Ανακοίνωση τμημάτων Πολιτισμού/Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την έκθεση κυκλαδικών ειδωλίων που αποτελούν αντικείμενα αρχαιοκαπηλίας στο Μουσείο Γουλανδρή

Ανακοίνωση με την οποία ζητούν να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να παραδοθούν στην Ελλάδα τα 161 κλεμμένα κυκλαδικά ειδώλια εξέδωσαν τα τμήματα Πολιτισμού και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει: «Τα τμήματα Πολιτισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, συμπαρίστανται στην πρωτοβουλία κυκλαδιτών πολιτών συλλογής υπογραφών, για την οριστική και άμεση επιστροφή στην Ελλάδα των 161 κλεμμένων κυκλαδικών ειδωλίων, που αποδεδειγμένα πλέον είναι αποτέλεσμα αρχαιοκαπηλίας και βρίσκονται παράνομα στο εξωτερικό.

Η έκθεση προσωρινά 15 αντικειμένων της συλλογής στο ιδιωτικό μουσείο Γουλανδρή στην Αθήνα, που εν κρυπτώ εγκαινιάστηκε χθες, δικαιολογημένα προκαλεί τις μαζικές αντιδράσεις του Συλλόγου Ελλήνων αρχαιολόγων, των εργαζομένων στο ΥΠΠΟ (Αττικής-Στερεάς και Νήσων) και άλλων φορέων.

Η νομιμοποίηση με τη σύμβαση που υπογράφηκε και ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ στη Βουλή, της συλλογής των 161 μοναδικών έργων τέχνης του κυκλαδικού πολιτισμού με «όρο» την αποστολή στην Αθήνα 15 έργων της συλλογής, για να συμμετέχουν σε αυτή την προσωρινή έκθεση, είναι πρόφαση και αποτελεί πρόκληση στο κοινό αίσθημα να παρουσιαστεί αυτή ως επιστροφή της συλλογής στην Ελλάδα.

Οι αμύθητοι θησαυροί της συλλογής αυτής ανήκουν στα κυκλαδονήσια απ’ όπου παράνομα και με δόλιο τρόπο αφαιρέθηκαν και εκεί πρέπει να επιστρέψουν και να εκτεθούν μόνιμα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης της Νάξου.

Η κυβέρνηση και η Υπουργός Πολιτισμού μια επιλογή έχουν, να ενεργοποιήσουν το  νόμο διεκδίκησης της παράδοσής του θησαυρού αυτού στην Ελλάδα», καταλήγει η ανακοίνωση.