Με εκπροσώπους εργαζομένων του τουριστικού κλάδου, φορείς του τουρισμού,  επαγγελματίες του λιανεμπορίου, της εστίασης, της φιλοξενίας και των μεταφορών, εκπροσώπους της Tοπικής Aυτοδιοίκησης, συναντήθηκε στο Ρέθυμνο και στον Πλακιά Ρεθύμνου η τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, συνοδευόμενη από τον τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βουλευτή Ρεθύμνου Ανδρέα Ξανθό, τον γραμματέα της Ν.Ε Ρεθύμνου Θοδωρή Δουλουμπέκη και στελέχη του κόμματος στον νομό.

Στόχος των συναντήσεων, να ενημερωθεί ενδελεχώς για τα σοβαρά προβλήματα στην περιοχή, αλλά και να συζητηθούν οι αναπτυξιακές προοπτικές στο Ρέθυμνο. Στο επίκεντρο των συζητήσεων η χαμηλή τουριστική κίνηση στο νησί, αλλά και η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων.

Η Τομεάρχης Τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως ο Τουρισμός πρέπει να πετύχει, εκφράζοντας όμως έντονο προβληματισμό και ανησυχία καθώς ο Μάιος ήταν ήδη ένας χαμένος μήνας, ενώ με βάση τα σημερινά δεδομένα χαμένος φαίνεται πως θα είναι και ο Ιούνιος. Προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να κερδηθεί η μάχη για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να μην χαθεί τελείως η σεζόν, παράλληλα με την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν και το φθινόπωρο. Το Ρέθυμνο μπορεί ν’ αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου προορισμού με βιώσιμο τουρισμό αρκεί να στηριχτεί με υποδομές, ώστε να διαμορφωθεί μία μοναδική ταξιδιωτική εμπειρία. Απαραίτητη προϋπόθεση να στηριχτούν όλοι οι άνθρωποι του τουρισμού, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι.

«Δυστυχώς» – όπως είπε- «έχει ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος και σημαντικοί πόροι που διανεμήθηκαν σε γνωστούς και φίλους της κυβέρνησης Μητσοτάκη αντί να στηριχθεί ο πυλώνας της εθνικής μας οικονομίας». Ο Τουρισμός συμβάλλει τα μέγιστα στο ΑΕΠ και στην απασχόληση στη χώρα μας γι’ αυτό η «διάσωσή» του είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας τόνισε.

«Το θέμα όμως είναι πως θωρακίζουμε το τουριστικό μας προϊόν, το οποίο, είναι και ιδιαίτερα ευάλωτο σε μία σειρά από κρίσεις. Δηλαδή πέρα από την υγειονομική, είναι η κλιματική κρίση, οι αλλαγές των ταξιδιωτικών προτιμήσεων, οι νέες γενιές ταξιδιωτών. Τώρα είναι η ώρα να θωρακίσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Να μεταβούμε δηλαδή από ένα μαζικό αδιαφοροποίητο μοντέλο τουρισμού χαμηλής οικονομικής απόδοσης, σε ένα μοντέλο τουρισμού βιώσιμο, προς την κατεύθυνση της δίκαιης ανάπτυξης», δήλωσε. Το Ρέθυμνο, μπορεί και πρέπει να επανατοποθετηθεί δυναμικά στον τουριστικό χάρτη τόνισε και να αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου προορισμού, βιώσιμου τουρισμού.

Το Ταμείο Ανάκαμψης όπως δήλωσε θα μπορούσε να συμβάλλει σημαντικά σε αυτό, να δημιουργηθούν πράσινες υποδομές, να ενισχυθεί η τουριστική εκπαίδευση, να διασυνδεθεί το τουριστικό προϊόν με τον πρωτογενή τομέα. Κινδυνεύει όμως να γίνει μια ακόμη χαμένη ευκαιρία εξαιτίας των χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς σχεδιάζεται ερήμην των αυτοδιοικητικών, παραγωγικών και επαγγελματικών φορέων».

Η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εξέφρασε ακόμη έντονη ανησυχία για το μέλλον των εργαζομένων και στον κλάδο του τουρισμού, ειδικά ενόψει της ψήφισης του εργασιακού νομοσχεδίου που φέρνει η κυβέρνηση «και μαζί με αυτό και όλα τα περιστατικά που αναδείχθηκαν ως εργοδοτικές αυθαιρεσίες και ασυδοσίας που τείνουν να αποτελέσουν κανονικότητα με το νόμο Χατζηδάκη και να μας επιστρέψουν στον εργασιακό μεσαίωνα» τόνισε.