Το Ξενοδοχείο St. GEORGE LYCABETTUS, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία ΦΕΡΜΕΛΗ και οι εκδόσεις ΟΛΚΟΣ, από τις 7-9  Ιουνίου 2021 διοργανώνουν ένα πυκνό τριήμερο πρόγραμμα διαλέξεων, εκθέσεων και κινηματογραφικών προβολών στο πλαίσιο του επετειακού εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης και με αφορμή τη συμπλήρωση 30 ετών του θεσμού «Τουρισμός – Πολιτισμός, Δεξαμενή ιδεών» μια πρωτοβουλία του St. George Lycabettus.

Στο τριήμερο πλαίσιο των διαλέξεων που αντλούν τη θεματική τους από επιμέρους ιστορικές πτυχές της Επανάστασης, από θέματα φιλελληνικά καθώς και τη νεότερη ιστορία και εικονοποιία της Αθήνας, συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες, ερευνητές και συγγραφείς, όπως οι Stephan Adler, συγγραφέας του βιβλίου «Οι Ώρες του Αγώνα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ολκός, Νίκος Βατόπουλος, δημοσιογράφος – Αθηναιογράφος, Σάσα Βούλγαρη, αφηγήτρια – ψυχοπαιδαγωγός, Νίκος Γαβριλάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Ευζώνων, Μαργαρίτα Δρίτσα, καθηγήτρια Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας, Ίρις Κρητικού, Ιστορικός Τέχνης- Ανεξάρτητη Επιμελήτρια και Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, Λίζα Πενθερουδάκη, εικαστικός, ιδρύτρια της Α.Μ.Κ.Ε. ΦΕΡΜΕΛΗ, Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμος ερευνήτρια, τ. Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής ΕΛΛΑΔΑ 2021, Γεώργιος Σαββαΐδης, πρέσβης επί τιμή, πρώην γεν. γραμ. Υπουργείου Εξωτερικών, Γεώργιος Τόλιας, ιστορικός, την εκδήλωση τιμά με την παρουσία της η σύζυγος του τ. Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Σίσσυ Παυλοπούλου, ενώ χαιρετισμούς απευθύνουν η Πρόεδρος του ΕΟΤ, κ. Άντζελα Γκερέκου και η Όλγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α΄ Αθηνών – ΝΔ, πρ. υπουργός Τουρισμού. Το τριήμερο των ομιλιών ολοκληρώνεται με σύντομα μουσικά αφιερώματα και με τις ερμηνείες των διακεκριμένων μονωδών Έλενας Μαραγκού και Κάτιας Πάσχου καθώς και των μουσικών Δημήτρη Γιάκα και Μάρκου Κώτσια. 

Την  Πέμπτη 10 Ιουνίου στις 17:00, θα πραγματοποιηθεί Εργαστήρι Ζωγραφικής και Δημιουργικής Γραφής για παιδιά 6-11 ετών, με την εικαστικό κ. Λίζα Πενθερουδάκη και την συγγραφέα κ. Ελπίδα Μηναδάκη με ελεύθερη είσοδο αλλά απαραίτητη δήλωση συμμετοχής.

Παράλληλα, από τις 7 έως τις 20 Ιουνίου, η Γκαλερί του Ξενοδοχείου (SGL Gallery) θα λειτουργεί με δύο σημαντικές θεματικές εκθέσεις, παρουσιάζοντας τις «Ώρες του Αγώνα» – έκθεση Φιλελληνικών Γαλλικών Ρολογιών προερχόμενα από ιδιωτική συλλογή και την ομαδική εικαστική έκθεση, «Μια Πόλη Μαγική στη Ρίζα του Λυκαβηττού: 200 χρόνια ελεύθερης ενατένισης» σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Ίριδας Κρητικού. Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Χριστίνα Αθανασούλα – Μαντζαβίνου, Νεκτάριος Αποσπόρης, Μαίρη Γαλάνη – Κρητικού, Μαρία Γιαννακάκη, Μαρία Διακοδημητρίου, Βάσω Καλουδιώτη, Μηνάς Μαυρικάκης, Ρούλη Μπούα, Γεύσω Παπαδάκη, Λίζα Πενθερουδάκη, Κατερίνα Πολυζωΐδη – Μαυρολέων, Κλάρα Πουλαντζά, Μαρίνα Στελλάτου, Βάσω Τρίγκα, Κλαίρη ΤσαλουχίδηΧατζημηνά, Αθηνά Χατζή. 

Ώρες λειτουργίας της γκαλερί: 7-9 Ιουνίου: 14:00-22:00 & 10-20 Ιουνίου 13:00-20:00. Η είσοδος στις εκθέσεις είναι ελεύθερη.  

Τέλος, το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων ολοκληρώνεται με τις κινηματογραφικές προβολές στην αίθουσα προβολής του ξενοδοχείου όπου από τις 7-20 Ιουνίου θα προβάλλονται οι ταινίες:  

«Κουρσάροs – Le Corsaire» σε λιμπρέτο του Λόρδου Βύρωνα, «Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα» με πρωταγωνίστρια την μεγάλη  Ελληνίδα ηθοποιό Ειρήνη Παππά, «ΕΞΟΔΟΣ 1826» και «Η Μάχη της Αράχωβας» με πρωταγωνιστές κατασκευές Lego του μαθητή Χριστόδουλου Σπανού. 

Ώρες προβολής καθημερινά: 17:00 – 20:00

41