50 χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική και διεθνή ναυτιλία συμπληρώνει φέτος η ΑΝΕΚ LINES. Μια μακρά διαδρομή που χαρακτηρίζεται από τον επαγγελματισμό και διεθνή ναυτιλία.
Μια μακρά διαδρομή που χαρακτηρίζεται από τον επαγγελματισμό και εστιάζει στη δημιουργία μιας μοναδικής ταξιδιωτικής εμπειρίας για κάθε επιβάτη που επιλέγει κάποιο από τα πλοία της. Με σεβασμό στην κρητική παράδοση που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της και εγγύηση την αυθεντικότητα που διακρίνει τους ανθρώπους της, η ΑΝΕΚ LINES κάνει με σταθερά βήματα πράξη το όραμά της εδώ και πέντε δεκαετίες.
Όλα ξεκίνησαν στις 10 Απριλίου του 1967 όταν ένας φωτισμένος ιεράρχης, ο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, δύο καταξιωμένοι Χανιώτες οικονομολόγοι, ο Κώστας Αρχοντάκης και ο Γιάννης Τζαμαριουδάκης και εκατοντάδες απλοί άνθρωποι, έμποροι, υπάλληλοι, συνταξιούχοι και αγρότες ένωσαν τις δυνάμεις τους σε ένα κοινό όραμα, διέθεσαν το υστέρημά τους για να “γεννηθεί” η ΑΝΕΚ. Ήταν η δυναμική απάντηση των Κρητικών στο αίτημα για εξυγίανση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της μεγαλονήσου με τον Πειραιά. Η ΑΝΕΚ ήταν η πρώτη εταιρεία λαϊκής βάσης σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η δραστηριοποίηση της εταιρείας στο χώρο της επιβατηγού ναυτιλίας ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1970 με τη δρομολόγηση του πρώτου πλοίου της, του ιστορικού «ΚΥΔΩΝ», στη γραμμή Πειραιά – Χανιά. Έκτοτε η ΑΝΕΚ «έπιασε» πολλά λιμάνια, που αποτέλεσαν ορόσημα για την ανάπτυξή της. Το 1987 άνοιξε πανιά για τις διεθνείς θάλασσες, ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την παρουσία της στην Αδριατική. Παράλληλα, η εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών από το Δεκέμβριο του 1998, διασφάλισε την ανοδική της πορεία.
Σήμερα η ΑΝΕΚ LINES έχει παγιώσει τη θέση της ανάμεσα στις πλέον σύγχρονες ναυτιλιακές εταιρείες, με πανευρωπαϊκή εμβέλεια και κύρος. Συνεχίζει να υπηρετεί σταθερά τον ηγετικό της ρόλο και διατηρεί με συνέπεια τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα και αμιγή την ελληνική της ταυτότητα. Η ΑΝΕΚ διοικείται από 15μελές συμβούλιο και η έδρα της βρίσκεται στα Χανιά, σε ιδιόκτητο υπερσύγχρονο κτήριο, που διαθέτει μεγάλο συνεδριακό κέντρο χωρητικότητας 500 ατόμων.
Η ΑΝΕΚ διαχειρίζεται έναν στόλο από 10 επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία και εξυπηρετεί 23 προορισμούς στην Κρήτη, το Αιγαίο, το Ιόνιο και την Αδριατική.
Κάθε μέρα μπορούν με τα πλοία της ANEK LINES να μεταφερθούν συνολικά 15.315 επιβάτες και 5.500 οχήματα, ενώ συνεργάζεται με πάνω 1.500 πρακτορεία σε όλη την Ελλάδα και σε 18 χώρες του εξωτερικού.
Μεταξύ των σημαντικών διακρίσεων που έχει λάβει από καταξιωμένους ελληνικούς και διεθνείς φορείς, συγκαταλέγεται η βράβευσή της ΑΝΕΚ ως Καλύτερης Εταιρείας του 2008 για την επιβατηγό ναυτιλία από την κορυφαία ναυτιλιακή επιθεώρηση Lloyd’s List. Επίσης, η ΑΝΕΚ έχει επιλεχθεί ως “Εθνικός Πρωταθλητής” στα European Business Awards 2016 – 2017 ανάμεσα σε 33.000 επιχειρήσεις από 34 ευρωπαϊκές χώρες. Σε αυτό το μισό αιώνα η εταιρεία συνέβαλε αποφασιστικά στην αναβάθμιση των ακτοπλοϊκών υπηρεσιών υιοθετώντας τεχνολογικές καινοτομίες, αναδεικνύοντας την παραδοσιακή κρητική φιλοξενία και μεριμνώντας για την προβολή του πολιτισμού και της ιστορίας του νησιού.
Η ΑΝΕΚ LINES χάρη στην αδιαπραγμάτευτη υποστήριξη των Κρητικών, υπερβαίνει τα εμπόδια των οικονομικών και πολιτικών κρίσεων που έζησε η χώρα και με σταθερή ρότα στις αξίες και τα ιδανικά των ιδρυτών της εξελίσσεται διαρκώς.
50 χρόνια τώρα η ANEK LINES εξυπηρετεί καθημερινά χιλιάδες επιβάτες, με άνεση, πολυτέλεια, ποιοτικές μεσογειακές – κρητικές γευστικές επιλογές.
50 χρόνια τώρα η ANEK LINES, στέκεται υπεύθυνα δίπλα σε χιλιάδες συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη και στηρίζει στην πράξη τον πολιτισμό, την παιδεία και τον αθλητισμό. 50 χρόνια τώρα η ANEK LINES, εκπροσωπεί την Κρήτη και όλη την Ελλάδα με περηφάνια στις ελληνικές και διεθνείς θάλασσες.
Πιστή στις αρχές της η ΑΝΕΚ LINES αποτελεί ιστορικό κεφάλαιο της ελληνικής ναυτιλίας συνεχίζοντας το ταξίδι της με πλώρη το μέλλον.