Η 41η διεθνής έκθεση τουρισμού, Fitur, πραγματοποιήθηκε μεταξύ 19 και 21 Μαΐου για τους επαγγελματίες και 22 έως 23 Μαΐου για το υπόλοιπο κοινό, στη Μαδρίτη, στους χώρους του επίσημου διοργανωτή εμπορικών εκθέσεων της πόλης, Ifema.

Η Fitur αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εκθέσεις του κλάδου, παγκοσμίως, ιδίως για τις χώρες της Ιβηρικής και Λατινικής Αμερικής, καθώς σε αυτήν, παραδοσιακά, συμμετέχουν επιχειρήσεις και επίσημες εθνικές αποστολές από 165 κράτη, με περισσότερους από 260 χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η έκθεση συνηθίζεται να διοργανώνεται στα τέλη Ιανουαρίου εκάστου έτους, ωστόσο, εξαιτίας της πανδημίας, οι διοργανωτές μετέφεραν τη φετινή έκδοση τον Μάϊο προκειμένου να υπάρξει φυσική παρουσία, έχοντας μεριμνήσει, εκ των προτέρων, για τα απαραίτητα μέτρα για την εξασφάλιση της υγείας των συμμετεχόντων.

Φέτος ήταν η πρώτη χρονιά, κατά την οποία η έκθεση είχε διττή μορφή, αφού πέραν της παραδοσιακής μορφής, που έλαβε χώρα στη Μαδρίτη, δημιουργήθηκε διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία, επαγγελματίες του κλάδου αλλά και λοιποί ενδιαφερόμενοι, μπορούσαν να έρθουν σε επικοινωνία μεταξύ τους και παράλληλα να παρακολουθήσουν, εξ αποστάσεως, τα δρώμενα, στους χώρους του Ifema. Η διαδικτυακή μορφή πραγματοποιείται από την 5η Μαΐου έως και την 4η Ιουνίου.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, περί τα 40.000 άτομα συμμετέχουν στην εν λόγω πλατφόρμα, μέσω της οποίας διατηρείται η επιχειρηματική δικτύωση των επαγγελματιών του κλάδου, που δεν είχαν τη δυνατότητα να παραβρεθούν με φυσική παρουσία.

Όσον αφορά το πενθήμερο διάστημα στους χώρους της Ifema, η 41η έκδοση διέφερε σε μεγάλο βαθμό από τις προηγούμενες εκδόσεις, εξαιτίας των αυξημένων υγειονομικών μέτρων και της μειωμένης συμμετοχής, χωρίς όμως να χάνει τη σπουδαιότητα που αποτελεί για το σύνολο του τουριστικού τομέα. Προκειμένου να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού, κατά τη διάρκεια της αποκλειστικής επίσκεψης επαγγελματιών του κλάδου, για να έχουν πρόσβαση στους χώρους της έκθεσης, ήταν απαραίτητη η επίδειξη ατομικού αρνητικού τεστ αντιγόνου, μέγιστης ισχύος 72 ωρών από την πραγματοποίησή του. Ο συγκεκριμένος περιορισμός δεν ίσχυσε για τις τελευταίες δύο ημέρες της έκθεσης, η οποία ήταν ανοικτή στο ευρύ κοινό, αφού, όπως δήλωσαν οι διοργανωτές, οι επισκέπτες της έκθεσης συνηθίζουν να παραμένουν στους εκθεσιακούς χώρους της, για διάστημα μικρότερο των δύο ωρών και δεν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους. Αντίθετα, οι επαγγελματίες βρίσκονται για πολύ μεγαλύτερο διάστημα στους εσωτερικούς χώρους του Ifema, πραγματοποιώντας συνεχείς επαφές με τους εκθέτες. Στην τωρινή έκθεση, ήταν φανερή η μειωμένη επισκεψιμότητα, καθώς επίσης και η μειωμένη συμμετοχή των εκθετών, κάτι το οποίο ήταν εμφανές και από τις μεγάλες αποστάσεις μεταξύ των περιπτέρων αλλά και την ησυχία που επικρατούσε στα κτήρια της Ifema, σε αντίθεση με προηγούμενα έτη.

Τα επίσημα στοιχεία των διοργανωτών αναφέρουν ότι συμμετείχαν 5.000 επιχειρήσεις από 55 χώρες, ενώ υπήρξαν και 37 επίσημες εθνικές αποστολές. Από την Ισπανία συμμετείχαν και οι 17 Αυτόνομες Κοινότητες καθώς και οι Αυτόνομες Πόλεις Θέουτα και Μελίγια, με την Κοινότητα της Μαδρίτης να αποτελεί τον φετινό τιμώμενο εκθέτη. Συνολικά, την έκθεση επισκέφθηκαν 62.000 άτομα, εκ των οποίων 42.000 επαγγελματίες και 20.000 επισκέπτες. Ο αντίκτυπος για τη Μαδρίτη είναι μεγάλος, αφού η πόλη βασίζει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της από την πραγματοποίηση εμπορικών εκθέσεων, με τη Fitur να είναι η σημαντικότερη αυτών. Για το 2021, τα έσοδα από την έκθεση υπολογίζονται στα 100 εκ. ευρώ.

Το επόμενο έτος, η FItur αναμένεται να επιστρέψει στην πραγματοποίησή της στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και, συγκεκριμένα, μεταξύ 19 και 23 του μηνός. Τιμώμενος εκθέτης έχει οριστεί η Δομιν.