Στην ηλεκτρονική εφημερίδα “itn Ελληνικός Τουρισμός” που κυκλοφόρησε την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022, γράφει o Γιώργος Τζιάλλας για τις προβλέψεις του διεθνή τουρισμου για φέτος.

Η φετινή χρονιά για τον τουρισμό διεθνώς ξεκίνησε με αισιόδοξα (πλην όμως και με αναμονή για την πορεία της πανδημίας) μηνύματα. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία  του World Travel & Tourism Council (WTTC), το οποίο αντιπροσωπεύει τον παγκόσμιο ιδιωτικό τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού, οι κρατήσεις για ενδοευρωπαϊκά ταξίδια κατά την περίοδο του Πάσχα αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 250%, ενώ οι καλοκαιρινές κρατήσεις είναι επί του παρόντος 80% πάνω από τα επίπεδα του 2021.

Σύμφωνα με την ForwardKeys, την κορυφαία εταιρεία ταξιδιωτικών δεδομένων, οι κρατήσεις για ενδοευρωπαϊκές πτήσεις για τις περιόδους του Πάσχα και του καλοκαιριού έχουν αυξηθεί σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δίνοντας μια (ευπρόσδεκτη) ώθηση στις τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία κρατήσεων, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια για το Πάσχα και το καλοκαίρι το 2022 αναμένεται να εμφανίσουν ποσοστά κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα (δηλαδή το 2019) μόνο κατά 38% και 45% αντίστοιχα.

Ωστόσο, καθώς οι χώρες σε όλη την ήπειρο συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι η ανάκαμψη κερδίζει δυναμική και θα μπορούσε να φτάσει ακόμη πιο κοντά στα επίπεδα του 2019 καθώς οδεύουμε προς το καλοκαίρι.

Επιπλέον, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα ενδοευρωπαϊκά ταξίδια παρουσίασαν άνοδο 275% στις κρατήσεις, ενώ τα τελευταία στοιχεία κρατήσεων δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις σε ευρωπαϊκούς προορισμούς θα πλησιάσουν να τριπλασιαστούν σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Το 2019, ο παγκόσμιος τομέας Ταξιδιών και Τουρισμού συνεισέφερε σχεδόν 9,2 τρισεκατομμύρια δολάρια στην οικονομία και αντιπροσώπευε το 10,6% του συνόλου των θέσεων εργασίας (334 εκατομμύρια).

Σύμφωνα με την πρόσφατη έρευνα του WTTC, το 2020, όταν η πανδημία οδήγησε τα διεθνή ταξίδια σε σχεδόν αδιέξοδο, χάθηκαν 62 εκατομμύρια θέσεις εργασίας και η συνεισφορά του κλάδου στο παγκόσμιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,5 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.

Σημαντική νέα αισιόδοξη πρόβλεψη από το WTTC αποκαλύπτει ότι η συνεισφορά του παγκόσμιου τομέα Ταξιδιών και Τουρισμού στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να φτάσει τα 8,6 τρισεκατομμύρια δολάρια φέτος, μόλις 6,4% πίσω από τα προ πανδημίας επίπεδα.

Η τελευταία έρευνα του WTTC δείχνει ότι καθώς ο κόσμος αρχίζει επιτέλους να ανακάμπτει από την πανδημία, η συμβολή του κλάδου τόσο στην παγκόσμια οικονομία όσο και στην απασχόληση θα μπορούσε να φτάσει σχεδόν τα προ-πανδημικά επίπεδα φέτος.

Μάλιστα η έρευνα δείχνει ότι εάν το εμβόλιο (και η αναμνηστική δόση) συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό και παράλληλα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στα διεθνή ταξίδια σε όλο τον κόσμο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ο τουρισμός θα μπορούσε να δημιουργήσει 58 εκατομμύρια θέσεις εργασίας το 2022, για να φτάσει τα 330 εκατομμύρια, μόλις 1% κάτω από τα προ-πανδημικά επίπεδα και αύξηση 21,5% το 2020.

Καθώς τα διεθνή ταξίδια θα αρχίσουν σταδιακά ξανά, οι κυβερνήσεις θα πρέπει πρέπει να εφαρμόσουν απλουστευμένους κανόνες, ψηφιακές λύσεις (π.χ., βιομετρικά στοιχεία, ψηφιακά πρωτόκολλα), όσο τα ταξίδια στο μέλλον θα γίνονται πιο ανέπαφα, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ασφάλεια. Για να φτάσουμε κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα φέτος, οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να συνεχίσουν να εστιάζουν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά και να επιτρέψουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες να μετακινούνται ελεύθερα.

Διαγράφεται λοιπόν μια θετική εικόνα για τα ταξίδια το 2022, γεγονός, βεβαίως, που θα συμβάλει στη γενικότερη οικονομική ανάκαμψη των χωρών που στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χώρας μας.

23 tziallas
https://itnnews.gr/wp-content/uploads/2022/02/ITN_10022022.pdf