Αυξημένη ήταν εχθές η κίνηση στο αεροδρόμιο της Βιέννης, όπου από σήμερα ξεκινάει το καθολικό lockdown σε όλη την Αυστρία το οποίο ανακοινώθηκε από τον καγκελάριο Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της Covid-19.

Στο διεθνές αεροδρόμιο Βιέννης επικρατεί το αδιαχώρητο, από τουρίστες οι οποίοι, σπεύδουν να φύγουν, για να μην αποκλειστούν.

Από την Δευτέρα οι Αυστριακοί δεν θα μπορούν να βγουν από το σπίτι τους παρά μόνο για να κάνουν ψώνια, να αθληθούν ή να πάνε στον γιατρό. Τα σχολεία θα παραμείνουν ανοιχτά αλλά οι γονείς προτρέπονται να μην μεταφέρουν τα παιδιά τους. Το νέο lockdown θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου.

Παρά τις αρχικές επιφυλάξεις της, η κυβέρνηση θα προωθήσει και ένα νομοσχέδιο για να καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των ενηλίκων από την 1η Φεβρουαρίου 2022.

Οι παραβάτες θα υπόκεινται σε κυρώσεις. Ο Σάλενμπεργκ ζήτησε συγγνώμη την Παρασκευή από τους εμβολιασμένους επειδή αναγκάζεται να επιβάλει τέτοιους «ριζικούς» περιορισμούς.

Κατηγόρησε επίσης «τις πολιτικές δυνάμεις που αντιτίθενται σθεναρά» στον εμβολιασμό, υποστηρίζοντας ότι αυτό συνιστά «επίθεση εναντίον του συστήματος υγείας».

Η Αυστρία έχει ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στη δυτική Ευρώπη. Περίπου το 66% των Αυστριακών είναι πλήρως εμβολιασμένο κατά της covid-19, ενώ ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που καταγράφονται στη χώρα είναι μεταξύ των υψηλότερων στην ήπειρο.

Πηγή: CNN Greece