Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA) κάλεσε τις κυβερνήσεις να διασφαλίσουν ότι το υψηλό κόστος για τις δοκιμές Covid-19 δεν θα επηρεάσει τα ταξίδια.

Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική επανεκκίνηση των διεθνών ταξιδιών, οι δοκιμές Covid-19 πρέπει να είναι προσιτές, καθώς και έγκαιρες, ευρέως διαθέσιμες και αποτελεσματικές, υποστήριξε ο οργανισμός.

Μια δειγματοληψία IATA κόστους για δοκιμές PCR (το τεστ που απαιτείται συχνότερα από κυβερνήσεις) σε 16 χώρες έδειξε μεγάλες διαφορές ανά αγορά.

Ακόμη και αν ληφθεί ο μέσος όρος του χαμηλού κόστους, η προσθήκη δοκιμών PCR στα μέσα αεροπορικά εισιτήρια θα αυξήσει δραματικά το κόστος πτήσης.

Πριν από την κρίση, το μέσο εισιτήριο απλής μετάβασης, συμπεριλαμβανομένων φόρων και χρεώσεων, κοστίζει 200 ​​$ (δεδομένα 2019).

Μια δοκιμή PCR 90 $ αυξάνει το κόστος κατά 45% στα 290 $.

Υποθέτοντας ότι χρειάζονται δύο δοκιμές σε κάθε κατεύθυνση, το μέσο κόστος για ένα μεμονωμένο ταξίδι επιστροφής θα μπορούσε να διογκωθεί από 400 έως 760 $.

Ο αντίκτυπος του κόστους των δοκιμών Covid-19 στα οικογενειακά ταξίδια θα ήταν ακόμη πιο σοβαρός.

Με βάση τις μέσες τιμές εισιτηρίων (200 $) και τη μέση δοκιμή PCR χαμηλού επιπέδου (90 $) δύο φορές κάθε διαδρομή, ένα ταξίδι για τέσσερα που θα κόστιζε 1.600 $ πριν από το Covid, θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιαστεί στα 3.040 $ – με 1440 $ να δοκιμάζει το κόστος.

«Καθώς οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί καταργούνται στις εγχώριες αγορές, βλέπουμε μεγάλη ζήτηση.

«Το ίδιο μπορεί να αναμένεται και στις διεθνείς αγορές.

«Αλλά αυτό θα μπορούσε να διακυβευθεί επικίνδυνα από το κόστος δοκιμών – ιδιαίτερα από τις δοκιμές PCR

«Η αύξηση του κόστους οποιουδήποτε προϊόντος θα περιορίσει σημαντικά τη ζήτηση.

«Ο αντίκτυπος θα είναι μεγαλύτερος για τα ταξίδια μικρών αποστάσεων (έως 1.100 χλμ.), Με μέσο ναύλο 105 $, οι δοκιμές θα κοστίζουν περισσότερο από την πτήση», δήλωσε ο Willie Walsh, γενικός διευθυντής της IATA.