Συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, στο γραφείο του στην Περιφέρεια.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η λειτουργία στούντιο κινηματογραφικών και τηλεοπτικών παραγωγών στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ζητήματα ψηφιακής διακυβέρνησης, με άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινότητα των πολιτών της Κεντρικής Μακεδονίας.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι προσηλωμένη στο δρόμο της ενίσχυσης των νέων τεχνολογιών και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, διότι πιστεύουμε ότι με αυτό τον τρόπο βελτιώνουμε σημαντικά την καθημερινότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών, όχι μόνο από τις περιφερειακές υπηρεσίες, αλλά κι από τις υπηρεσίες που παρέχουν Δήμοι και άλλοι φορείς. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τον Υπουργό και το επόμενο διάστημα θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας σε αυτό το επίπεδο με συγκεκριμένες δράσεις. Επίσης, συζητήσαμε για τη δημιουργία και τη λειτουργία των στούντιο της Millennium Films για κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές διεθνούς εμβέλειας, που θα γίνουν στη Θέρμη και που βάζουν την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών και καθιστούν τη Θεσσαλονίκη κέντρο οπτικοακουστικών παραγωγών για όλη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη», τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Τζιτζικώστας, η κατασκευή των στούντιο στη Θέρμη από τη θυγατρική εταιρία της Millennium Films, Nu Boyanna Hellenic, θα αρχίσει τους επόμενους μήνες και θα ολοκληρωθεί εντός του 2020, ενώ εντός της ίδιας χρονιάς θα αρχίσουν τα γυρίσματα δυο μεγάλων κινηματογραφικών ταινιών, αλλά και μιας τηλεοπτικής σειράς. Η επένδυση είναι ύψους 20 εκ. ευρώ, με προφανή οφέλη για την περιοχή σε επίπεδο προβολής της παγκοσμίως, στο επίπεδο της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της αύξησης της απασχόλησης.

«Τα στούντιο δεν θα είναι για αποκλειστική χρήση από τη συγκεκριμένη εταιρία, αλλά θα μπορούν να τα χρησιμοποιούν όλες οι εταιρίες, που επιθυμούν να κάνουν γυρίσματα στην Κεντρική Μακεδονία. Μας δόθηκε η ευκαιρία να συζητήσουμε με τον Υπουργό και τα επόμενα βήματα για να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον και άλλων εταιριών κολοσσών του κλάδου και να έρθουν στον τόπο μας για οπτικοακουστικές παραγωγές», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο Περιφερειάρχης ενημέρωσε τον Υπουργό και για τις επαφές που είχε στο Hollywood με κορυφαίες εταιρίες κινηματογραφικών παραγωγών, όπου παρουσίασε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Θεσσαλονίκης και της Κεντρικής Μακεδονίας ως τόπων για τα γυρίσματα ταινιών και σειρών και σημείωσε πως το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο. Επίσης, ενημέρωσε τον Υπουργό για τη λειτουργία του οργανωμένου Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώτου στην Ελλάδα, που ήδη άρχισε να φέρνει αποτελέσματα.

Ο κ. Πιερρακάκης υπογράμμισε ότι «ως Υπουργείο έχουμε αναγνωρίσει το μεγάλο ενδιαφέρον και τα περιθώρια ανάπτυξης που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο και γι’ αυτό προχωρούμε σε μια σειρά από παρεμβάσεις, ώστε να δώσουμε πρόσθετη ώθηση. Μας ενδιαφέρει η ανάπτυξη του συγκεκριμένου κλάδου, που θα αποδειχθεί σημαντικός και για την εθνική οικονομία».

Ο Υπουργός συνεχάρη τον κ. Τζιτζικώστα για τη συμβολή του στην προσπάθεια να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη πρώτη στούντιο διεθνών προδιαγραφών και τόνισε: «Είναι η ώρα να μπει η χώρα μας, η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη στο χάρτη των οπτικοακουστικών παραγωγών διεθνώς. Αυτή είναι η θέση που της αξίζει. Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η συγκεκριμένη πρωτοβουλία για τη δημιουργία στούντιο στη Θεσσαλονίκη αποδεικνύει ότι η Περιφέρεια είναι πρωτοπόρος και ελπίζουμε να τα καταφέρει συνολικά η χώρα και να φτάσει στο ίδιο σημείο».

Αναφορικά με τα θέματα ψηφιακής διακυβέρνησης, που συζήτησαν οι δυο άνδρες, ο κ. Πιερρακάκης δήλωσε: «Στόχος μας είναι να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη χρησιμοποιώντας απλές τεχνολογίες για να απλοποιήσουμε την καθημερινότητα και να μειώσουμε τη γραφειοκρατία. Ήδη έχουμε σχεδιάσει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Το επόμενο διάστημα μέσα από τη στενή συνεργασία θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε πολύ συγκεκριμένα βήματα και δράσεις».

«Συμφωνήσαμε με τον Υπουργό, το επόμενο διάστημα να συνεργαστούμε ακόμη πιο στενά προκειμένου να αναβαθμίσουμε περαιτέρω την ψηφιακή λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ως Περιφέρεια επενδύουμε στις νέες τεχνολογίες και την ψηφιοποίηση τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Συζητήσαμε επίσης για δράσεις, που θα διευκολύνουν τη ζωή των συμπολιτών μας, παρέχοντάς τους ταχύτερες, ψηφιακές υπηρεσίες και νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Στόχος είναι να προστεθεί, στην ήδη πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται τα τελευταία χρόνια στην Περιφέρεια, ένα ακόμη σημαντικό κεφάλαιο για την αναβάθμιση των ψηφιακών εφαρμογών στην Κεντρική Μακεδονία. Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι τους υψηλούς στόχους που θέσαμε σε αυτή τη συνάντηση θα τους κατακτήσουμε. Κοινός μας στόχος εξάλλου είναι να χτίσουμε ένα κράτος πιο ευέλικτο, σύγχρονο και αποτελεσματικό», σημείωσε ο κ. Τζιτζικώστας.