Μία Porsche Cayenne τράβηξε με επιτυχία ένα Airbus A380 (ένα από τα μεγαλύτερα αεροπλάνα του κόσμου) της Air France, βάρους 285 τόνων.
Η Cayenne, που οδηγούσε ο τεχνικός της Porsche Richard Payne, τράβηξε το αεροσκάφος για 42 μέτρα μέσα στο υπόστεγο της τεχνικής βάσης της Air France στο αεροδρόμιο του Παρισιού Charles de Gaulle, καταρρίπτοντας το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ των 115 τόνων.
Η Air France διέθεσε το υπερσύγχρονο υπόστεγο Η6 της τεχνικής της βάσης και ένα από τα δέκα Airbus A380 του στόλου της για αυτό το εγχείρημα. Το υπόστεγο συνολικού εμβαδού 60.000 τμ, ειδικά κατασκευασμένο για να φιλοξενεί τα Airbus A380 της Air France, είναι η βάση για όλες τις εργασίες μηχανικής και συντήρησης του στόλου της εταιρείας.
Η αντίθεση μεταξύ των δύο οχημάτων ήταν εντυπωσιακή. Το Porsche Cayenne (4,8 μέτρα μήκος) συνδέθηκε με το μεγαλύτερο αεροσκάφος του κόσμου, το Airbus A380 (73 μέτρα μήκος), με ένα ειδικό προσάρτημα ρυμούλκησης που τοποθετήθηκε πάνω στον κοτσαδόρο του Cayenne.
Ο τίτλος του ρεκόρ Guinness World Records δόθηκε σε ένα Cayenne S Diesel, απόδοσης 385 ίππων και 850 Nm ροπής. Η δοκιμασία επαναλήφθηκε στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας αυτή τη φορά ένα Porsche Cayenne Turbo S.
Ενθουσιασμένος, ο Richard Payne, ο τεχνικός της Porsche GB δήλωσε ότι “τα καταφέραμε – Είμαι τόσο χαρούμενος! Συνήθως δεν ξεφεύγουμε τόσο πολύ στο να δοκιμάζουμε τα όρια των αυτοκινήτων μας αλλά σήμερα πιστεύω ότι φτάσαμε πολύ κοντά. Μπορώ να πω ότι η Cayenne δούλευε δυνατά αλλά δεν διαμαρτυρήθηκε και απλά συνέχιζε. Οι καθρέφτες μου ήταν… γεμάτοι Airbus, κάτι που βρήκα ενδιαφέρον. Τα αυτοκίνητά μας μπορούν να φτάσουν λίγο παραπέρα από το σημείο που θεωρούν αναμενόμενο οι πελάτες μας, είναι σχεδιασμένα να είναι δυνατά. Αλλά ακόμα κι έτσι, αυτό που κατάφερε σήμερα η Cayenne ήταν ξεχωριστό. Οδηγήσαμε το αυτοκίνητο μέχρι εδώ από το Λονδίνο και σκοπεύουμε να επιστρέψουμε με αυτό πίσω, αφότου έχει εντωμεταξύ μεταφέρει ένα A380. Τα συγχαρητήρια πρέπει να πάνε στην ομάδα που έφτιαξε το αυτοκίνητο στη Στουτγάρδη, έκαναν σπουδαία δουλειά. Είμαι ευγνώμων στην Air France και τους μηχανικούς της για την γενναιοδωρία τους να μας επιτρέψουν να τραβήξουμε το αεροσκάφος τους”.
O Gery Mortreux Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Air France Industries δήλωσε, ότι “όπως και η Porsche, έτσι και η Air France Industries KLM Engineering & Maintenance ξεχωρίζουν για την υπεροχή τους και για την τάση τους να πιέζουν τα τεχνικά όρια. Ήταν τιμή μας να φιλοξενήσουμε την Porsche στην τεχνική μας βάση στο Charles de Gaulle, εκεί όπου εργάζονται οι μηχανικοί μας στον στόλο των 10 Airbus A380 – ενός από τα πιο εξελιγμένα αεροσκάφη στον κόσμο. Το εγχείρημα αυτό είναι μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο η AFI KLM E&M είναι σε θέση να προσαρμοστεί σε συγκεκριμένες απαιτήσεις, και του πάθους που θέτουμε σε κάθε πρόκληση. Ήταν συναρπαστικό και διασκεδαστικό να παρακολουθείς τις δύο μηχανές μαζί – οι μηχανικοί μας ήταν εντυπωσιασμένοι και παρακολουθούσαν με περιέργεια. Συγχαρητήρια στην Porsche για την σημαντική αυτή επιτυχία”.
O Pravin Patel κριτής των Ρεκόρ Guinness τόνισε ότι “έχω παρακολουθήσει ορισμένες απίστευτες προσπάθειες για κατάρριψη ρεκόρ κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως κριτής των Ρεκόρ Guinness. Το να παρακολουθείς μία Porsche Cayenne να τραβά ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη στον κόσμο κατατάσσεται σίγουρα ανάμεσα στα πιο εντυπωσιακά. Τα συγχαρητήριά μου σε όλους όσους βοήθησαν στην επίτευξη αυτού του στόχου”.
Σύμφωνα με τους κανόνες που εφαρμόζει η Guinness World Records, η δοκιμή επιτηρήθηκε από ανεξάρτητους μηχανικούς της UTAC CERAM. Αφού καταγράφηκε το ρεκόρ, διεξήχθησαν δοκιμές επιδόσεων και έλεγχος κάθε σημαντικού στοιχείου και ηλεκτρονικού συστήματος στο όχημα, προκειμένου να πιστοποιηθεί ότι το αυτοκίνητο ήταν το στάνταρ μοντέλο παραγωγής που κυκλοφορεί στην αγορά.