Συνάντηση, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη είχαν χθες, Τρίτη, 3 Νοεμβρίου εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας FedHATTA, προκειμένου να του θέσουν αιτήματα του κλάδου σε συνέχεια των πολλών δυσκολιών που αντιμετωπίζει λόγω των αποτελεσμάτων της πανδημίας του Covid-19.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, που ήταν ιδιαίτερα εποικοδομητική, τονίστηκε η σημασία του ρόλου των τουριστικών γραφείων-διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών-ιδιοκτητών τουριστικών λεωφορείων στο τουριστικό γίγνεσθαι και το γεγονός ότι πρόκειται για τον κλάδο που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον στον τουρισμό.

Οι εκπρόσωποι του κλάδου ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την συμβολή του στις επιδοτήσεις που εγκρίνονται, σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία.

Στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν επιθυμητά μέτρα στήριξης, κύριας αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων, για τα οποία ο κλάδος των τουριστικών γραφείων ζητά την υποστήριξη και του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ αναλύθηκε διεξοδικά το θέμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, η οποία ήδη έχει βοηθήσει πολλές επιχειρήσεις και που με ορισμένες ευκταίες τροποποιήσεις θα μπορούσε να στηρίξει πολύ περισσότερες.

Η συζήτηση στράφηκε και στην επόμενη ημέρα του Covid-19 για τον τουρισμό, με εύλογη ανησυχία, διότι η κατάσταση δεν εξελίσσεται όπως θα επιθυμούσαν όλοι όσοι συμμετέχουν με οποιονδήποτε τρόπο στην τουριστική βιομηχανία της χώρας μας. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που μπορούν να γίνουν αυτή τη στιγμή, οι πρώτες ενδείξεις για μια καλύτερη τουριστική πορεία στο μέλλον δεν θα μπορέσουν να γίνουν εμφανείς πριν από το δεύτερο τετράμηνο του 2021.

Είναι σαφές ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν και άλλα προγράμματα χρηματοδοτήσεων και στήριξης των τουριστικών γραφείων στο ενδιάμεσο διάστημα, στα οποία η θετική συμβολή του Υπουργού θα είναι πολύτιμη.

Ο Πρόεδρος της FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, ευχαρίστησε τον Υπουργό για την παρουσία και τη συμβολή του στην συνάντηση, ενώ υπήρξε συμφωνία για νέα συνάντηση στο προσεχές μέλλον, μόλις υπάρξουν πιο συγκεκριμένα σχέδια και λεπτομέρειες προς συζήτηση.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι: Λύσανδρος Τσιλίδης (Πρόεδρος FedHATTA), Νικόλας Κελαϊδίτης (Πρόεδρος ΗΑΤΤΑ), Μάριος Καμμένος (Αντιπρόεδρος HATTA – Ταμίας ECTAA), Μάρκος Σπυρομήλιος (Αντιπρόεδρος ΗΑΤΤΑ),  Αντώνης Γελασάκης (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Δυτικής Κρήτης), Χρήστος Μιχαλάκης (Πρόεδρος Ένωσης Τουριστικών Γραφείων Ρόδου), Στράτος Μπερέτης (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Ρεθύμνης), Δημήτρης Πετρόπουλος  (Πρόεδρος Συνδέσμου Τουριστικών Γραφείων Παροναξίας), Στράτος Μαγκουσάκης (Πρόεδρος Συνδέσμου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης) και Σπύρος Χαλικιόπουλος (Πρόεδρος AOCTA – Κέρκυρα).