Την υποχρεωτική χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους από την Τετάρτη ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην εβδομαδιαία ενημέρωση.

Ειδικότερα, η μάσκα θα είναι υποχρεωτική τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για το συναλασσόμενο κοινό και τους πελάτες υπηρεσιών και καταστημάτων σε τράπεζες, δημόσιες υπηρεσίες, ΔΕΚΟ, καταστήματα λιανικής πώλησης, καταστήματα τροφίμων (φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία), ιατρεία, κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια και σε ασανσέρ. ενώ παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς, σούπερ μάρκετ. στα ταξί και τα επαγγελματικής χρήσης οχήματα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στους δειγματοληπτικούς ελέγχους, που γίνονται με βάση τον αλγόριθμο, που έχουν δημιουργήσει ειδικοί, τονίζοντας ότι τις τελευταίες ημέρες το ενδιαφέρον στρέφεται κυρίως στους επισκέπτες από την Ισπανία. Τα περισσότερα εισαγόμενα κρούσματα μέχρι τώρα προέρχονται από τις βαλκανικές χώρες.

Όπως είπε, από  την 1η Ιουλίου μέχρι και τις 26 του μήνα ο αριθμός των εισερχομένων ατόμων στη χώρα μας έφθασε το 1.294.798 ενώ έγιναν 171.138 έλεγχοι για τον covid-19, Οι έλεγχοι κατέγραψαν: 344 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Από αυτά: 70 κρούσματα παραμένουν ενεργά, 213 κρούσματα επέστρεψαν στη χώρα προέλευσης, 61 κρούσματα έγιναν μη ενεργά και παραμένουν για διακοπές στη χώρα μας.

Ο κ.Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να επιβληθεί γενικό lockdown ενώ είμαστε μακριά και από επιβολή τοπικού lockdown. «Θα ακολουθήσουν πολλά βήματα, αν χρειαστεί, προτού φτάσουμε σε ένα τοπικό lockdown. Είμαστε μακριά ακόμη», είπε χαρακτηριστικά.