Την αισιοδοξία του ότι το 2021 θα είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό, εάν τα πράγματα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης της πανδημίας εξελιχθούν θετικά, εξέφρασε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε ερώτηση, στη συνέντευξη Τύπου σήμερα στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε μάλιστα ότι το 2021 η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα πρόγραμμα διεθνούς προώθησης και προβολής της νέας Ελλάδας, με ιδαίτερη αναφορά στον τουρισμό.  “Το 2021 είναι η καλύτερη χρονιά για να παρουσιάσουμε τη νέα Ελλάδα της αισιοδοξίας, της αποτελεσματικότητας”, είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γιώργου Σαχίνη, από την ΚΡΗΤΗ TV.

Και επειδή η ερώτηση ήταν από την Κρήτη, ο Πρωθυπουργός είπε: “Ξέρω ότι ήταν δύσκολα τα πράγματα στον τουρισμό και στην Κρήτη, όμως κάτι καταφέρατε και σώσατε”, επισημαίνοντας ότι υπάρχει ανάγκη για υποστήριξη των εργαζομένων στον τουρισμό.

Σε ερώτηση σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού μεταξύ άλλων, ανέφερε :

  “Αν κάποιοι έκαναν την εισήγηση ότι έπρεπε να μείνουμε διαρκώς στα σπίτια μας χωρίς καμία οικονομική δραστηριότητα ας βγουν να το πουν ή ας το έλεγαν τότε. Το άνοιγμα στον τουρισμό έγινε μετρημένα και σήμερα η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη μοίρα από όλες τις ανταγωνιστικές μας χώρες”.

“Δεν είχαμε την πολυτέλεια να πετάξουμε τα έσοδα από τον τουρισμό, ενώ έπρεπε να στηρίξουμε και τους εργαζόμενους του κλάδου”, πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει δεύτερο lockdown.

Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας. που περιλαμβάνεται στα 12 μέτρα, που ανακοίνωσε χθες, είπε ότι εντός της εβδομάδας θα γίνουν ανακοινώσεις από τον υπουργό Εργασίας. Το Κράτος θα καλύπτει  επί 6 μήνες τις εισφορές εργαζόμενου και εργοδότη, για κάθε νέο υπάλληλο, ανεξαρτήτως του μισθού και της ειδικότητάς του, με το μόνο όρο ότι οι θέσεις εργασίας στην επιχείρηση δε θα μειώνονται. Αν, μάλιστα, προσληφθεί μακροχρόνια άνεργος, τότε θα επιδοτείται με ακόμα 200 ευρώ επιπλέον, μηνιαίως. Πρέπει να περάσουμε από τη στήριξη της ανεργίας στην επιδότηση της εργασίας και τώρα υπάρχει η δυνατότητα να γίνει αυτό πράξη σε πολύ μεγάλη έκταση, τόνισε, λέγοντας ότι μακάρι να υπάρξει ενδιαφέρον για περισσότερες από τις 100.000 θέσεις, λέγοντας ότι και οι επιπλέον θέσεις θα καλυφθούν με το πρόγραμμα.

Προανήγγειλε επίσης ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.