Με περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες ανακοίνωσε ότι θέλει να συνεργαστεί η Airbnb, ώστε να αυτοματοποιήσει την είσπραξη και την απόδοση των φόρων των ταξιδιωτών, καθώς και να διευκολύνει περισσότερα άτομα να επωφεληθούν από την επικείμενη ταξιδιωτική «επανάσταση».

Μάλιστα, πρόσφατα η εταιρεία ανέφερε για πρώτη φορά ότι έχει εισπράξει και αποδώσει 315 εκατ. ευρώ σε τουριστικούς φόρους σε ολόκληρη την ΕΕ, ενώ παγκόσμια, το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται στα 4 δισ. δολάρια ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο Παγκόσμιας Πολιτικής και Επικοινωνίας, Κρις Λέχαν, ο τουρισμός είναι ένας από τους μεγαλύτερους φυσικούς πόρους της Ευρώπης και η Airbnb βοηθά τις τοπικές κοινωνίες, τις κοινότητες και τις αρχές να διατηρήσουν το εισόδημα που δημιουργούν για τον εαυτό τους. Σημειώνεται ότι αρχής γενομένης το 2019, η εταιρεία άρχισε να εισπράττει και να αποδίδει τουριστικούς φόρους  στο Άμστερνταμ ενώ σήμερα, έχει συνάψει συμφωνίες με πολλές περιοχές σε 15 κράτη μέλη όπου εφαρμόζεται ο τουριστικός φόρος, όπως είναι μεταξύ άλλων η Φλωρεντία, η Λισαβόνα και το Μιλάνο.

Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2019, δηλαδή κατά την περίοδο πριν από την πανδημία, οι φόροι που επιβλήθηκαν από την Airbnb για τους δέκα κορυφαίους προορισμούς της ΕΕ, αντιπροσώπευαν την πλειονότητα των φόρων των τουριστών που επιβλήθηκαν στην ΕΕ.

Ωστόσο, το 2021 οι δέκα πρώτοι αποδέκτες αντιπροσωπεύουν χαμηλότερο μερίδιο των τουριστικών φόρων που καταβάλλονται στην ΕΕ. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, περίπου το 60% των διανυκτερεύσεων στην ΕΕ ήταν σε λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς, σε σύγκριση με σχεδόν το 40% των διανυκτερεύσεων κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2019.