Επιστολή προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη, απέστειλαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων του κλάδου επισιτισμού – τουρισμού με αίτημα την πραγματοποίηση μιας «συμφιλιωτικής συνάντησης» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Όπως επισημαίνουν, η κατάσταση που βιώνει ο κλάδος είναι τραγική, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν καθυστερήσεις των πληρωμών από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης, ενώ ενώ οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφού γι’ αυτούς δεν έχει γίνει καμία πρόβλεψη. Επιπλέον, όπως καταγγέλλουν είναι αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς η πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν προχωρά στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη και στην ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ

Αναλυτικά η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Η κατάσταση που βιώνουν οι εργαζόμενοι του κλάδου επισιτισμού-τουρισμού περιγράφεται με μια μόνο λέξη «ΤΡΑΓΙΚΗ».

Έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις καθυστερήσεις των πληρωμών από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του Μαΐου,(ακόμα δεν έχουμε πληρωθεί τα 534 Ευρώ για τον μήνα αυτό), επίσης ακόμα δεν έχει καταφέρει η αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου σας να εμφανίσει τα ένσημα από τις μονομερείς αναστολές σύμβασης του 2020, ενώ οι εργαζόμενοι στην εστίαση είναι κυριολεκτικά στον αέρα αφού δεν έχει προβλεφθεί απολύτως τίποτα για αυτούς!

Με τις νέες εξαγγελίες της Κυβέρνησης και τα μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους αποκλείονται από όποια βοήθεια οι εργαζόμενοι που δεν θα ανοίξουν οι επιχειρήσεις ή άνοιξαν και έκλεισαν όπως αυτές του ομίλου Μουζενίδη.

Κύριε Υπουργέ,

Παράλληλα είμαστε αντιμέτωποι με την εργοδοτική αυθαιρεσία καθώς η πλειοψηφία των ξενοδόχων δεν προχωρά στην υποχρεωτική επαναπρόσληψη και στην ένταξη στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, απειλούν και τέλος υλοποιούν απολύσεις με πρόσχημα τον μη εμβολιασμό, ενώ οι απειλές για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι καθημερινές (σας επισυνάπτουμε και σχετικό έγγραφο επιχείρησης προς τους εργαζόμενους)

Στην εστίαση τα πράγματα είναι πιο δύσκολα καθώς το 25% των επιχειρήσεων δεν έχει επαναλειτουργήσει λόγω έλλειψης εξωτερικού χώρου, πολλές εποχικές επιχειρήσεις είναι ακόμα κλειστές ενώ αυτές που έχουν ανοίξει υπολειτουργούν χωρίς έτσι να προχωρούν στην πρόσληψη του προσωπικού.

Όλοι λοιπόν οι εργαζόμενοι βρίσκονται στον αέρα κυριολεκτικά χωρίς καμιά πρόβλεψη για στήριξη τους.

ΕΠΕΙΔΗ λοιπόν τα προβλήματα είναι πολλά και ΕΠΕΙΔΗ χρειάζονται απαντήσεις! ΕΠΕΙΔΗ εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πως ο κλάδο μας είναι εθνική υπόθεση, υλοποιούμε την ομόφωνη απόφαση της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας και ζητούμαι τριμερή συμφιλιωτική συνάντηση στο υπουργείο σας με την συμμετοχή της Π.Ο.Ξ και της ΠΟΕΣΕ(εργοδοτικών φορέων του κλάδου μας) για να πάρουν οι εργαζόμενοι τις απαντήσεις που δικαιούνται, αλλά και για να δηλώσουμε ανοικτά πλέον όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς τις προθέσεις μας για τον κλάδο!

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζουμε καλά πως με το νομοσχέδιο σας έχει καταργηθεί η δυνατότητα συμφιλιωτικής συνάντησης στο υπουργείο σας και έχει περάσει πλέον η αρμοδιότητα στον ΟΜΕΔ, δυστυχώς όμως στον ΟΜΕΔ δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα η κατάλληλη υπηρεσία.

Αν λοιπόν αντιλαμβάνεστε και εσείς ως εθνική υπόθεση τον κλάδο μας σας καλούμε να βρείτε λύση στο δίκαιο αίτημα μας και να ορίσετε συμφιλιωτική συνάντηση στο Υπουργείο σας για να μπει ένα τέλος στον κατήφορο που έχουμε πάρει!!!

Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και περιμένουμε απάντηση από την υπηρεσία σας.

Με τιμή,

Για τη διοίκηση

Ο πρόεδρος

Χοτζογλου Γεώργιος

Ο γενικός γραμματέας

Κούκος Παναγιώτης