Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό κανάλι ΑΝΤ1 και στην ενημερωτική εκπομπή «Καλοκαίρι μαζί», ο βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός .

Κύριο θέμα συζήτησης, οι πυρκαγιές που μαίνονται επί 3 μέρες σε όλη την χώρα ενώ η Κυβέρνηση προκλητικά δηλώνει ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Επίσης απάντησε και σε ερωτήσεις σχετικά με τα ελληνοτουρκικά. https://www.youtube.com/watch?v=v9sPuS-ET3c

  • Σε τέτοιες δύσκολες ώρες για τη χώρα, είναι προκλητικό να αυτοθαυμάζονται στην Κυβέρνηση ότι τάχα λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός

«Η καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι ανυπολόγιστη, με απώλειες σπιτιών και επιχειρήσεων και μεγάλα προβλήματα σε όλη την χώρα. Ευτυχώς δεν υπήρξε απώλεια ανθρώπινης ζωής κι αυτό είναι το πιο σημαντικό μέλημα. Και την ώρα που η χώρα καίγεται, πολλοί εντός της Κυβέρνησης αλληλοσυγχαίρονται».

«Ενώ υπήρχε πολύ καύσιμη ύλη στις δασικές περιοχές εξαιτίας του φαινομένου ‘Μήδεια’,  δεν υπήρξε έγκαιρος καθαρισμός στα δάση, κάτι που έθιξε ο κ. Λαγουβάρδος από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, και αυτό λειτούργησε ως ‘πυρομαχικό’. Έπειτα, δεν υπήρχαν επαρκή εναέρια μέσα πυρόσβεσης παρά τις συνεχείς εκκλήσεις από φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών.

Πρόκειται για ακόμα ένα σοβαρό ζήτημα και σύντομα θα πρέπει να υπάρξουν απαντήσεις αφενός για το πόσα εναέρια μέσα επιχείρησαν, γιατί όπως ακούγεται δεν επιχείρησαν στο σύνολό τους , και αφετέρου που πήγαν τελικά τα χρηματικά ποσά τα οποία προορίζονταν για την ενοικίασή τους. Ένα τρίτο ζήτημα είναι η αποδιοργάνωση που υφίσταται στο Πυροσβεστικό Σώμα, με παλινωδίες και μεταθέσεις στη διάρκεια της παρούσας αντιπυρικής περιόδου, με αποτέλεσμα τα στελέχη που μετατίθενται να μην έχουν έγκαιρη γνώση της εκάστοτε περιοχής.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι, για παράδειγμα, στην Βαρυμπόμπη να μη μπορεί να ελεγχθεί η επέκτασή της πυρκαγιάς ενώ είχε ξεκινήσει με άνεμο μόλις 2 μποφόρ».  

  • Λανθασμένη η κυβερνητική εκτίμηση ότι η Τουρκία έχει «απομονωθεί» αλλά και η στρατηγική της που δεν ζητάει κυρώσεις

«Γνωρίζουμε καλά την στρατηγική της Τουρκίας που ακολουθεί επί χρόνια. Δε θα συμφωνήσω με στελέχη της ΝΔ που ισχυρίζονται ότι η Τουρκία έχει «απομονωθεί» σε διεθνές επίπεδο. Τουναντίον, φαίνεται να συνεχίζει να είναι ένα δυνατός ‘παίκτης’ στην Ανατολική Μεσόγειο και προσπαθεί με κάθε τρόπο να ενισχύσει το ρόλο της.

Επιπλέον, δεν θεωρώ ότι η στρατηγική του «ήρεμου καλοκαιριού» που υπόσχεται η γείτονα χώρα μπορεί να εφαρμοστεί μακροπρόθεσμα με όφελος για τη χώρα μας. Δυστυχώς όμως, αυτή η στρατηγική επιλέχθηκε ενώ θα έπρεπε να έχουμε μια περισσότερο ουσιαστική παρέμβαση κυρίως στα διεθνή φόρα και στην Ε.Ε για το ζήτημα των τουρκικών κυρώσεων. 

Να θυμίσουμε μόνο την περσινή «κρουαζιέρα» που έκανε το Ορούτς-Ρέις στο Αιγαίο ή την συζήτηση, ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, για κυρώσεις σε σχέση με το παράνομο Τουρκο-Λιβυκό Σύμφωνο οι οποίες ακόμα δεν έχουν προκύψει. Από πού, λοιπόν, προκύπτει η «απομόνωση» της Τουρκίας;  Τα τελευταία δύο χρόνια, δυστυχώς η εξωτερική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση μας δείχνει μόνο το «καρότο», χωρίς το «μαστίγιο».