Συνέντευξη στην ηλεκτρονική εφημερίδα itn Ελληνικός Τουρισμός έδωσε η Μαρία Αλιφραγκή, πρόεδρος του Συνεργατικού Δικτύου Attica Wine & Food Experience. Η κ. Αλιφραγκή μίλησε για την ανάπτυξη του οινοτουρισμού στην περιοχή, τις προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα και τους στόχους που έχει βάλει το δίκτυο για το επόμενο διάστημα.

Η κυρία Αλιφραγκή σημειώνει μεταξύ άλλων πως ήδη πολλά οινοποιεία έχουν καταφέρει να κερδίσουν διεθνή αναγνώριση και κάνουν εξαγωγές, ενώ τονίζει τη σημασία που έχει η σύνδεση ενός οινοτουριστικού ταξιδιού με άλλες τουριστικές δραστηριότητες, πρωτίστως με τη γαστρονομία, αλλά και με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και αξιοθέατα. Αναλυτικά η συνέντευξη της κυρίας Αλιφραγκή έχει ως εξής:

«Ο οινικός τουρισμός είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι ξένοι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα σε αυτό το τομέα. Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε το κάτι παραπάνω που διαθέτει η Αττική», υπογραμμίζει η κυρία Αλιφραγκή

big dodzy saw2ahar17s unsplash
Attica Wine & Food Experience

Κυρία Αλιφραγκή είναι χαρά που σας έχουμε στην «itn Ελληνικός Τουρισμός». Σε λίγες μέρες είναι η Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού. Η Αττική είναι από τους αρχαιότερους αμπελώνες της Ευρώπης. Το έχουμε αξιοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό; Έχουν αποδώσει καρπούς οι προσπάθειες του Attica Wine & Food Experience;

Το δίκτυο μας  “ATTICA WINE AND FOOD EXPERIENCE” αποτελείται από οινοποιούς της Αττικής, επαγγελματίες της εστίασης, τουρισμού, πολιτισμού και media. Οι δικοί μας οινοποιοί δραστηριοποιούνται στην Αττική και  ορισμένοι σε επιπλέον περιοχές στην Ελλάδα. Από την επαφή μαζί τους είδα ότι η γνώση  των προηγούμενων γενεών έχει περάσει στις επόμενες, με αποτέλεσμα η εμπειρία των παππούδων να φωτίσει τις τρίτες πλέον γενιές των οινοποιών και σε συνδυασμό με τις νέες μεθόδους της τεχνολογίας να έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα και  ανάπτυξη της παραγωγής.

Τα μέλη μας εκτείνονται  σε όλη την Αττική, από την Ανατολική Αττική μέχρι το Ίλιον, τα Μέγαρα και το Καπανδρίτι. Κάθε οινοποιείο έχει τη δική του προσωπικότητα από παραδοσιακά οικογενειακά, με οικοδεσπότες τους ίδιους τους παραγωγούς, μέχρι μοντέρνα με σύγχρονα εκθετήρια, πωλητήρια ακόμη και μουσείο οίνου. Οι οικοδεσπότες μας εξιστορούν την παράδοση και μιλάνε για το νέο πρόσωπο του «Σαββατιανού» της γηγενούς ποικιλίας της Αττικής, από την οποία παράγεται η ρετσίνα, αλλά και τη συμμετοχή του σε άλλα χαρμάνια λευκών οίνων.

Στις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνονται δράσεις όπως για παράδειγμα, ο ΟΙΝΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, οινογευσία σε συνδυασμό με ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, όπου εδώ μπορούν να συμμετάσχουν και οι Δήμοι της Αττικής στα πλαίσια των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων. Μια ακόμη πρόταση είναι ο ΟΙΝΟΣ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ κάτι που οι ξένοι επισκέπτες και κυρίως η αγορά του MICE θα εκτιμήσει ιδιαίτερα

markus winkler eZ2th7PgreA unsplash
Attica Wine & Food Experience

Έχουμε κατορθώσει να προσελκύσουμε λάτρεις του κρασιού από το εξωτερικό σε ικανοποιητικό βαθμό;

Τα οινοποιεία της AWAFE είναι μικρής και μεσαίας κλίμακας και παράγουν υψηλής ποιότητας εμφιαλωμένων οίνων. Πολλά μέλη μας κάνουν εξαγωγές και στο εξωτερικό και αναγνωρίζονται πλέον διεθνώς. Στις προτάσεις μας συμπεριλαμβάνονται δράσεις όπως για παράδειγμα, ο ΟΙΝΟΣ & ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ , οινογευσία σε συνδυασμό με ένα καλλιτεχνικό δρώμενο, όπου εδώ μπορούν να συμμετάσχουν και οι Δήμοι της Αττικής στα πλαίσια των πολιτιστικών τους εκδηλώσεων. Μια ακόμη πρόταση είναι ο ΟΙΝΟΣ & ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ κάτι που οι ξένοι επισκέπτες και κυρίως η αγορά του MICE θα εκτιμήσει ιδιαίτερα.

Είναι λοιπόν απαραίτητο να συνεχιστεί η φιλοξενία ταξιδιωτικών πρακτόρων και δημοσιογράφων που ασχολούνται με το θεματικό τουρισμό, ώστε οι επαγγελματίες του τουρισμού και των media να μας γνωρίσουν από κοντά  και να προτρέψουν τους επισκέπτες της Αττικής να εντάξουν στα προγράμματα τους μια επίσκεψη σε κάποιο οινοποιείο. 

Στην ιστοσελίδα μας www.awafe.gr προτείνουμε τουριστικές  διαδρομές  και επισκέψεις στα οινοποιεία – μέλη του δικτύου μας. 

milada vigerova g68Obe60VDg unsplash
Attica Wine & Food Experience

Αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν πάνω από 1.200 οινοποιεία και πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα. Υπάρχει διαδικασία πιστοποίησης και έχουν δημιουργηθεί και δρόμοι του κρασιού σε πολλές περιοχές. Ποια είναι τα βήματα που πρέπει να κάνουμε για να έχουμε μεγαλύτερη ώθηση στον οινοτουρισμό;

Το δίκτυο μας προσπαθεί να αναπτύξει την επισκεψιμότητα στα πιστοποιημένα  οινοποιεία της Αττικής και να εντάξει την εμπειρία της οινογευσίας σε συνδυασμό με επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους, γευσιγνωσίες, πολιτιστικά events. Φυσικά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας καθώς η ίδρυση μας μετράει από το 2018 και τα χρόνια της πανδημίας μας έφεραν πολύ πίσω στα σχέδια μας.

Με την προηγούμενη περιφερειακή αρχή τον πραγματοποιήσαμε ένα fam και press trip, κάτι που ελπίζουμε να συνεχιστεί και γι’ αυτό το λόγο υπογράψαμε και μνημόνιο συνεργασίας με τη νέα διοίκηση. Ήδη έχουμε δρομολογήσει τη συμμετοχή μας ως συνεκθέτες της Περιφέρειας Αττικής στην έκθεση PHILOXENIA που θα πραγματοποιηθεί 12-14/11 στη Θεσσαλονίκη. Ελπίζουμε και θα επιδιώξουμε ακόμη πολλές δράσεις ώστε ο σκοπός μας να γίνει γνωστός στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

kevin kelly PPneSBqfCCU unsplash
Attica Wine & Food Experience

Ποια είναι τα σχέδια του Attica Wine & Food Experience για το επόμενο διάστημα;

Αυτό που χρειαζόμαστε και δουλεύουμε πάνω σε αυτό είναι η υλοποίηση ενός στρατηγικού marketing φυσικά με τη βοήθεια της πολιτείας καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει κάτι οργανωμένο. Ο οινικός τουρισμός είναι ακόμη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και οι ξένοι γνωρίζουν πολύ λίγα πράγματα σε αυτό το τομέα. 

Πιστεύω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να δείξουμε το κάτι παραπάνω που διαθέτει η Αττική και να ακολουθήσουμε τα νέα μοντέλα της εποχής που αναζητά λύσεις για βιωματικές εμπειρίες, μικρές ομάδες και  έμπειρους επαγγελματίες με αγάπη για την επίτευξη των σκοπών μας.

38 39 synteyxi ALIFRAGKH
Attica Wine & Food Experience