DSC 5414

Γράφει ο Γιώργος Καραχρήστος

Με μια φωνή όλοι μιλούν για τον βιώσιμο τουρισμό. Όλοι συζητούν και επαναλαμβάνουν πόσο σημαντική είναι πλέον η βιωσιμότητα και η αειφορία για τον τουρισμό του μέλλοντος. Έναν τουρισμό που αυτή τη στιγμή βολοδέρνει ανάμεσα σε φλόγες και κρούσματα κορονοϊού. Τι κάνουμε, όμως, ως χώρα για τη βιωσιμότητα; Όχι φυσικά μόνο για τον τουρισμό, αλλά για το γενικότερο όφελος που θα υπάρξει. Να πάρουμε για παράδειγμα την διαχείριση των απορριμμάτων; Την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος; Την προστασία των δασών; Την υγειονομική προστασία, τώρα με την πανδημία; Τι άλλο πρέπει να συμβεί για να γίνει κατανοητό πως είναι καλύτερη η πρόληψη από την καταστολή; Πότε θα γίνει επιτέλους κατανοητό ότι πρέπει να έχουμε ολοκληρωμένο σχεδιασμό για κάθε ζήτημα και ότι δεν αποτελεί τακτική το «βλέποντας και κάνοντας»;

Η εικόνα που παρουσιάζει η Ελλάδα σήμερα 5 Αυγούστου, στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, μόνο ευχάριστη δεν είναι. Σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν εικόνες με τις πυρκαγιές που έχουν ξεσπάσει στη χώρα, καμένα σπίτια, αποτεφρωμένες δασικές εκτάσεις, κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια και να αγωνίζονται να σώσουν τις περιουσίες τους στη μάχη με τις φλόγες. Μετά την καταστροφή στην Βαρυμπόμπη, η πύρινη λαίλαπα προκαλεί ανυπολόγιστες ζημιές σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία και Μεσσηνία. Χάρη στο πείσμα και τις προσπάθειες πυροσβεστικής και εθελοντών δεν έχουμε, ευτυχώς, θρηνήσει θύματα.

Από τις πολλές φωτιές που προηγήθηκαν ξεχωρίζουμε αυτή στη Ρόδο που, σαν να μην έφθανε η ζημιά που προκάλεσε, άφησε και χωρίς ρεύμα και νερό περιοχές ολόκληρες για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τη στιγμή δηλαδή που το δημοφιλές νησί είναι γεμάτο επισκέπτες από όλο τον κόσμο.

Την ίδια ώρα η θετικότητα στα κρούσματα κορονοϊού στους πλέον δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς είναι εκτός κάθε ελέγχου. Τήνος και Πάρος την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου είχαν θετικότητα 4,66% και 4,31% αντίστοιχα, ενώ πάνω από 3% καταγράφουν Χίος, Ζάκυνθος, Νάξος, Μύκονος. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι οι ΗΠΑ να εκδώσουν σύσταση για την αποφυγή ταξιδιών στην Ελλάδα, ενώ και το Ισραήλ επέβαλε καραντίνα 7 ημερών για όσους επιστρέφουν από Ελλάδα. Είχαν προηγηθεί τα μέτρα από άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία που ζητούν μοριακό τεστ για όσους επιστρέφουν στη χώρα.

Ας αναρωτηθούμε πραγματικά, αν κάποιος βλέπει αυτή την στιγμή την Ελλάδα από μακριά και του μεταδίδονται όλες αυτές οι πληροφορίες, πόσο ελκυστική φαντάζει σαν προορισμός; Φαίνεται πως έπειτα από τόσα χρόνια δεν έχει γίνει ακόμη κατανοητό στους ιθύνοντες, πόσο ευαίσθητο είναι το τουριστικό προϊόν.

Η επιστημονική κοινότητα, προβλέπει πως θα φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ανά ημέρα προτού τελειώσει ο Αύγουστος. Στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν αυτές οι δυσάρεστες εκτιμήσεις, μένει να δούμε τι θα σημαίνει αυτό τον Σεπτέμβριο που θα έχουν επιστρέψει όλοι στις εστίες τους, θα πάνε στις δουλειές τους, θα γεμίσουν πάλι τα μέσα μεταφοράς, θα ανοίξουν τα σχολεία.

Πρέπει έστω και τώρα την ύστατη στιγμή να γίνουν κινήσεις που θα αμβλύνουν την κατάσταση, τόσο στο υγειονομικό μέτωπο, όσο και στο μέτωπο με τις φωτιές. Είναι ζωτικό για την οικονομία, για τις επιχειρήσεις του τουρισμού, για τους εργαζόμενους. Ειδάλλως υπάρχει ο κίνδυνος να λήξει πρόωρα η σεζόν και να βρεθούμε αντιμέτωποι με άλλον έναν δύσκολο χειμώνα με ό,τι αυτό συνεπάγεται.