Δήλωση του Προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Γιάννη Χατζηθεοδοσίου για το νέο Πτωχευτικό Κώδικα:

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας είναι πλέον νόμος του κράτους και αυτό που μένει ως τελικό συμπέρασμα για εμάς στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, είναι ότι για ακόμα μία φορά οι μικρομεσαίοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίστηκαν ως πολίτες β΄ κατηγορίας. Ειδικά για όσους –στην προσπάθεια τους να διασώσουν την επιχείρηση τους τα χρόνια της οικονομικής κρίσης- έβαλαν υποθήκη το σπίτι τους για να εξασφαλίσουν ένα δάνειο, η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο δύσκολη, καθώς θα δούμε να «βγαίνουν στο σφυρί» ακόμα και πρώτες κατοικίες. Η κυβέρνηση αγνόησε τις παρατηρήσεις φορέων και ανθρώπων που κινούνται στην πραγματική οικονομία και νομοθέτησε προασπίζοντας κυρίως τα συμφέροντα των τραπεζών και όχι των μικρομεσαίων. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν πλέον τον τελευταίο λόγο και εκτιμώ ότι πολύ σύντομα θα δούμε τις αρνητικές συνέπειες του νέου Πτωχευτικού Κώδικα και περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν με κόπο, να αλλάζουν χέρια με χαρακτηριστική ευκολία.

Τα πραγματικά προβλήματα της οικονομίας και η δύσκολη θέση του επιχειρηματικού κόσμου δεν αναφέρθηκαν ούτε καν στη Βουλή, κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου, καθώς τα κόμματα αρκέστηκαν σε αλληλοκατηγορίες και επίρριψη ευθυνών για το πως φτάσαμε να μην προστατεύεται η πρώτη κατοικία.

Εμείς στο Ε.Ε.Α. δεν μπαίνουμε σε μικροπολιτικά παιχνίδια εντυπώσεων και μένουμε στην ουσία. Και αυτή είναι ότι με την ψήφιση του νέου Πτωχευτικού, πολλοί δανειολήπτες είναι στον «αέρα». Η αιτιολογία ότι ο πραγματικός στόχος είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει. Η Πολιτεία έχει στη διάθεση της πάρα πολλούς ελεγκτικούς μηχανισμούς για να εντοπίσει όσους με δόλο πτώχευσαν και να πράξει αναλόγως, όπως και την υποχρέωση να στηρίξει αυτούς που έφτασαν σε αυτό το σημείο επειδή επλήγησαν από την πολύχρονη οικονομική κρίση και από τις συνέπειες της πανδημίας.

Η θέση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών είναι διαχρονική και ξεκάθαρη. Κάθε επιχείρηση που σώζεται από κλείσιμο, μόνο οφέλη μπορεί να δώσει στην οικονομία και την απασχόληση. Η κυβέρνηση οφείλει να λάβει πραγματικά μέτρα στήριξης του επιχειρείν και όχι να προσπαθεί με ημίμετρα να δείχνει το ενδιαφέρον της για τους μικρομεσαίους. Η ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει με κλειστές τις επιχειρήσεις και εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για τη διάσωση όσων περισσότερων είναι εφικτό.