Χρόνο και υπομονή για να χτιστεί ξανά και σταδιακά η εμπιστοσύνη προς τον τουρισμό και την ασφάλεια του

Τις δραματικές επιπτώσεις που είχε στον τουρισμό η πανδημία του κορωνοϊού ανέλυσε η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), Alessandra Priante, μιλώντας με το Γενικό Διευθυντή του Kappa News, Γιάννη Κουτσομύτη, στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.

Όπως εξήγησε η κ. Priante, «η μεγαλύτερη επίπτωση της πανδημίας ήταν ότι άλλαξε εντελώς τη μορφή του τουρισμού» και αναφέρθηκε στις άμεσες συνέπειες, αλλά και στην απώλεια εμπιστοσύνης των ταξιδιωτών, που διστάζουν να κάνουν διακοπές. «Πρέπει να εργαστούμε σκληρά για να δημιουργήσουμε την αίσθηση ασφάλειας για τον τουρισμό, όπως παλιά», είπε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι χάθηκαν τρισεκατομμύρια δολάρια.

H Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, Alessandra Priante, ερωτηθείσα για τις εκτιμήσεις της, απάντησε ότι εξαρτώνται από το χρονικό πλαίσιο, καθώς αν ο τουρισμός επανεκκινήσει άμεσα ίσως μιλάμε για απώλειες πάνω από 50%, όμως αν η επανεκκίνηση πάει στο τέλος του χρόνου, τότε θα μιλούσαμε για απώλειες 80%.

Η κ. Priante εξέφρασε την πεποίθηση ότι η βιομηχανία του τουρισμού πρέπει να ξεκινήσει και πάλι, τονίζοντας όμως ότι αυτό πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και από τους αρμόδιους φορείς, αλλά και από τους καταναλωτές ώστε να αισθάνονται όλοι ασφάλεια. Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας, ενώ, όπως χαρακτηριστικά είπε, «δεν ξέρουμε καν τι θα συμβεί τον χειμώνα» όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, αλλά και τις συνέπειες που θα έχει στον τουρισμό.

Η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού επαίνεσε τις Βρυξέλλες για το έργο που γίνεται το τελευταίο διάστημα, καθώς, όπως είπε, ως αποτέλεσμα της πανδημίας, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί συνειδητοποίησαν τη σημασία του τουρισμού για την παγκόσμια οικονομία και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες.

Η κ. Priante αναγνώρισε ταυτόχρονα τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Βρυξέλλες, καθώς είναι πολύ δύσκολο να πουν στις χώρες τι θα κάνουν και να παρέμβουν άμεσα στα εσωτερικά τους, ωστόσο η κρίση έκανε την ΕΕ, αλλά και τις χώρες, να συνειδητοποιήσουν ότι χρειάζεται ισχυρότερη Ευρώπη. «Στις επόμενες εκλογές περιμένω Επίτροπο για τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά.

Παρά τις δυσκολίες και την πρόβλεψή της ότι πολλές δομές – ξενοδοχεία, εστιατόρια – ίσως να μην ανοίξουν φέτος, η κ. Priante δήλωσε ότι «για μένα ο τουρισμός είναι η μόνη βιομηχανία που μπορεί να ανακάμψει πλήρως» από την κρίση.