Η διατήρηση της δυναμικής που διαμορφώθηκε το 2018 και η περαιτέρω αύξηση της τουριστικής κίνησης, είναι οι βασικοί στόχοι της κυβέρνησης για το 2019, μετά τις επιδόσεις – ρεκόρ που σημειώθηκαν το προηγούμενο έτος, τόνισε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά από την Διεθνή Έκθεση Τουρισμού του Βερολίνου (ΙΤΒ).

«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση έχει αναγνωρίσει την αξία του Τουρισμού», επισήμανε η κ. Κουντουρά σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ και την ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη στρατηγική των τελευταίων ετών.

«Καταφέραμε το 2018 να κλείσει με ιστορικό ρεκόρ όλων των εποχών σε αφίξεις – 33 εκατομμύρια μαζί με την κρουαζιέρα – και ιστορικό ρεκόρ στα έσοδα. ‘Αμεσα και έμμεσα ο Τουρισμός μας είναι περίπου το 27% του ΑΕΠ και αντιστοιχεί σε περίπου 50 δισεκατομμύρια ευρώ σε έσοδα», δήλωσε η υπουργός και έκανε λόγο για μια «τεράστια κινητήρια δύναμη», η οποία κινητοποίησε τομείς όπως οι μεταφορές, το εμπόριο, το real estate και οι κατασκευές, ενώ έχει δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Ο Τουρισμός δεν είναι μόνο κινητήρια οικονομική δύναμη, αλλά και ευημερία για τις τοπικές κοινωνίες», τόνισε η κυρία Κουντουρά και εξέφρασε την αισιοδοξία της για το τρέχον έτος, καθώς ξεκίνησε ιδιαίτερα ευοίωνα, με περίπου 10% περισσότερες αεροπορικές αφίξεις κατά τους δύο πρώτους μήνες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2018. «Η στρατηγική μας είχε ως αποτέλεσμα να ενισχυθεί και να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος και πάνω από όλα να ενισχυθεί η χειμερινή περίοδος, κάτι που το καταφέραμε και έχουμε περίπου 40% αύξηση στον χειμερινό τουρισμό. Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσουμε αυτή τη δυναμική και να προωθήσουμε ακόμη πιο δυναμικά όλους αυτούς τους νέους προορισμούς, οι οποίοι προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια και σήμερα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα, όπως π.χ. η Ήπειρος, η οποία μπήκε στον τουριστικό χάρτη, η Θεσσαλία και ιδιαίτερα η Μαγνησία. Έχουμε λοιπόν, με κεντρικές συμφωνίες και κεντρικές διαπραγματεύσεις με μεγάλους τουριστικούς ομίλους, αεροπορικές εταιρίες ενισχύσει όλη την Ελλάδα, βιώσιμα», δήλωσε η υπουργός Τουρισμού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσο εύκολο είναι να διατηρηθούν οι υψηλές επιδόσεις στον τομέα του Τουρισμού, ειδικά έπειτα από μια χρονιά με ιστορικά ρεκόρ, η κ. Κουντουρά επισήμανε ότι η προσπάθεια γίνεται ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, με ανάδειξη των στρατηγικών πλεονεκτημάτων της Ελλάδας, σημειώνοντας ταυτόχρονα και το γεγονός ότι το 2019 είναι μια δύσκολη χρονιά: «Τα κίτρινα γιλέκα στην Γαλλία έκαναν ζημιά, το Brexit και οι πιθανοί κλυδωνισμοί μας απασχολούν. Υπάρχει ένας αθέμιτος και επιθετικός ανταγωνισμός από χώρες που διαθέτουν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια από εμάς, υπάρχουν οι Ευρωεκλογές, είναι λοιπόν πολλοί οι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογίσουμε και να διαχειριστούμε, ώστε να στηρίξουμε το ελληνικό προϊόν και ήδη τα έχουμε καταφέρει πάρα πολύ καλά», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει ότι τα θετικά αποτελέσματα είναι προϊόν της εξαιρετικής δουλειάς που έκαναν ο ιδιωτικός μαζί με τον δημόσιο τομέα, αλλά και ολόκληρη η Ελλάδα, οι επαγγελματίες του κλάδου, οι περιφέρειες, οι επενδυτές. «Η ισχύς εν τη ενώσει. Πιστεύω ότι ο ελληνικός Τουρισμός θα πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Το 2019 είναι απαιτητικό, αλλά πιστεύω ότι θα το κερδίσουμε. Επιπλέον, το αναπτυξιακό πρόγραμμα το οποίο έχουμε ήδη παρουσιάσει και που σήμερα αρχίζουμε και εφαρμόζουμε για τον ελληνικό τουρισμό θα μας δώσει την δυνατότητα και τα επόμενα χρόνια να πρωταγωνιστούμε», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά την φετινή παρουσία στην ΙΤΒ, η υπουργός ανέφερε ότι οι συνεκθέτες έχουν αυξηθεί, ενώ η επισκεψιμότητα των ελληνικών περιπτέρων παραμένει πολύ μεγάλη. Χαρακτήρισε δε το 2019 ως «χρονιά της Ελλάδας», η οποία είναι υποψήφια για πολλά και σημαντικά βραβεία που απονέμονται στο πλαίσιο της Έκθεσης. Ήδη η ίδια έχει επιλεγεί προκειμένου να τιμηθεί με το βραβείο «Tourism Strategy and Resilience», του Διεθνούς Ινστιτούτου για την Ειρήνη μέσω του Τουρισμού (ΙΙΡΤΙ) για την επιτυχή στρατηγική της χώρας στον τουρισμό, σε μια διοργάνωση των «Global Awards for Empowered Women in Tourism, Celebrating Her», τα οποία έχουν ως στόχο να αναδείξουν γυναίκες του παγκόσμιου τουρισμού, για τα επιτεύγματα και την συμβολή τους στην προώθηση του τουρισμού ως όχημα για την ειρήνη. Η κ. Κουντουρά είναι ακόμη υποψήφια για το βραβείο PATWA (Pacific Area Travel Writers Association) και το βραβείο ISAW (Institute of South Asian Women).

Αύριο, μεταξύ άλλων, θα υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της Κρήτης και του κρατιδίου Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας, παρουσία της υπουργού και του εντεταλμένου της καγκελαρίου ‘Αγγελας Μέρκελ για την Ελληνογερμανική Συνεργασία Δήμων και Περιφερειών, υφυπουργού για την Οικονομική Συνεργασία και την Ανάπτυξη Νόρμπερτ Μπάρτλε.

Στην φετινή ΙΤΒ, η οποία είναι η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, συμμετέχουν πάνω από 11.000 εκθέτες, ενώ οι επισκέπτες αναμένεται να ξεπεράσουν τις 170.000. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από 81 εκθέτες, περιφέρειες, ξενοδοχεία, τουριστικά γραφεία, ναυτιλιακές και αεροπορικές εταιρίες. Σήμερα ο ΕΟΤ και το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος διοργάνωσαν, παρουσία της υπουργού Τουρισμού, εκδήλωση προβολής του “Ελληνικού Πρωινού”, με εδέσματα από όλη την χώρα.