γίνει οι πρώτες επαφές με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου, Δρ. Βενιαμίν Καρακωστάνογλου σε άκρως φιλικό πλαίσιο!
Η Γερμανία μετά τις μεγάλες φυσικές καταστροφές που έχει υποστεί πιστεύεις ότι θα εστιάσει το ενδιαφέρον της περισσότερο στις 3D κατασκευές σπιτιών θεωρώντας τα πιο ανθεκτικά; Ποιο είναι το επόμενο μεγάλο σας επιχειρηματικό βήμα;
Λίαν προσφάτως έλαβε χώρα σε αρκετά κρατίδια της Γερμανίας τεράστια φυσική καταστροφή με τις πλημμύρες. Ο κόσμος μετράει τις πληγές του, αλλά αγωνίζεται να επιστρέψει. Από την πλευρά μας προτείνουμε λύσεις που θα έχουν πέραν της καινοτομίας και διαχρονικό ορίζοντα αντοχής υλικών, αλλά και κατασκευαστικού σχεδιασμού. Έτσι με νέα υλικά, όπως οι πλάκες πεζοδρομίου φωτοβολταικού τύπου, βασιζόμενες στη νανοτεχνολογία θα αποθηκεύουν την ενέργεια και θα την αξιοποιούν ανάλογα τις κλιματικές συνθήκες…λ.χ. το λιώσιμο του πάγου σε θερμοκρασίες υπό του μηδενός. Το επόμενο μεγάλο εγχείρημα είναι ένα διώροφο κτήριο για τον Γερμανικό Ερυθρό Σταυρό, χωρητικότητας 500 m2. Με ειδικά φώτα πιστοποιημένα για την ανίχνευση και ιχνηλασιμότητα του υιού, αλλά και την επιθετική αντιμετώπισή του.
Πότε σου γεννήθηκε η ιδέα της 3D εκτύπωσης; Ποιο ήταν το έναυσμα;
Αφορμή στάθηκε ένα video 3D εκτύπωσης. Με εντυπωσίασε τόσο πολύ που άρχισα να το ψάχνω. Ήρθα σε επαφή με πανεπιστημιακούς, εφευρέτες, αρχιτέκτονες, φοιτητές, τους φορείς, αλλά και τους κατοίκους του Beckum. Συζήτησα πολλές ώρες με όλους και μόλις συνειδητοποίησα ότι άρχισα να καταλαβαίνω την προοπτική της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Οραματίστηκα αυτό που σήμερα βλέπετε όλοι μπροστά σας! Έφερα όλους τους εμπλεκόμενους κοντά, αναγνωρίσαμε τις ανάγκες και σχεδιάσαμε με ομαδικό πνεύμα συνεργασίας το αύριο σήμερα. Αυτό έκανε τη διαφορά, γιατί αφού αποκτήσαμε σφαιρικότερη αντίληψη ενώσαμε τις δυνάμεις μας με το αποτέλεσμα που όλοι ξέρετε.
Ποια είναι η επόμενη τρελή ιδέα που αφορά και την εξωστρέφεια της χώρας μας;
Είναι κάτι που το παρατηρώ εδώ και χρόνια και το φωνάζω στους κρατικούς μηχανισμούς. Πρέπει να αντιληφθούμε και να προσεγγίσουμε με μία ευρύτερη έννοια τον τουρισμό και να εκπαιδεύσουμε τον τουρίστα να δει με τα δικά μας μάτια τη χώρα μας, αλλά και εμείς μέσα από τη δική του οπτική. Τι εννοώ. Σκέψου στα πάρκα όλης της Ευρώπης, mini αντίγραφα 3D Ελληνικών Ναών, όπου μέσα από μία πρακτική διαδικασία παιχνιδιού και εκπαίδευσης… Οι μικροί μας φίλοι θα μαθαίνουν τους ναούς μας και μέσω QR CODE Augmentable Reality, επαυξημένης πραγματικότητας θα είναι σε θέση να βλέπουν και ανάλογα εκθέματα του εκάστοτε ναού στα μουσεία που βρίσκονται ανά την Ελλάδα ή τον κόσμο. Έτσι τους διδάσκουμε τον πολιτισμό μας, στην πιο σύγχρονή του εκδοχή. Είμαστε ήδη σε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Οικουμενικής Δελφικής Ένωσης κ. Πάνο Καλτσή, ο οποίος με πολύ θέρμη μας άκουσε και κατά την επόμενή μου επίσκεψη στην Ελλάδα θα βρεθούμε δια ζώσης και με το Δήμαρχο Δελφών, κ. Παναγιώτη Ταγκαλή για τη συγκεκριμένη πρόταση, όπως και με όλους τους Δήμους της Ελλάδας. Ας ακολουθήσουμε απτά παραδείγματα πολιτιστικής ήπιας ισχύος άλλων χωρών, όπως η Αίγυπτος με τα θεματικά πάρκα της ζωής των αρχαίων Αιγυπτίων. Μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με τη ζωή του Αρχαίου Ελληνικού Κόσμου. Να μάθουμε τις διατροφικές συνήθειες, το γεωγραφικό ανάγλυφο, την αρχιτεκτονική τους μέσα από τη βιωματική επαφή.
Τι έχεις να πεις στους δύσπιστους που ενδεχομένως σε χλεύασαν στην αρχή και δε πίστεψαν καθόλου στην ιδέα; Τι λένε τώρα;
Για αυτό υπάρχει πάντα μία απάντηση: Ο τολμών νικά! Δε το βάζουμε ποτέ κάτω. Παλεύουμε μέχρι να τους πείσουμε πως αυτό που λέμε μπορεί να γίνει και αυτό έχει αποδειχτεί.
Να κλείσουμε με μία συμβουλή που σου έδωσε ο πατέρας σου;
Πολύ ευχαρίστως και επί την ευκαιρία να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στην οικογένεια μου, γιατί χωρίς τη δική τους υποστήριξη όλο αυτό θα παρέμενε ένα όνειρο. Ο πατέρας μου είχε δώσει την κάτωθι συμβουλή, που αποδείχτηκε πολύτιμη!
«Ποτέ σου να μη λησμονείς τα κάτω σκαλοπάτια, γιατί από εκεί ξεκίνησες και έκανες 3D παλάτια»!