Το μοναδικό Φεστιβάλ για το Yachting και την Γαστρονομία έρχεται στην Σύρο και έχει στόχο την προώθηση του Θαλάσσιου Τουρισμού, του Yachting και της Γαστρονομίας των Κυκλάδων.

Το Cyclades Yachting Festival & GastronomySyros έχει στόχο να γίνει μια ετήσια συνάντηση του κλάδου με επαγγελματίες και υποψήφιους πελάτες, όπου χιλιάδες επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των εκθετών.

Σκοπός του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τη Σύρο και να αναδείξει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τον θαλάσσιο πλούτο και την περιβαλλοντική φυσιογνωμία του νησιού των Κυκλάδων. Στόχος είναι να γίνει θεσμός και προοδευτικά τα επόμενα χρόνια, να αποτελέσει ορόσημο και σημείο αναφοράς του θαλάσσιου τουρισμού σε όλο το κόσμο.

Ως εκ τούτου, αναμένονται πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, καθώς ο θαλάσσιος τουρισμός βρίσκεται πλέον στην κορυφή των προτιμήσεων των ταξιδιωτών παγκοσμίως.

Ο Θαλάσσιος Τουρισμός αποτελεί προνομιακό πεδίο για την Ελλάδα και οι Κυκλάδες συγκεντρώνουν ένα σύνολο παραγόντων, όπως η γεωμορφολογία, η θέση, το θαλάσσιο και παράκτιο περιβάλλον και ο πολιτισμός, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής δραστηριότητας, που άπτεται του θαλάσσιου χώρου.

Πιο συγκεκριμένα, μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω σε διάφορα πεδία, όπως αυτά της κρουαζιέρας, της ιστιοπλοΐας & των σκαφών αναψυχής, του καταδυτικού και αλιευτικού τουρισμού, του θαλάσσιου αθλητικού τουρισμού, δράσεις που δημιουργούν συναφείς επαγγελματικές δραστηριότητες.

Επίσης, η γεωμορφολογία και οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει ένα θετικό περιβάλλον για την ανάπτυξη της ιστιοπλοΐας και των σχετικών με αυτήν δραστηριοτήτων.

Η Σύρος φημίζεται και για τις όμορφες παραλίες της, τους παραδοσιακούς οικισμούς, την πλούσια φύση. Το έντονο Καθολικό στοιχείο δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα στο νησί.

Στη Σύρο υπάρχουν θαλάσσιες δραστηριότητες και μία μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ, για όλες τις ηλικίες και τα γούστα (θαλάσσιου Σκι, Wake Board, Kneeboard, Tubes, Κανό, SUP, καταδύσεις).

Οι επισκέπτες θα ανακαλύψουν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Σύρου, ναυάγια, υφάλους και σπηλιές. Το καταδυτικό κέντρο στη Σύρο οργανώνει σχολεία κατάδυσης όλων των επιπέδων, καθώς και καταδυτικές εξορμήσεις με την εποπτεία του επαγγελματία.

Στη διάρκεια του 3ημερου Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συνέδρια και παράλληλες εκδηλώσεις.

Το Cyclades Yachting Festival & GastronomySyros θα πραγματοποιηθεί στη Μαρίνα της Σύρου, ενώ θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις στην περιοχή του Φοίνικα.

Σε συνδυασμό με συνέδρια, παρουσιάσεις νέων προϊόντων , θαλάσσιες δραστηριότητες , παρουσιάσεις τοπικών προϊόντων και εκδηλώσεις το Syros Yachting Festival & Gastronomy θα φιλοξενήσει περισσότερους από 10.000 επισκέπτες, πάνω από 70 εκθέτες και 50 σκάφη.

Το Cyclades Yachting Festival & Gastronomy – Syros θα υποστηρίζεται από του Φορείς των Κυκλάδων και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει προωθητική καμπάνια που θα περιλαμβάνει διαφημίσεις τηλεόρασης και ραδιοφώνου, διαφημίσεις εφημερίδων και περιοδικών, καθώς και διαδικτυακή και κοινωνική προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Με συλλογική προσπάθεια μεταξύ των διοργανωτών, των φορέων, των εκθετών, των χορηγών, στοχεύουμε στην  καθιέρωση, σε ετήσια βάση, μιας διεθνούς  συνάντησης  Θαλάσσιου Τουρισμού στην Σύρο. 

Το δεύτερο κομμάτι της έκθεσης θα είναι ο γαστρονομικός τουρισμός. Η Γαστρονομία είναι ένα αλληλένδετο κομμάτι με τον Θαλάσσιο Τουρισμό και θα δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γευθούν παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Το πιο φημισμένο προϊόν που παράγεται στο νησί είναι το συριανό λουκούμι.

Το έτερο συριανό προϊόν των λουκουμοποιών είναι η χαλβαδόπιτα που παρασκευάζεται από θυμαρίσιο συριανό μέλι και φρεσκοψημένο αμύγδαλο. Στο νησί παρασκευάζεται επίσης και ντόπιο λουκάνικο το οποίο περιέχει μάραθο. Επίσης, το τυρί “Σαν Μιχάλη” το οποίο παρασκευάζεται από ντόπιο γάλα της Σύρου.

Βασική αρχή του Cyclades Yachting Festival & GastronomySyros αποτελεί η αλληλεπίδραση του θαλάσσιου Τουρισμού με την Γαστρονομία.

Οι μερακλήδες τα σύκα τα κάνουν παστελαριές: τα ανοίγουν στη μέση, τα πασπαλίζουν με σουσάμι, καρύδι και κανέλα, τα σμίγουν ανά δύο και τα ψήνουν στο φούρνο. Όταν κρυώσουν, τα βάζουν σε γυάλες για να τα προσφέρουν σαν γλυκάκι ή σαν συνοδευτικό για το τσίπουρο και το Σαν Μιχάλη. Το απόλυτο μυριστικό χόρτο του νησιού είναι το ψιλόλιγνο μάραθο με τα κίτρινα λουλουδάκια. Η συριανή κουζίνα χρησιμοποιεί τόσο τα φύλλα του, όσο και τους πολύ αρωματικούς σπόρους.

Τα φύλλα για να φτιάξουν την μαραθόπιτα, μια πίτα ταψιού με γέμιση από μάραθο, σπανάκι, λουκάνικο χοιρινό και κρεμμυδάκια, καθώς και τις αρωματικές σουπιές με μάραθο. Τους σπόρους στα χοιρινά λουκάνικα και τα άνθη στις πράσινες σπαστές ελιές. Η λούζα είναι χοιρινός μεζές, κοινός σε όλες τις Κυκλάδες, στην Σύρο γίνεται από τι κόντρα φιλέτο του χοιρινού, το οποίο μαρινάρεται σε κόκκινο κρασί και αρτύζεται με πιπέρι, γαρύφαλλα, μπαχάρι και κανέλλα. Τοποθετείται μέσα σε φυσικό έντερο και κρεμιέται στον αέρα να στεγνώσει και να ωριμάσει για 40 ημέρες.

Ξεχωριστά τοπικά πιάτα είναι η αθερινόπιτα, οι χταποδοκεφτέδες, η καππαροσαλάτα, η μαραθόπιτα, η μαϊντανοσαλάτα, το Συριανό σκορδολουκάνικο, οι ντοματοκεφτέδες και πολλά ακόμη.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδας  https://yachtingandgastronomycyclades.com/  για περισσότερες πληροφορίες ή επικοινωνήστε στο 2110129575