Με έκπληξη διαβάσαμε την τοποθέτηση του βουλευτή Ν. Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ κ. Οδυσσέα Κωνσταντινοπούλου στην συζήτηση επίκαιρης επερώτησης στην Βουλή για την ακρίβεια αναφέρει η ΠΟΕΕΤ.

Από βήματος της Βουλής λοιπόν ο κ. Βουλευτής ζήτησε την κατάργηση του τεκμαρτού ημερομισθίου στην εστίαση και την είσοδο του εργοσήμου στους εργαζόμενους του κλάδου που έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλο κλάδο.
Για να γίνουμε λοιπόν πιο κατανοητοί:

Οι συνάδελφοι σερβιτόροι στην εστίαση βάση του νόμου 2224/1994 – άρθρο 54 αλλά και της ΚΣΣΕ Επισιτισμού αμείβονται με ποσοστό 10% επί του τζίρου που κάνει το πόστο τους που τους έχει ανατεθεί από τον εργοδότη στην έναρξη της βάρδιας. Γνωρίζουμε πως αυτό στην πράξη δεν εφαρμόζεται καθώς η ΚΣΣΕ δεν έχει κηρυχτεί υποχρεωτική από το Υπ. Εργασίας αλλά και γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον κλάδο είναι ψευδώς δηλωμένοι ως εργαζόμενοι part time.
Έτσι λοιπόν ο νομοθέτης δημιούργησε το τεκμαρτό ημερομίσθιο ώστε να έχουν οι εργαζόμενοι ένα ελάχιστο εισόδημα, το κυριότερο όμως να ασφαλίζονται στο επίπεδο του τεκμαρτού ώστε να μπορέσουν κάποια στιγμή να έχουν δικαίωμα στην συνταξιοδότηση.

Αυτό λοιπόν ο κ. βουλευτής ζητά να καταργηθεί καθώς υποστηρίζει πως δεν μπορεί ο εργοδότης να ασφαλίζεται με 220€ ενώ ο ανειδίκευτος σερβιτόρος να ασφαλίζεται με τεκμαρτό ημερομίσθιο που φτάνει τα 450€!
ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Συνεχίζει λοιπόν ο κ. Βουλευτής ζητώντας να μπει πλαφόν στις εργοδοτικές εισφορές τα 220€ χωρίς να μας λέει βέβαια πόσο θα είναι η σύνταξη του εργαζόμενου στο τέλος του εργασιακού του βίου;
Τέλος στην τοποθέτηση του μας αποτελειώνει ζητώντας να εισαχθεί το εργόσημο για τους εργαζόμενους στην εστίαση ώστε να ανατιναχθούν οι ήδη προβληματικές εργασιακές σχέσεις στον κλάδο και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία να χτυπήσει κόκκινο.
ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ!!!

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε εχθές με τον κ. Κωνσταντινόπουλο στο γραφείο του στη Βουλή, δηλώσαμε την αντίθεση μας στις προτάσεις του και είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε τις προτάσεις μας όταν μας ζητηθεί από το ΚΙΝ.ΑΛ καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο!
Καλούμε λοιπόν το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ να πάρει θέση στο ζήτημα που έχει προκύψει!
Τέλος καλούμε όλα τα σωματεία μας να αντιδράσουν και να είναι σε ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουμε ενδεχόμενη υιοθέτηση των θέσεων αυτών από την Κυβέρνηση.