Επίκαιρη επερώτηση προς την Υπουργό Τουρισμού και τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, για τις αρνητικές εξελίξεις που καταγράφονται στην κρουαζιέρα κατέθεσαν 34 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας.
Επισημαίνουν ότι το 2017, οι αφίξεις των κρουαζιερόπλοιων και στα 42 λιμάνια της χώρας που καταγράφεται η κίνηση, θα είναι μειωμένες κατά 22,7% και από 4.290 το 2016 να φθάσουν τις 3.316. Η μείωση στους επιβάτες αναμένεται να κινηθεί στο 13,9% και από 5,1εκατομμύρια επιβάτες το 2016 θα υπάρξει μείωση στα 4,4 εκατομμύρια το 2017.
Ανάλογη εικόνα θα υπάρξει και για το 2018, που ήδη θεωρείται μια χαμένη χρονιά. Τονίζουν ότι η κυβέρνηση παρουσιάστηκε ανέτοιμη να αντιληφθεί τη δυναμικήκαι τις συνέπειες των γεγονότων από τις εξελίξεις στην Τουρκία και στην ευρύτερηπεριοχή, που οδήγησαν τις εταιρείες κρουαζιέρας να αναζητήσουν ασφαλείςπροορισμούς προς τη Δυτική Μεσόγειο, με αποτέλεσμα ο μεγάλος χαμένος να είναι ηχώρα μας. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και η ανυπαρξία μιας ολοκληρωμένηςπολιτικής στήριξης της κρουαζιέρας.
Οι Βουλευτές στην Επερώτησή τους ζητούν:
α) Άρση των αντικινήτρων για την κρουαζιέρα, όπως το γεγονός ότι δεν ισχύειστην Ελλάδα το αφορολόγητο για καύσιμα και τροφοδοσία στα κρουαζιερόπλοια πουισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
β) Ενίσχυση του προσωπικού και των ηλεκτρονικών υποδομών των προξενείωνμας στις χώρες εκτός Σένγκεν και ιδιαίτερα σε Κίνα, Ρωσία και Τουρκία για ναδιευκολυνθεί η διαδικασία παροχής βίζας και να τερματιστεί το σημερινό καθεστώςταλαιπωρίας και καθυστερήσεων για τους επιβάτες των κρουαζιεροπλοίων.
γ) Βελτίωση του συντονισμού τελωνειακών υπηρεσιών, λιμενικού καιαστυνομίας ώστε να περιοριστεί η γραφειοκρατία και να εξυπηρετούνται άμεσα καιχωρίς ταλαιπωρία οι επιβάτες της κρουαζιέρας.
δ) Διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων σε νησιάπου αποτελούν προορισμούς κρουαζιέρας.
ε) Δημιουργία σύγχρονου φορέα προβολής και προώθησης της κρουαζιέρας σεελληνικούς προορισμούς, με συνεργασία της Πολιτείας, του ΣΕΤΕ και της ΕθνικήςΣυντονιστικής Επιτροπής Κρουαζιέρας.
Σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας, Μάνος Κόνσολας τονίζει ότι “η Ελλάδα χρειάζεται έναν ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό για τηνανάπτυξη της κρουαζιέρας. Καταγράφουμε μεγάλες απώλειες για το 2017 και το 2018και η εικόνα αυτή πρέπει να αναστραφεί. Η Ελλάδα πρέπει να έχει ως στόχο, να βγει από την εικόνα που τη συνδέει, ωςπροορισμό κρουαζιέρας, με τις εξελίξεις στην Τουρκία. Πρέπει να αποσυνδεθεί, αφού οι ξένοι επισκέπτες δεν επιλέγουν εύκολα πακέτακρουαζιέρας που περιλαμβάνουν και προορισμούς στην Τουρκία για λόγουςασφαλείας. Πρέπει να γίνει το hub της Ανατολικής Μεσογείου με μεγάλα λιμάνια πουθα αποτελούν home ports. Απαιτείται η ανάπτυξη νέων, σύγχρονων και ανταποδοτικών υποδομών σταλιμάνια για να μπορούν να εξυπηρετήσουν κρουαζιερόπλοια νέας γενιάς. Η ανάπτυξη αυτών των υποδομών, μπορεί να γίνει από τις εταιρείες κρουαζιέρας με σύμβασηπαραχώρησης από το ελληνικό δημόσιο”.