Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Google Maps, η μελέτη αυτή διεξήχθη με βάση τη μέση βαθμολογία της Google και τον αριθμό των κριτικών, ώστε να δημιουργηθεί η απόλυτη κατάταξη των ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Διαβάστε παρακάτω για να ανακαλύψετε αυτά τα κορυφαία αεροδρόμια, προκειμένου να κάνετε κράτηση για την επόμενη πτήση σας, καθώς και μερικές συμβουλές, που περιλαμβάνουν τις παροχές τους αλλά και πληροφορίες για τις καθυστερήσεις.

1. Αθήνα Διεθνές Αεροδρόμιο, Ελλάδα – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4,4 + 24,467 κριτικές
Είναι επίσημο! Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι το καλύτερο αεροδρόμιο της Ευρώπης! Ως το μεγαλύτερο και πιο γνωστό αεροδρόμιο στην Ελλάδα, το Ελευθέριος Βενιζέλος, βρίσκεται σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης. Η Ελλάδα έμεινε σχετικά ανεπηρέαστη από την ευρωπαϊκή αεροπορική μανία, με τις περισσότερες καθυστερήσεις να παρατηρούνται στα αεροδρόμια αναχώρησης με πτήσεις προς την χώρα μας.

Η πτήση σας έχει καθυστέρηση; Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία φύλαξης αποσκευών, τις αίθουσες αναμονής του αεροδρομίου, τις εκθέσεις αρχαιολογικών ευρημάτων και μια μεγάλη ποικιλία εστιατορίων και καφετεριών. Το αεροδρόμιο της Αθήνας έχει τόσα πολλά να προσφέρει στους ταξιδιώτες του!

2. Αεροδρόμιο Ζυρίχης, Ελβετία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4,4 + 14.267 σχόλια
Αν και αντιμετωπίζει κάποιες αρνητικές αντιδράσεις από την πρόσφατη δυσλειτουργία του ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας, αυτό δεν φαίνεται να έχει επηρεάσει τη φήμη του. Το αεροδρόμιο της Ζυρίχης είναι ένα αεροδρόμιο στο οποίο σίγουρα δεν θα σας πείραζε να “κολλήσετε”. Επιπλέον, διαθέτει όλα όσα θα μπορούσατε να χρειαστείτε για να περάσετε την ώρα σας σε αυτό. Από την 1η Αυγούστου, θα έχει ζωντανή μουσική τα Σαββατοκύριακα και έναν χώρο αφιερωμένο σε παιχνίδια όπως πινγκ πονγκ, βελάκια, ακόμη και μια πίστα μίνι γκολφ! Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον ιστότοπό τους για επερχόμενες διοργανώσεις, όπως brunch στο παρατηρητήριο, μπάρμπεκιου και πολλά άλλα! Ποιος δεν θα ήθελε να κάνει μια στάση σε αυτό το αεροδρόμιο;

3. Αεροδρόμιο Francisco de Sá Carneiro, Πορτογαλία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.4 + 11,904 κριτικές
Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Αεροδρόμιο Francisco de Sá Carneiro, γνωστό και ως Αεροδρόμιο Πόρτο. Το Πόρτο μπορεί να είναι μια καλή επιλογή για να αποφύγετε τις καθυστερήσεις που ταλαιπωρούν το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Πορτογαλίας, τo Lisboa, από τα μέσα Ιουνίου. Το Bloomberg ανέφερε μάλιστα 65% καθυστερήσεις και 4,8% ακυρώσεις πτήσεων εκεί από τις αρχές Ιουλίου.

Το Αεροδρόμιο του Πόρτο διαθέτει μια εφαρμογή αεροδρομίου για την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο των ωρών άφιξης και αναχώρησης, καθώς και της κατάστασης των πτήσεων, οπότε η επικοινωνία είναι άμεση και σε πραγματικό χρόνο. Δεν θέλετε να χάνετε χρόνο σε ουρές; Διαθέτουν επίσης την επιλογή Fast Track, ένα κανάλι προτεραιότητας, που σας επιτρέπει να περάσετε γρηγορότερα από τον έλεγχο ασφαλείας. Προσφέρουν επίσης επιλογές για οικογενειακά ταξίδια με χώρο για τα παιδιά με βιβλιοθήκη, βίντεο και άλλες δραστηριότητες για την ψυχαγωγία τους.

4. Διεθνές Αεροδρόμιο Αλικάντε, Ισπανία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.3 + 10,547 κριτικές
Επόμενο στη λίστα μας είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αλικάντε στην Ισπανία, το κύριο αεροδρόμιο που εξυπηρετεί την Κοινότητα της Βαλένθια και την περιοχή της Μούρθια. Με τους ταξιδιώτες να επαινούν την οργανωμένη διαρρύθμισή του και τον φωτεινό και ευρύχωρο σχεδιασμό του, ποιος δεν θα ήθελε να ταξιδέψει μέσω αυτού του αεροδρομίου;

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Μάλτας, Μάλτα – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.3 + 6,279 κριτικές
Το γραφικό αλλά καλά συντηρημένο αεροδρόμιο της Μάλτας καταλαμβάνει την 5η θέση στη λίστα μας. Μπορεί ο αερολιμένας και η κεντρική αεροπορική εταιρεία Air Malta να βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις καθυστερήσεις των πτήσεων στο Χίθροου του Λονδίνου, ωστόσο οι εγκαταστάσεις του εξακολουθούν να είναι εφάμιλλες με εκείνες των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών αεροδρομίων. Δεν διαθέτει μόνο εστιατόρια, καταστήματα αφορολόγητων ειδών και σαλόνια VIP, αλλά ακόμη και κομμωτήριο και οδοντιατρείο! Επίσης, διαθέτει ένα πρόσφατα ανακαινισμένο χώρο εστίασης που προσφέρει ένα ευρύ τμήμα εστίασης και υψηλής αισθητικής.

Ποια αεροδρόμια συμπληρώνουν την πρώτη 10αδα;

6. Αεροδρόμιο Μονάχου, Γερμανία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.2 + 19,850 κριτικές
7. Αεροδρόμιο Palma De Mallorca, Ισπανία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.2 + 19,107 κριτικές
8. Αεροδρόμιο Vaclav Havel Prague, Τσεχία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.2 + 13,786 κριτικές
9. Αεροδρόμιο Gran Canaria, Ισπανία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.2 + 10,565 κριτικές
10. Αεροδρόμιο Ελσίνκι, Φινλανδία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 4.2 + 8,319 κριτικές

Τα 5 αεροδρόμια με τη χειρότερη βαθμολογία στην Ευρώπη σύμφωνα με το Google

1. Αεροδρόμιο Bordeaux-Mérignac, Γαλλία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 2.7 + 5,700 κριτικές
Το αεροδρόμιο Bordeaux-Mérignac στη Γαλλία βρίσκεται στην πρώτη θέση με μέσο όρο βαθμολογίας στο Google 2,7. Τα κυριότερα παράπονα για αυτό το αεροδρόμιο ήταν το μικρό του μέγεθος και η έλλειψη θέσεων για τους ταξιδιώτες. Επιπλέον, με τα πρόσφατα προβλήματα των απεργιών του προσωπικού που οδήγησαν στην ακύρωση πολλών πτήσεων, ίσως να θέλετε να εξετάσετε κάποιες εναλλακτικές λύσεις εάν σκοπεύετε να πετάξετε μέσω αυτού του αεροδρομίου.

Το αεροδρόμιο της Τουλούζης-Blagnac (3,9 / 5,041*) απέχει μόλις 3-4 ώρες με το τρένο και 2-3 ώρες με το αυτοκίνητο, ενώ υπάρχει και πληθώρα επιλογών με τρένα και λεωφορεία, σε περίπτωση που δεν μπορείτε να φτάσετε στον προορισμό σας, χωρίς να χρειάζεται να πετάξετε.

2. Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου, Ελλάδα – μέσος όρος βαθμολογίας Google 2.8 + 10,791 κριτικές
Επόμενο στη λίστα μας είναι το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου με μέσο όρο βαθμολογίας στο Google 2,8. Tα περισσότερα παράπονα αφορούν τον συνωστισμό και
τον ανεπαρκή εξοπλισμό του αεροδρομίου για τα δεδομένα της τουριστικής κίνησης. Ίσως αξίζει να ελέγξετε το Διεθνές Αεροδρόμιο Χανίων (4,0 / 3,678*) το οποίο έχει πολύ υψηλότερη βαθμολογία και απέχει μόλις 2 ώρες οδήγησης από το Ηράκλειο.

3. Αεροδρόμιο Luton, Ηνωμένο Βασίλειο – μέσος όρος βαθμολογίας Google 3.0 + 10,665 κριτικές
Το αεροδρόμιο Λούτον στο Λονδίνο έχει πληγεί από το καλοκαιρινό πανδαιμόνιο των πτήσεων, με το Bloomberg να αναφέρει 66% καθυστερήσεις και 2,7% ακυρώσεις πτήσεων από τις αρχές Ιουλίου, σε σύγκριση με το 51% του Χίθροου του Λονδίνου. Συν τοις άλλοις, το Λούτον συγκεντρώνει μόνο κατά μέσο όρο βαθμολογία 3 στο Google, με τα περισσότερα παράπονα να αφορούν την έλλειψη συνδέσεων των δημόσιων συγκοινωνιών με το αεροδρόμιο και τις τεράστιες ουρές που προκύπτουν από το μικρό του μέγεθος παρά τον μεγάλο όγκο ταξιδιωτών.

Αν πρέπει οπωσδήποτε να πετάξετε, ίσως αξίζει να επιλέξετε το Heathrow (4,0 / 32,095*) ή το Gatwick (3,8 / 12,953*), καθώς είναι μεγαλύτερα και διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα και εγκαταστάσεις σε περίπτωση καθυστέρησης της πτήσης σας. Συνιστούμε, ωστόσο, να εξερευνήσετε άλλες πιθανές επιλογές μετακίνησης, όπως τρένα ή λεωφορεία, πριν κάνετε κράτηση. Εάν δεν υπάρχουν άλλες επιλογές, θυμηθείτε να φτάσετε νωρίς στο αεροδρόμιο και να μεταφέρετε μόνο χειραποσκευές για να γλιτώσετε τον πονοκέφαλο.

4. Αεροδρόμιο Manchester, Ηνωμένο Βασίλειο – μέσος όρος βαθμολογίας Google 3.0 + 15,192 κριτικές
Το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι το επόμενο στη λίστα μας, με τα περισσότερα παράπονα να αναφέρονται στο αγενές προσωπικό και την έλλειψη οργάνωσης με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πολύ μεγάλες ουρές. Ίσως αξίζει τον κόπο να μεταβείτε στο αεροδρόμιο John Lennon του Λίβερπουλ (3,9 / 3,087*), που απέχει περίπου 45 λεπτά με το αυτοκίνητο από το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ, για μια καλύτερη ταξιδιωτική εμπειρία.

5. Διεθνές Αεροδρόμιο Berlin Willy-Brandt, Γερμανία – μέσος όρος βαθμολογίας Google 3.2 + 16,959 κριτικές
Το Διεθνές Αεροδρόμιο Willy-Brandt του Βερολίνου, συμπληρώνει την πεντάδα. Το εξαρχής ταλαιπωρημένο από την καθυστέρηση σχεδόν μιας δεκαετίας αεροδρόμιο από την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του, και με κόστος 4 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον προϋπολογισμό, συγκεντρώνει μόνο 3,2 βαθμούς κατά μέσο όρο στις αξιολογήσεις του Google.

Ενώ επαινείται για τις καθαρές και σύγχρονες εγκαταστάσεις του, τα περισσότερα παράπονα επικεντρώνονται στην έλλειψη οργάνωσης, καθώς και στην αργή διεκπεραίωση των διαδικασιών ασφαλείας με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ουρές. Ίσως αξίζει τον κόπο να εξετάσετε εναλλακτικές λύσεις, όπως το αεροδρόμιο της Δρέσδης (4,0 / 1,295*), το οποίο απέχει μόλις μιάμιση ώρα οδικώς από το Βερολίνο.

Μεθοδολογία: Η κατάταξη αυτή πραγματοποιήθηκε με την εξαγωγή της μέσης βαθμολογίας στο Google Maps και του αριθμού των κριτικών από τα 100 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια στην Ευρώπη με βάση τον αριθμό των επιβατών το 2019. Με αυτά τα δεδομένα από το Google Maps, κατατάξαμε στη συνέχεια κάθε αεροδρόμιο από την υψηλότερη προς τη χαμηλότερη θέση, δίνοντας προτεραιότητα σε εκείνα με τις περισσότερες κριτικές. Όλα τα αεροδρόμια της Ρωσίας και της Ουκρανίας, καθώς και τα μη λειτουργικά αεροδρόμια αφαιρέθηκαν από την κατάταξη αυτή.