• Η αποψίλωση του προσωπικού των εναλίων αρχαιοτήτων χρησιμοποιείται σαν δικαιολογία για την ενοικίασή τους σε ιδιώτες
  • Η Ελλάδα και ο Πολιτισμός της τίθενται σε τεράστιο κίνδυνο
  • Η Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων ήδη έχει ανοίξει στο κοινό το ναυάγιο στην Περιστέρα Αλοννήσου

«Ο κοινοβουλευτικός σας εκπρόσωπος είπε ότι δεν είναι πρόθεσή σας να ιδιωτικοποιήσετε τους ενάλιους, αρχαιολογικούς χώρους. Αλλά με την επιχειρηματολογία του φάνηκε να αποκαλύπτει το ανάποδο. Μας είπε ότι επειδή δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό, τα αρχαία ναυάγια θα δοθούν σε ιδιώτες, οι οποίοι θα πληρώνουν αντίτιμο» τόνισε ο Κρίτων  Αρσένης κατά τη διάρκεια παρεμβάσεώς του, ως εισηγητής εκ μέρους του ΜέΡΑ25, στο ν/σ του Υπουργείου Τουρισμού, κατά τη μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή.

Και πρόσθεσε: «Αν ενοικιάζουμε σήμερα τους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους σε ιδιώτες, με την ίδια λογική, λόγω της έλλειψης προσωπικού, αύριο θα ενοικιάσουμε την Επίδαυρο, την Ακρόπολη, τους Δελφούς, την Κνωσσό».

Ο Κ.Αρσένης θύμισε τα λόγια της κ. Κεφαλογιάννη, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση περνούσε μνημεία στο Υπερταμείο: «Η κυβέρνηση πρέπει να καταλάβει ότι το πολιτιστικό απόθεμα της χώρας δεν πωλείται. Τα μνημεία μας δεν αποτελούν αντικείμενο συναλλαγής. Ας κάνει άμεσα αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα» και πρόσθεσε: «Αυτό που τελικά δεν έκανε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ξεκινάτε εσείς. Και θα είστε αυτοί που έχουν το στίγμα».
 

Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση από την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων του σημαντικού αρχαιολογικού ναυαγίου στην Περιστέρα Αλοννήσου, που, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέρσι λειτούργησε πιλοτικά για το κοινό, έλαβε διθυραμβικές κριτικές από τα διεθνή ΜΜΕ και φέτος ανοίγει για δυο μήνες στο κοινό.

Στο τέλος, κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις (παρ.3 του αρ.6 και εδάφια του αρ. 13) «για να αποδείξει ότι δεν είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης των αρχαιοτήτων».