Κατά τη συζήτηση στην χθεσινή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής σχετικά με τη δημιουργία νέων κλειστών ΚΥΤ στα νησιά του Αιγαίου, τοποθετήθηκε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. Τα στοιχεία μιλάνε από μόνα τους, είπε ο βουλευτής Δωδεκανήσου, η Κυβέρνηση έχει επιλέξει να κάνει τα νησιά, αποθήκες ψυχών, δημιουργώντας 6.000 επιπλέον θέσεις. Ενώ πήρε και δεύτερη φορά το λόγο για να ξεδιαλύνει τα fake news που η ΝΔ διασπείρει σχετικά με την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ στο ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, ξεκαθαρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει απεριόριστη εμπιστοσύνη στο Λιμενικό Σώμα, η οποία αποδεικνύεται και με μια σειρά πολιτικών που, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, εφαρμόστηκαν.  

Πρωτολογία: https://www.youtube.com/watch?v=pZWwJYvW4UQ&t=6s

Δευτερολογία- Απάντηση στη ΝΔ για το Λιμενικό Σώμαhttps://www.youtube.com/watch?v=FEly5-iFdvY&feature=youtu.be

  • Νέα ΚΥΤ: κ. Μηταράκη είναι ώρα να συζητήσουμε για την πραγματικότητα του προσφυγικού-μεταναστευτικού στα νησιά

«Η πραγματικότητα δείχνει ότι 6/7/2019 στα νησιά υπήρχαν 17.034 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ στις 8/10/2020, σήμερα δηλαδή, είναι 20.358. Το αποτέλεσμα σημαίνει ότι δεν έχετε ακόμη φτάσει τα νούμερα που σας παραδώσαμε».

«Η πραγματικότητα επίσης είναι, παρά τα όσα «ωραία» κατά καιρούς δηλώνετε για τα ισοζύγια αναχωρήσεων- αφίξεων, για μηδενικές ροές, για αύξηση του ρυθμού ασύλων, ότι με τη δημιουργία 6.000 επιπλέον θέσεων, μέσω των νέων ΚΥΤ στα νησιά, αυξάνετε και άλλο τον πληθυσμό προσφύγων\μεταναστών στα νησιά. Και εδώ τα νούμερα μιλάνε από μόνα τους: στην Κω, οι μέχρι τώρα δομές είχαν 1.300 θέσεις, και με τη δημιουργία του νέου ΚΥΤ, αυξάνονται στις 3.290. Μιλάμε δηλαδή για τριπλασιασμό του πληθυσμού. Στη Λέρο, η χωρητικότητα ήταν 860 και την υπεδιπλασιάζετε στα 1.860».

  • Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να γίνουν τα νησιά αποθήκες ψυχών

«Για μεγάλο χρονικό διάστημα η Κυβέρνηση της ΝΔ ακολούθησε μια σαφή πολιτική, του να μη φύγει κανένας μετανάστης ή πρόσφυγας από τα νησιά. Σήμερα αυξάνει δραματικά τις θέσεις στις δομές των νησιών. Είναι επιλογή της Κυβέρνησης να κάνει τα νησιά, αποθήκες ψυχών. Είναι πια σαφές, ότι μη διεκδικώντας την μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έχετε αποδεχτεί το ρόλο η χώρα μας να γίνει ο δεσμοφύλακας της ΕΕ, αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες των νησιών».

  • Υπέρογκο κόστος και υπογραφές μετακλητών κρύβονται πίσω από τα νέα ΚΥΤ

«Σύμφωνα με τις μελέτες, οι 6.000 νέες θέσεις που δημιουργεί η Κυβέρνηση στα νησιά, κοστολογούνται ως εξής: 20.000€ ανά θέση, ποσό εξαιρετικά υπερβολικό για όποιον το ακούει».

  • Για το Λιμενικό Σώμα

«Το ΛΣ- ΕΛΑΚΤ έχει καταγράψει μια τεράστια προσφορά στη διάσωση ζωών στο Αιγαίο. Είναι fake news οι υπόνοιες  της Κυβέρνησης πως ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ «απειλεί» το Λιμενικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ, τόσο σαν Κυβέρνηση, όσο και από τη θέση της Αντιπολίτευσης έχει τιμήσει το Λιμενικό Σώμα και τα Στελέχη του, που με ευσυνειδησία και σθένος προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα».

«Ας μας πει η Κυβέρνηση αν προμηθεύτηκε ένα σκάφος ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, πλην των δωρεών της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, κατά τη διάρκεια της θητείας της, που δεν έγινε με προμήθειες που εξασφάλισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ας μας πει η Κυβέρνηση μια πρόσληψη στελέχους στο Σώμα, που έχει κάνει, και δεν έχει γίνει με προκηρύξεις που ξεκίνησαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Και ας μας πει επιτέλους η Κυβέρνηση τι έχει κάνει για την αναβάθμιση του ΛΣ- ΕΛΑΚΤ, γιατί όταν ο ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωνε τις Πανελλήνιες Εξετάσεις για την εισαγωγή στο Σώμα, η ΝΔ τις καταψήφιζε».

  • Δεν μπορεί να μιλάει η Κυβέρνηση για φύλαξη των συνόρων, την ώρα που το Oruc Reis φτάνει στο Καστελόριζο

«Είναι τουλάχιστον ειρωνικό να μιλάει η Κυβέρνηση για «φύλαξη των συνόρων» τη στιγμή που το Όρουτς Ρέις, αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο Καστελόριζο, προσβάλλοντας τα  κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας».