Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας έστειλε το μήνυμά του για τη νέα σχολική χρονιά, εξήγησε τα ισχύοντα σε περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο και δεν απέκλεισε λήψη μέτρων σε Δήμους της Αττικής για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας στην περιφέρεια.

Αναλυτικά, ο κ. Κικίλιας είπε για την έναρξη της σχολικής χρονιάς: «Εύχομαι καλή επιτυχία στη σχολική χρονιά που ξεκινάει σήμερα. Η εκπαίδευση είναι πολύ σημαντική διαδικασία στη ζωή των παιδιών μας, αλλά ακόμα σημαντικότερη είναι η Δημόσια Υγεία. Είμαστε υποχρεωμένοι και θέλουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά, τους καθηγητές, τις οικογένειές τους. Γι’ αυτό και δώσαμε σαφείς οδηγίες δια της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, οι οποίες πρέπει να τηρηθούν στο ακέραιο. Πρέπει να πω όμως ότι παρακολουθώντας και όλες τις άλλες χώρες που άνοιξαν τα σχολεία τους, τη Γαλλία, την Ισπανία, τη Γερμανία, το Ισραήλ, υπάρχουν προβλήματα. Ανοίγουν σχολεία, κλείνουν σχολεία, γίνεται αναθεώρηση καθημερινά των υγειονομικών κανόνων, ανάλογα με τα κρούσματα. Θα είμαστε προσεκτικοί, υπάρχει task force η οποία έχει δημιουργηθεί για αυτό ακριβώς το σκοπό. Ο ΕΟΔΥ είναι εδώ, οι επιστήμονές μας είναι εδώ, με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας».

Για την περίπτωση που εντοπιστεί κρούσμα σε σχολείο, είτε μαθητή, είτε εκπαιδευτικού «Ανάλογα με το αν είναι ένα κρούσμα, δύο ή τρία κρούσματα, αν είναι συγγενικά μεταξύ τους πρόσωπα ή όχι, αν είναι συρροή ή όχι. Αυτός ο οποίος έχει αναλάβει υπεύθυνος από το σχολικό συγκρότημα, έρχεται σε επαφή με τη Διεύθυνση Περιφερειακής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και αμέσως ενημερώνεται η task force και πράττουν τα δέοντα. Δεν θέλω να προτρέξω, θέλω να πάμε βήμα-βήμα, με πολλή προσοχή. Ως Υπουργείο Υγείας και προσωπικά ως Υπουργός, το πρώτο μέλημά μου και το πρώτο μέλημά μας είναι η υγεία των παιδιών».

Για τα κριτήρια του testing και τα rapid tests: «Υπάρχει ένας αλγόριθμος με τον οποίο κάνουμε τα τεστ. Η πρώτη προτεραιότητα είναι αυτοί οι οποίοι έχουν συμπτώματα και προϋποθέσεις τέτοιες προκειμένου να εξεταστούν. Μετά είναι ειδικές, ευπαθείς ομάδες, φυσικά οι υγειονομικοί και αυτοί οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Βέβαια, η Επιστήμη τρέχει. Είμαστε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα, μία από τις πρώτες στον κόσμο, που χρησιμοποιεί ήδη εδώ και μερικές ημέρες, ξεκινώντας από την Μόρια, ειδικά αντιγόνα τεστ, rapid test πολύ υψηλής ευκρίνειας και ευαισθησίας. Και αυτό ενδεχομένως θα είναι ένα νέο όπλο στη διάγνωση του ιού. Θυμίζω ότι από τον Μάρτιο ο Σωτήρης Τσιόδρας έχει εξηγήσει ποιος είναι ο αλγόριθμος με τον οποίον εξετάζουμε τους συμπολίτες μας. Κάποιοι, θυμάστε, τότε μας κατηγόρησαν και είπαν ότι «δεν κάνετε οριζόντια τεστ σε όλους», κάποια rapid test που είχαν βγει τότε. Δικαιωθήκαμε εκ του αποτελέσματος και ελέγξαμε τη νόσο. Αντιθέτως, άλλες χώρες που βιάστηκαν και χρησιμοποίησαν τεστ αμφιβόλου ποιότητας και αμφιβόλου επιτυχίας, δημιούργησαν τεράστια θέματα στους πληθυσμούς τους».

Η Επιτροπή προσανατολίζεται, αν χρειαστεί, σε τοπικά μέτρα σε επίπεδο Δήμων στην Αττική: «Τα μισά κρούσματα πλέον καθημερινά είναι στην Αττική. Να εξηγήσω ότι η Αττική περιλαμβάνει 5 εκατομμύρια κόσμο, είναι η μισή Ελλάδα. Είναι προφανές ότι δεν μπορούμε να σκεφτούμε να πάρουμε έτσι αλόγιστα οριζόντια μέτρα για όλη την Περιφέρεια Αττικής. Επιδημιολογικά ο ΕΟΔΥ και οι επιστήμονές μας αναλύουν τα στοιχεία και έρχεται η Πολιτική Προστασία και εφαρμόζει πιο τοπικά μέτρα ανάλογα με το σημείο στο οποίο υπάρχει έξαρση. Βλέπω, λοιπόν, ότι σιγά-σιγά διαμορφώνεται αυτή η εικόνα επιστημονικά, να μπορούμε να παρέμβουμε πιο τοπικά, σε επίπεδο Δήμων, με οριζόντια μέτρα ή με κάποια συγκεκριμένα μέτρα έτσι ώστε να περιορίσουμε ενδεχομένως μία τοπική συρροή ή μία έξαρση».

Μονιμοποιούνται 4.000 υγειονομικοί: «Στηρίζουμε και βοηθάμε εμπράκτως αυτούς τους ανθρώπους, τους ήρωες της διπλανής πόρτας, γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό, καθαρίστριες, τραπεζοκόμους, όλους αυτούς οι οποίοι έδωσαν και δίνουν τη μάχη του κορωνοϊού. Προσλάβαμε πάνω από 6.500 υγειονομικούς, γιατρούς, νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι θα μονιμοποιηθούν 4.000 εξ’ αυτών μέσω μοριοδότησης».