Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) δημοσίευσε τα -απογοητευτικά- στοιχεία του 2020 για τις αερομεταφορές. Τα αρνητικά νούμερα δεν αποτέλεσαν φυσικά έκπληξη, αφού το περασμένο έτος, ήταν η χρονιά που ξέσπασε η πανδημία και επιβλήθηκε παγκοσμίως απαγόρευση των πτήσεων, για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο οι αριθμοί καταδεικνύουν το μέγεθος των απωλειών που υπέστησαν οι αεροπορικές εταιρείες και πόσο συντριπτική ήταν η μείωση της ταξιδιωτικής κίνησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της IATA το 2020 ταξίδεψαν 1,8 δισεκατομμύρια επιβάτες και καταγράφηκε μείωση 60,2% σε σύγκριση με τα 4,5 δισεκατομμύρια που πέταξαν το 2019.

Η ζήτηση σημείωσε πτώση 65,9%. Οι εσωτερικές πτήσεις ήταν λιγότερες κατά 48,8%. Η περιστολή των αεροπορικών συνδέσεων τον Απρίλιο του 2020 ξεπέρασε το 60%. Συνολικά τα έσοδα του κλάδου μειώθηκαν κατά 69% και οι απώλειες του αεροπορικού δικτύου διαμορφώθηκαν στο δυσθεώρητο ποσό των σχεδόν 127 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Το 2020 είναι μια χρονιά που θα θέλαμε να ξεχάσουμε. Ωστόσο μελετώντας τα δεδομένα που προέκυψαν αποκαλύπτονται και οι αντοχές που διαθέτει το δίκτυο αερομεταφορών. Στην κορύφωση της κρίσης τον Απρίλιο του 2020, το 66% του παγκόσμιου στόλου αεροσκαφών είχε καθηλωθεί στο έδαφος. Χάθηκαν ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Οι οικονομικές απώλειες άγγιξαν τα 127 δισεκατομμύρια δολάρια. Πολλές κυβερνήσεις παρείχαν σημαντική στήριξη στις αεροπορικές εταιρείες. Ήταν όμως οι γρήγορες κινήσεις από τις ίδιες τις εταιρείες που έκαναν τη διαφορά και δεν επέτρεψαν την κατάρρευση του κλάδου, στην πιο δύσκολη χρονιά της ιστορίας του», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.

Να σημειωθεί πως στην Ευρώπη καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες απώλειες σε απόλυτους αριθμούς, συγκρινόμενες ακόμη και με τις ΗΠΑ, καθώς η πτώση στην επιβατική κίνηση ανήλθε στο 67,4%, όταν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η πτώση ήταν 60,8% και στην Ασία – Ειρηνικό 53,4%. Επίσης η συνδεσιμότητα μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής μειώθηκε πάνω από 80%.

Την παρουσίαση της έρευνας με τα αναλυτικά στατιστικά για τις διεθνείς αερομεταφορές μπορείτε να την δείτε εδώ.