Η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (IATA) ενέτεινε την πίεσή της προς τις κυβερνήσεις να χαλαρώσουν τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επισημαίνοντας τα δεδομένα από τεστ στο Ηνωμένο Βασίλειο που έδειξαν μικρή συχνότητα εμφάνισης του COVID-19 σε αφιχθέντες επιβάτες.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο εμβολιασμός προστατεύει τους ταξιδιώτες από σοβαρές ασθένειες και θάνατο και ενέχει χαμηλό κίνδυνο εισαγωγής του ιού στις χώρες προορισμού:

Το Ινστιτούτο Robert Koch (RKI) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εμβολιασμένοι ταξιδιώτες δεν παίνουν πλέον σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση της νόσου και δεν αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τον γερμανικό πληθυσμό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) εξέδωσε ενδιάμεση οδηγία σχετικά με τα οφέλη του πλήρους εμβολιασμού δηλώνοντας ότι “η πιθανότητα ενός μολυσμένου εμβολιασμένου ατόμου να μεταδώσει την ασθένεια αυτήν τη στιγμή εκτιμάται ότι είναι από πολύ χαμηλή έως χαμηλή.”

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC των ΗΠΑ) δήλωσαν ότι “με ένα εμβόλιο αποτελεσματικό κατά 90%, τα τεστ πριν από το ταξίδι, μετά το ταξίδι και η αυτο-καραντίνα 7 ημερών παρέχουν ελάχιστο πρόσθετο όφελος”.

Το καναδικό Canadian Testing and Screening Expert Advisory Panel συνιστά ότι οι ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα.

Ακόμη, μελέτη της Public Health England κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο δόσεις των εμβολίων COVID-19 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικές έναντι των ανησυχητικών παραλλαγών.

Τεστ σε μη εμβολιασμένους ταξιδιώτες

Μια πρόκληση είναι η δυνατότητα εμποδίων στο ταξίδι για μη εμβολιασμένους ανθρώπους που θα δημιουργούσαν έναν απαράδεκτο αποκλεισμό. Τα δεδομένα από το NHS του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τους διεθνείς ταξιδιώτες που φθάνουν στο Ηνωμένο Βασίλειο (χωρίς αναφορά στην κατάσταση εμβολιασμού) δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ταξιδιωτών δεν ενέχει κίνδυνο για την εισαγωγή περιπτώσεων COVID-19 μετά την άφιξη.

Μεταξύ 25 Φεβρουαρίου και 5 Μαΐου 2021, πραγματοποιήθηκαν 365.895 τεστ κατά την άφιξη επιβατών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτά ήταν αρνητικά για PCR πριν από το ταξίδι. Μόνο το 2,2% ήταν θετικό για μόλυνση με COVID-19 κατά τη διάρκεια των καθολικών μέτρων καραντίνας μετά την άφιξή τους. Από αυτά, πάνω από τις μισά προέρχονταν από χώρες της “κόκκινης” λίστας, οι οποίες θεωρήθηκαν πολύ υψηλού κινδύνου. Η κατάργησή τους από τα στατιστικά στοιχεία θα είχε ως αποτέλεσμα τη θετική δοκιμή 1,46%. Από τις 103.473 αφίξεις από την ΕΕ (εκτός Ιρλανδίας), το 1,35% ήταν θετικό. Τρεις χώρες, η Βουλγαρία, η Πολωνία και η Ρουμανία, αντιπροσώπευαν το 60% των θετικών περιπτώσεων.

“Αυτά τα δεδομένα μας λένε ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο”, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της IATA, Willie Walls, επικαλούμενος ένα ποσοστό θετικών τεστ στον COVID 2,2% μεταξύ των 365.895 τεστ που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα Φεβρουαρίου-Μαΐου, σύμφωνα με τη Βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας. “Δε χρειάζονται πλέον καθολικοί περιορισμοί στον κόσμο”, συμπλήρωσε.