Με την τιμητική διάκριση της ειδικής μνείας –EMYA European Museum of the Year Special Commendation– βραβεύτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου στον ετήσιο διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού οργανισμού “European Museum Forum” που πραγματοποιήθηκε στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας.
Οι κριτές εκτίμησαν τις πρωτοβουλίες του Αρχαιολογικού Μουσείου στην παρουσίαση της αρχαίας ιστορίας της Κρήτης, μέσα από τη νέα μουσειολογική αφήγηση για τον Μινωϊκό Πολιτισμό, η οποία διαμορφώθηκε στο πλαίσιο του έργου της επανέκθεσης των Συλλογών του.
“Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, σημείωσαν οι κριτές, εξελίχθηκε σε σπουδαία κοινωνική και πολιτισμική επένδυση για την Κρήτη, η οποία επηρεάζει την οικονομία και τον τουρισμό, ενθαρρύνοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία να εμπεδώσει μια θετική πρόσληψη της επιστήμης και της κουλτούρας”.
Στον διαγωνισμό επιβραβεύονται τα Ευρωπαϊκά μουσεία που επιδεικνύουν υψηλό επαγγελματισμό και αριστεία στην βιωματική παρουσίαση των Συλλογών τους, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης τεχνολογίας καθώς και όσα διευρύνουν το κοινό τους μέσα από ποικίλες εξωστρεφείς δράσεις, οι οποίες προωθούν τα Ευρωπαϊκά ιδεώδη και το γενικότερο όφελος της κοινωνίας.