Ο διευθυντής της ITB, David Ruetz, εμφανίζεται πεπεισμένος οτι παρά τα εμπόδια που θέτει η πανδημία, η διεθνής τουριστική έκθεση του Βερολίνου θα πραγματοποιηθεί κανονικά το 2021 (10-14 Μαρτίου), φέρνοντας σε επαφή για ακόμα μια φορά εκθέτες και επισκέπτες από την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο της έκθεσης που θα διεξαχθεί στο εκθεσιακό κέντρο Messe Berlin, θα πραγματοποιηθεί και το Συνέδριο ΙΤΒ, το οποίο, σύμφωνα με οτν κ. Ruetz θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Δεν θα υπάρχει δυνατότητα ακύρωσης την τελευταίας στιγμής.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα λαμβάνονται μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής, θα γίνεται έλεγχος εντοπισμού πιθανών κρουσμάτων κορωνοϊού και θα υπάρχουν συγκεκριμένα κόνσεπτ γαστρονομίας. 

Θα καταγράφεται ο αριθμός των ανθρώπων που θα βρίσκονται σε κάθε hall, ο οποίος σύμφωνα με τον κ. Ruetz θα μπορεί να ανεβαίνει έως τα 1.000 άτομα ενώ ταυτόχρονα θα τηρούνται οι κανονισμοί αποστασιοποίησης. Ένα ειδικό σύστημα σηματοδότη θα τοποθετηθεί στην είσοδο των halls ώστε να τίθενται περιορισμοί εάν τα άτομα υπερβαίνουν το όριο αυτό. Συνολικά, θα επιτρέπεται να βρίσκονται στο εκθεσιακό κέντρο έως 42.000 άτομα.

Ωστόσο, δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής και αυτό δεν προβλέπεται να αλλάξει έως τα τέλη της περιόδου εγγραφής, στις αρχές Οκτωβρίου, αλλά και έως τα τέλη της προθεσμίας δωρεάν ακύρωσης στα τέλη Νοεμβρίου. Δεν είναι επίσης ξεκάθαρο από ποιές χώρες του εξωτερικού και με ποιές προϋποθέσεις θα μπορούν να ταξιδέψουν οι συμμετέχοντες.

Το ένα τρίτο των εκθετών που είχαν εγγραφεί για την έκθεση του 2020 έχουν κάνει κράτηση και για τη διοργάνωση του 2021, σύμφωνα με τον κ. Ruetz, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από μακρινές χώρες.

Εν όψει των πιεστικών ερωτημάτων σχετικά με το μέλλον του τουρισμού, το Συνέδριο ΙΤΒ του 2021 θα είναι πιο ενδιαφέρον απο ποτέ, τόνισε, και διευκρίνισε οτι θα διεξαχθεί ως υβριδική εκδήλωση με κοινό αλλά και εικονικά. Θα εφαρμοστεί ένα νέο ευρύτερο κονσεπτ καθώς απλώς η μεταφορά των παρουσιάσεων στο διαδίκτυο δεν είναι αρκετή.

Επιπλέον, στις 16-18 Οκτωβρίου η ΙΤΒ και το Berlin Travel Festival θα πραγματοποιήσουν το συνέδριο τουρισμού We Love Travel στον εκθεσιακό χώρο Arena Berlin, ως δοκιμαστική πλατφόρμα για την έκθεση της ΙΤΒ.