Μια ,ακόμα, προσπάθεια που αφορά τον Ελληνικό Πολιτισμό στο σύνολό του (άϋλο και υλικό) , ολοκληρώθηκε , με την έκδοση των Πρακτικών του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς-EuroMed 2021.

Πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με τη συμμετοχή 1200 συνέδρων απ’ όλο τον κόσμο , που περιέχουν τη συμπυκνωμένη επιστημονική έρευνα και γνώση εκατοντάδων Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων και αφορούν την καταγραφή, τη μελέτη, τη συντήρηση, την ψηφιοποίηση, τη διάσωση, την προστασία  και την ανάδειξη της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου, αλλά κυρίως του Ελληνικού Πολιτισμού που  θεωρείται  απ’ όλους, ως ο υπέρτατος ακρογωνιαίος λίθος για την πορεία του Ελληνισμού προς το Μέλλον.

Τα πρακτικά αυτά , χιλίων  εξήντα  οκτώ (1068) σελίδων Α4, .( Αριθμός ISBN 978-618-85119-1-0) είναι το αποτέλεσμα του 4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου, που πραγματοποιήθηκε  μέσω πλατφόρμας Internet και  διήρκεσε τέσσερις (4) μέρες (30  Σεπτεμβρίου -3 Οκτωβρίου 2021), με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας και με τη συμμετοχή  περισσότερων των χιλίων διακοσίων(1200) Συνέδρων από την Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό.

Είναι διαθέσιμα Δωρεάν στο  LINK: http://www.euromeddch.eu/wpcontent/uploads/2022/07/Euromed_2021_%CE%A4%CE%B5%CE%BB%CE%B9%CE%BA%CF%8C.pdf ).

Την  έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, με μια εμπνευσμένη ομιλία με τίτλο: «Η διαχρονική ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού».

Αιγίδες-Υποστήριξη

Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο, λόγω της θεματολογίας του, χαρακτηρίστηκε από όλους  ως εθνικής σημασίας ,  τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  είχε και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ,

του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.)” , του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Επιστημών, του Προγράμματος Era-ΠΑΔΑ, αλλά  και μεγάλων Δικτύων Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και  των επίσημων Φορέων της Ελληνικής και Κυπριακής πολιτείας, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εξής:

Η  Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  κ.κ. Βαρθολομαίος ,ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης , μέσω του Υφυπουργού  Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιου Γεωργαντά, ο  Υπουργός  Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου,  ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κόκκινος,

ο Βουλευτής του  Κυπριακού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης,  ο  Πρύτανης του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητή κ. Παναγιώτης Καλδής, ο Κοσμήτορας  της Σχολής  Μηχανικής και Τεχνολογίας  Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Καθηγητής κ. Σωτήριος Καλογήρου, ο Πρόεδρος του  ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης και ο Αντιπροέδρος ICOMOS Ελλάδος Ομότιμος Καθηγητής κ. Νικόλαος Λιανός .

Θεματικοί άξονες του Συνεδρίου

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν  εκατόν μία (101) επιστημονικές εργασίες στις παρακάτω  θεματικές  ενότητες:

Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας, η Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση, η Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία, ο Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, η  ​Κλιματική Αλλαγή​, τα Μουσεία-Βιβλιοθήκες-Ψηφιακές Τεχνολογίες, οι Εμπειρίες-Νέες Προκλήσεις- Προοπτικές στην Ψηφιοποίηση,   ​Τοπική Αυτοδιοίκηση-Πολιτιστική Κληρονομιά και, τέλος,  η  Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό.

Το Συνέδριο αυτό  έχει θεσμοθετηθεί και  διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια , μετά από απόφαση των διοργανωτών Φορέων, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.-  Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς(UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EUERA Chair on Digital Cultural Heritage)  , το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής  (Εργαστήριο Μη – Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων του Τμήματος Μηχανικών Βιομηχανικής Σχεδίασης και Παραγωγής της Σχολής Μηχανικών), και ο Πολιτιστικός  Οργανισμός “Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” (Εργαστήριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς) .

Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα, Συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους  ως εθνικής σημασίας ,  τελούσε υπό την Αιγίδα της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και της Α.Θ. Παναγιότητος του  Οικουμενικού Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως κ.κ.  Βαρθολομαίου,  ενώ  είχε και την υποστήριξη-αιγίδα  του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού   του Υπουργείου Τουρισμού , της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, της Κυπριακής Πρεσβείας στην Ελλάδα ,του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Ευρωπαϊκού Προγράμματος eRA και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.).

Ένας θεσμός εθνικής σημασίας

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράστηκε από όλους τους συνέδρους ,αλλά και από τους Διοργανωτές Φορείς , όχι μόνο για την ανταπόκριση τόσων επιστημόνων στο μεγάλο κάλεσμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό , αλλά και για την αναγνώριση και  εμπιστοσύνη όλων των επίσημων Αρχών της Πολιτείας και της Εκκλησίας , σε ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα, επιστημονικό γεγονός.

Σημειώνεται ότι  θα συνεχίσει να διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια (2023, 2025 …) , συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής  κοινότητας από πολλές  χώρες, των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων  και  θα  οδηγεί την εθνική στρατηγική για την Ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά , αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη την υφήλιο , δημιουργώντας ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού( Αρχαιολογικού ,θρησκευτικού κλπ).

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός, έχει καθιερωθεί, πλέον, ως  θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων  επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο έχει προγραμματιστεί για τον  Σεπτέμβριο 2023 , ενώ μεσολαβεί η διοργάνωση του διεθνούς Συνεδρίου EuroMed 2022 στην Κύπρο, που διοργανώνει με τεράστια επιτυχία το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ( Έδρα Unesco. EU-ERA Chairγια την Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά), με τη συνεργασία του Παν/μιου Δυτικής Αττικής και του Δικτύου ‘ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ»..

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή προμήθεια των πρακτικών του Συνεδρίου στο επίσημο Site www.euromed-dch.eu και στο E-Mail: euromed.greece@gmail.com (Αρμόδιος Κων. Σκριάπας 6974-881944)

4ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς