Τις βυζαντινές πολιτισμικές διαδρομές της Αθήνας είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν 7 δημοσιογράφοι από τα ΜΜΕ της Ρωσίας, που έδωσαν το “παρών” στο ταξίδι εξοικείωσης, που διοργάνωσε η Περιφέρεια Αττικής με τίτλο: “Βυζαντινές Πολιτιστικές Διαδρομές και Άγνωστοι Θησαυροί της Αττικής”, στο διάστημα από 25 έως 28 Φεβρουαρίου 2019.
Στο ταξίδι που έγινε στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου δράσης για την τουριστική προβολή της περιφέρειας και με τον συντονισμό της διεύθυνσης τουρισμού και της εντεταλμένης περιφερειακής συμβούλου τουρισμού, Ελένης Δημοπούλου, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στις μονές Δαφνίου και Καισαριανής, καθώς και στην Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην παλαιά Πεντέλη, αλλά και στον Ιερό Ναό Σωτείρας Λυκοδήμου (Ρωσική Εκκλησία).
Η μόνιμη έκθεση του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου, με τίτλο «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία», καθώς και οι εμβληματικοί ορθόδοξοι ναοί στο κέντρο της Αθήνας, εντυπωσίασαν τους Ρώσους δημοσιογράφους.  Οι διαδρομές επίσης στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας αποκάλυψαν στους συμμετέχοντες την Πλάκα και το Μοναστηράκι, καθώς και τις διάσπαρτες εκκλησίες σε εμπορικούς δημοφιλείς δρόμους (Παναγία Καπνικαρέα και Εκκλησία Αγίας Ειρήνης), όσο και γύρω από την  Ακρόπολη.
Στην Ακρόπολη, Αρχαία Αγορά καθώς και στη Στοά και στο Μουσείο Αττάλου, οι Ρώσοι δημοσιογράφοι γνώρισαν από κοντά τους θησαυρούς του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ενώ επισκέφθηκαν επίσης και ξεναγήθηκαν στο μουσείο της Ακρόπολης, όπου και γευμάτισαν με θέα τον Παρθενώνα. Οι εκπρόσωποι των ρωσικών ΜΜΕ είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τις μοναδικές γεύσεις της γαστρονομίας της Αττικής, ενώ περιηγήθηκαν και στην περιοχή της Κηφισιάς, του Παλαιού Φαλήρου, στο Πάρκο Αγ. Γεωργίου-Τροκαντερό και τη Μαρίνα Φλοίσβου.
Οπως τονίζεται, το έντυπο «Βυζαντινές Πολιτιστικές Διαδρομές και Άγνωστοι Θησαυροί της Αττικής», που διοργάνωσε και χρηματοδότησε η Περιφέρεια Αττικής, με την υποστήριξη του “Ελληνορωσικού Συνδέσμου Φιλίας και Συνεργασίας», απέσπασε τις θετικότερες εντυπώσεις από τους συμμετέχοντες. Τέλος, σε ειδική παρουσίαση, που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 25 Φεβρουαρίου, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τα στελέχη της διεύθυνσης τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής ανέπτυξαν τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Αττικής και των επιμέρους προορισμών της, με έμφαση στα ώριμα τουριστικά προϊόντα που ενδιαφέρουν πρωτίστως το ρωσικό κοινό.