Ο Νεκτάριος Σαντορινιός, βουλευτής Δωδεκανήσου και Τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τοποθετήθηκε στην κοινή συνεδρίαση των αρμόδιων Επιτροπών επί του σχεδίου νόμου για την κύρωση της Σύμβασης Χρηματοδότησης (Ταμείο Ανάκαμψης) και της Δανειακής Σύμβασης μεταξύ της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως η διαβούλευση για την χρηματοδότηση έγινε στα κρυφά με την κοινωνία και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας  να απέχουν και έθεσε το ερώτημα «Γιατί δεν έχει γίνει διαβούλευση στη Βουλή και γιατί αρνείται η Κυβέρνηση να συζητήσει σοβαρά και ουσιαστικά μαζί με την κοινωνία και τις παραγωγικές τάξεις  της χώρας;».

Ο κ. Σαντορινιός επισήμανε στο λόγο του πως με τον τρόπο του δρα η σημερινή κυβέρνηση δεσμεύει και την επόμενη σε ένα άκρως νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα.  «Δεσμεύετε τη χώρα σε ένα πρόγραμμα με ισχύ μέχρι το 2026, υπερβαίνοντας το χρόνο τον οποίον σας έχει δώσει ο λαός για να κυβερνήσετε. Με αυτό τον τρόπο, δεσμεύετε και την επόμενη Κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή. Δεσμεύετε, πάνω από όλα, τον ελληνικό λαό σε ένα ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα, το οποίο έρχεται να εφαρμόσει τις εντολές της «έκθεσης Πισσαρίδη».

«Δε θέλετε να ενισχύσετε και να εξυγιάνετε τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θέλετε να τις αποκλείσετε από οποιαδήποτε χρηματοδότηση ή δανειοδότηση που θα γίνεται μέσω των συστημικών τραπεζών. Θέλετε να τις διαλύσετε μέσω των λίγων και συγκεκριμένων συμφερόντων που ενισχύετε, ώστε να τις εξαγοράσουν. », είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε ότι θα αφορά τις μικρομεσαίες και μικρέ επιχειρήσεις. Επιπλέον  τόνισε πως το σχέδιο χρηματοδότησης τη κυβέρνησης δεν έχει καμία περιφερειακή διάσταση και μέριμνα για νησιά, λιμάνια, ναυτιλία και μια σειρά άλλων κοινωνικών ζητημάτων.

Με σκληρούς χαρακτηρισμούς μίλησε για το γεγονός πως θα δίνονται μόνο 1 εκ. για τη ναυτιλία και 20 εκ. για τα λιμάνια σε ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης ύψους 32 δις. ευρώ. «Δεν ασχολείστε με τη ναυτιλία και την ακτοπλοΐα της χώρας μας. Ας μας απαντήσετε στην ουσία. Ως το 2027, 40 πλοία του ακτοπλοϊκού μας στόλου θα είναι άνω των 40 ετών.  Και το μόνο που προϋπολογίζετε είναι 1 εκ. ευρώ για να συνεχίσετε τη μελέτη που κάναμε. Μόνο αυτό!  Σε ένα πρόγραμμα των 32 δισ., δίνετε μόνο 1 εκατομμύριο για τη ναυτιλία. Αυτή είναι η εκτίμησή σας για την ανάπτυξη της ναυτιλίας της χώρας».