Η HSBC διατηρεί τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή της Aegean Airlines με τιμή-στόχο τα 5,95 ευρώ (από 5,99 ευρώ πριν) ανά μετοχή και το μικρό σχετικά περιθώριο ανόδου 13% από τα τρέχοντα επίπεδα, ωστόσο εξαίρει την υψηλή ρευστότητα της εταιρείας και τα περιθώρια βελτίωσης του εγχώριου τουρισμού.

Η Aegean αν και εμφάνισε ζημιές σχεδόν 45 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, η ρευστότητα της διαμορφώθηκε σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα στα 418 εκατ. ευρώ.

Οι ελεύθερες ταμειακές ροές είναι πλέον θετικές από το Μάιο έναντι αρνητικής λειτουργίας 18-20 εκατ. ευρώ το μήνα στο τέταρτο τρίμηνο πέρυσι ενώ αν προστεθούν τα 120 εκατ. ευρώ της κρατικής επιχορήγησης και τα 60 εκατ. ευρώ από νέα κεφάλαια με την έκδοση 18,75 εκατ. μετοχών, ρευστότητα ανέρχεται σε περίπου 600 εκατ. ευρώ, η οποία είναι πολύ ισχυρή δεδομένου ότι οι ταμειακές ροές της έχουν γίνει θετικές και τις μικρές κεφαλαιουχικές δαπάνες της τάξεως των 160 εκατ. ευρώ για τα επόμενα δύο χρόνια.

Η ΗSBC αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το λειτουργικό περιθώριο της εταιρείας και πιστεύει ότι είναι στρατηγικά σε πλεονεκτική θέση η Aegean να επωφεληθεί από την αποτελεσματική δομή κόστους της, την ισχυρή ζήτηση για αναψυχή και την μεγάλη θέση ρευστότητας που διαθέτει.

Πολύ ενθαρρυντικά όμως είναι τα σημάδια για τον κλάδο των ταξιδιών και του τουρισμού σε όλη την Ελλάδα, όπως σημειώνει η HSBC, καθώς αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη της ζήτησης και μάλιστα στην κορυφή της καλοκαιρινής περιόδου.

O ρυθμός εμβολιασμού θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον καθορισμό της ανάκαμψης της ζήτησης κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, τα πρώτα σημάδια δείχνουν μια ισχυρή αύξηση της ζήτησης κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν του καλοκαιριού, κάτι το οποίο είναι πολύ θετικό για τις προοπτικές της Ελλάδας, όπως σημειώνει η HSBC.

Όπως σημειώνει η HSBC η ζήτηση για ταξίδια έως τώρα ήταν αδύναμη λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών, ωστόσο εκτιμά ότι οι προοπτικές για σημαντική αύξηση της ζήτησης για ταξίδια και αναψυχής είναι πολύ ισχυρές, οι οποίες και θα αρχίσουν να αποτυπώνονται, μόλις χαλαρώσουν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

H Ελλάδα είναι ξεκάθαρα ένας από τους προτεινόμενους προορισμούς αναψυχής για τους Ευρωπαίους τουρίστες και η Aegean αλλά και η χώρα είναι σε καλή θέση για να επωφεληθεί από αυτή την ανάκαμψη, τόσο της εγχώριας όσο και της διεθνούς ζήτησης αναψυχής.

Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη αγορά αναψυχής για την Ελλάδα και δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί με τη Γερμανία έχουν μειωθεί, αυτό θα στηρίξει την αύξηση της ζήτησης για την Ελλάδα. Ακόμη και ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για την Ελλάδα, επιτρέπεται να ταξιδεύουν με αρνητικό PCR τεστ ή πράσινο διαβατήριο, επισημαίνει η HSBC.