Τα σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο των τουριστικών πρακτορείων και πιο συγκεκριμένα των ιδιοκτητών από τα τουριστικά λεωφορεία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης της τομεάρχη Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης Κατερίνας Νοτοπούλου με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας Θράκης και  Α’ Αντιπρόεδρο της Ένωσης Επιχειρηματιών Τουρισμού Ελλάδος – Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Μιχάλη Πεζίκογλου.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου ενημερώθηκε διεξοδικά για τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος εδώ και δυο χρόνια εξαιτίας της πανδημίας αλλά και της εγκληματικής αδιαφορίας της κυβέρνησης της ΝΔ να μην στηρίξει με ουσιαστικά μέτρα τους δεκάδες  χιλιάδες εργαζόμενους στη Βόρεια Ελλάδα, οι οποίοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Από το Φεβρουάριο του 2020, τα τουριστικά λεωφορεία στην πλειοψηφία τους, είναι ακινητοποιημένα εξαιτίας των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Υπάρχει σοβαρή έλλειψη ρευστότητας καθώς οι αποζημιώσεις που έχουν λάβει είναι ελάχιστες και ανεπαρκείς, ενώ η πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείστηκε από τα χρηματοδοτικά εργαλεία αντιμετωπίζοντας κυριολεκτικά ζητήματα επιβίωσης. 

30% επιχειρήσεων εκτιμάται ότι θα βάλει λουκέτο μέχρι τον Ιούλιο, ενώ ήδη έχει κλείσει το 30%.

Οι ιδιοκτήτες τουριστικών λεωφορείων ζητούν την αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων επισημαίνοντας το πρόβλημα  ρευστότητας που αντιμετωπίζουν και τον αποκλεισμό τους από το νέο αναπτυξιακό νόμο.

Η Κατερίνα Νοτοπούλου επανέλαβε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς την κυβέρνηση για άμεση γενναία στήριξη με ΜΗ επιστρεπτέα ενίσχυση και δεσμεύτηκε  να καταβάλει κάθε προσπάθεια για την προώθηση λύσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους εντός και εκτός κοινοβουλίου.

Τα τουριστικά λεωφορεία και γραφεία αποτελούν σημαντικό κρίκο στην τουριστική αλυσίδα και πρέπει να στηριχθούν για να εξασφαλίσουν την βιωσιμότητα τους.