Ο κ. Μητσοτάκης έσπευσε, μετά τη Σύνοδο Κορυφής, να οικειοποιηθεί τη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ για το πιστοποιητικό Covid.

Ξέχασε προφανώς ότι η δική του πρόταση για ‘πιστοποιητικό εμβολιασμού’ απορρίφθηκε. Ήταν μονοδιάστατη και κοντόφθαλμη. Ενώ η σπουδή για την ελεύθερη μετακίνηση μόνο των εμβολιασμένων ταξιδιωτών, έβαζε εμπόδια στη μετακίνηση των πολιτών που δεν είχαν προλάβει να εμβολιαστούν, και μάλιστα όχι από δική τους υπαιτιότητα.

Το επεσήμανε άλλωστε και το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC), τονίζοντας ότι η απαίτηση εμβολιασμών των διεθνών ταξιδιωτών ισοδυναμεί με τις διακρίσεις στον εργασιακό χώρο και θα πρέπει να απορριφθεί.

Η συμφωνία για το ‘EU Digital COVID certificate’, όπως προέκυψε μετά από συστηματική διαβούλευση των θεσμών της ΕΕ, και η μερική ενσωμάτωση καίριων επισημάνσεων του Ευρωκοινοβουλίου, για την διάθεση των εμβολίων, την ανάγκη δωρεάν τεστ και την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αποτελεί ένα πρώτο βήμα στην ομαλοποίηση των ταξιδιών, έστω και την ύστατη ώρα. Η επιδημιολογική κατάσταση των χωρών ωστόσο, εξακολουθεί να αποτελεί το κρίσιμο ζήτημα για την ανάκαμψη της τουριστικής δραστηριότητας. 

Η Κυβέρνηση, ας αφήσει την επικοινωνία και λάβει έστω και στο και πέντε ουσιαστικά μέτρα για το καλό του ελληνικού τουρισμού και της χώρας.

Να εξασφαλίσει την επάρκεια και την δωρεάν διάθεση των τεστ, να ενισχύσει το υγειονομικό δυναμικό των τουριστικών προορισμών και να φροντίσει για εκτεταμένο testing στην κοινότητα και τους προορισμούς.