Διαχρονικά χαρακτήρισε τα προβλήματα των μικρών νησιών ο Νεκτάριος Σαντορινιός, αρμόδιος Υφυπουργός για θέματα Νησιωτικότητας μιλώντας στην Νεκτάριος Σαντορινιός, μιλώντας στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Βουλής Νησιωτικών και Ορεινών περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών, με θέμα «Ενημέρωση για το Πρόγραμμα Υποστήριξης των Μικρών Νησιών».
Στην συνεδρίαση που συμμετείχαν και τοποθετήθηκαν αρκετοί Δήμαρχοι μικρών νησιωτικών Δήμων, ο Θ. Γκοτσόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ και ο Π. Πάντος, Πρόεδρος Δ.Σ ΜΟΔ, ο κ.Σαντορινιός τόνισε μεταξύ άλλλων ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι είναι διαχρονικά και εδράζονται στο γεγονός ότι το Κράτος ποτέ ως τώρα δεν είχε αντιληφθεί τι συνεπάγεται η νησιωτικότητα.
Η δική μας Κυβέρνηση,
δήλωσε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αρχή τις εξαγγελίες που έκανε ο Πρωθυπουργός από την Νίσυρο, έχει βάλει την νησιωτικότητα στο επίκεντρο της πολιτικής της ατζέντας. 
Χωρίς να τρέφουμε αυταπάτες και με μεγάλες προσπάθειες να ανατραπούν αρνητικά δεδομένα χρόνων, συμπλήρωσε, η καθιέρωση και λειτουργία του χαρτοφυλακίου νησιωτικής πολιτικής στο Υπουργείο Ναυτιλίας, πιστεύουμε ότι μπορεί να φέρει αποτελέσματα. 

Εμείς θεωρούμε ότι τα νησιά είναι πλούτος για τη χώρα μας, είπε κλείνοντας ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής. Είμαστε περήφανοι για τα νησιά μας, η νησιωτικότητα είναι στοιχείο της εθνικής μας ταυτότητας και πρέπει να το προασπίσουμε με κάθε τρόπο. 
Θεωρώ ως ουσιαστική παρέμβαση, τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τον σχεδιασμό και την πραγματοποίηση του προγράμματος «μονάδα υλοποίησης έργων μικρών νησιών». Μέσω του συντονισμού τεσσάρων Υπουργείων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, του Εσωτερικών, του Υποδομών και Μεταφορών και του Οικονομίας και Ανάπτυξης, με εκτελεστικούς βραχίονες την ΜΟΔ και την ΕΕΤΑΑ, υπογράμμισε, συγκεντρώνουμε τις ανάγκες των νησιών και βοηθάμε στην υλοποίησή τους. 
Επιλύουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μικροί νησιωτικοί Δήμοι κυρίως λόγω της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, σχολίασε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, και βοηθάμε μέχρι την τελική παράδοση του έργου στους νησιώτες. Άξιο αναφοράς, είπε τέλος ο Υφυπουργός, είναι ότι ενώ στο παρελθόν παρόμοια προσπάθεια στήριξης των προσπαθειών των μικρών ΟΤΑ έγινε και από την «Εγνατία», παρόλα αυτά οι Δήμοι χρεώνονταν με κόμιστρο της εταιρείας 5%. Το πρόγραμμα «μονάδα υλοποίησης έργων μικρών νησιών» είναι προσφερόμενο εντελώς δωρεάν στους Δήμους, είπε καταλήγοντας.
Ενίσχυση των νησιωτικών ΟΤΑ
Το Υπουργείο Εσωτερικών και ο Υπουργός κ. Σκουρλέτης
ανακοίνωσε πρόσφατα, τόνισε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, απόφαση για πρόσληψη προσωπικού στους  μικρούς νησιωτικούς Δήμους, γεγονός που θα ενισχύσει την νησιωτική Τ.Α και τις προσφερόμενες στους νησιώτες υπηρεσίες. 
Ανάπτυξη για τα νησιά και τους νησιώτες
Η Κυβέρνηση, σε αντίθεση, λοιπόν,
όπως εξήγησε στην δευτερολογία του ο Νεκτάριος Σαντορινιός, με τα προηγούμενα αναπτυξιακά προγράμματα που ήταν μόνο κενές εξαγγελίες και δεν απορρίφθηκαν τελικά τα κονδύλια, ανακοίνωσε το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, όπου χορηγούνται συνολικά 50 εκ ευρώ- και αν υπάρξει απορρόφηση θα δοθούν και επιπλέον χρήματα- από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από εθνικούς δηλαδή πόρους, μια στρατηγική μας επιλογή.
Και επειδή ακούω πολλά σχόλια,
είπε χαρακτηριστικά, θέλω να θυμίσω ότι η Κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου, το 2015, είχε δώσει κατά την ανακατανομή του ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου το «αστρονομικό ποσό» του 1,5 εκατομμυρίου ευρώ, το οποίο και εξαντλήθηκε τον Μάρτη, ενώ η δική μας Κυβέρνηση, προχώρησε σε αναδιανομή του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και έφτασε τελικά να δώσει 11 εκατομμύρια στο τέλος του 2015. 
Υγεία 
Ως προς τα ζητήματα της Υγείας που αντιμετωπίζουν τα νησιά, τόνισε, ότι το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, πρόκειται να προμηθευτεί, σε σύντομο χρονικό διάστημα τέσσερα πλωτά σκάφη που θα παραχωρήσει για την διακομιδή ασθενών των νησιών. Πέραν αυτών όμως, έχουμε ενισχύσει, είπε, την Υγεία στα νησιά μας, προκηρύσσοντας θέσεις αγροτικών ιατρών, δίνοντας οικονομικά κίνητρα-400 ευρώ και επιπλέον 450 ευρώ από τις Περιφέρειες Νοτίου Αιγαίου, Βόρειου Αιγαίου, Ιονίων Νήσων οι Περιφέρειες και το έκαναν οι Περιφέρειες- στους αγροτικούς γιατρούς για να στελεχώσουν τις δομές υγείας των απομακρυσμένων περιοχών, θεσμοθετώντας κίνητρα μετάθεσης για τους ειδικευμένους γιατρούς που υπηρετούν σε μικρά νησιά. Και για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών των δομών Υγείας των νησιών, ως προσωρινή λύση, δίνουμε τη δυνατότητα σε οπλίτες γιατρούς, οι οποίοι υπηρετούν τη θητεία τους, να κάνουν μέρος του αγροτικού τους.
Ψηφιακή Κάλυψη
Ένα πολύ σημαντικό πρόβλημα, που μπορεί να μην το φαντάζεται καν ο κάτοικος των αστικών κέντρων, υποστήριξε ο Υφυπουργός Νησιωτικής Πολιτικής, είναι το γεγονός της έλλειψης πρόσβασης των νησιωτών από την ελληνική ενημέρωση. Η Digea δεν έφτασε ποτέ σε κάποια νησιά του Αιγαίου, είπε με έμφαση, διότι κάποιοι φροντίσανε με τα νομοθετήματά τους, να εξυπηρετηθεί η Digea, αλλά όχι η χώρα και όχι τα νησιά. Η αλήθεια είναι ότι το σήμα της Digea καλύπτει μόνο το 60% της επικράτειας και αυτό το 40% που δεν καλύπτεται είναι τα μικρά μας νησιά.
Η δική μας Κυβέρνηση,
υπογράμμισε, και το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, φροντίσαμε με μια κοινή υπουργική απόφαση, η οποία θα υπογραφεί μέχρι το τέλος του μήνα, να ενισχύσουμε τα νοικοκυριά των μικρών νησιών με τη δυνατότητα να έχουν δωρεάν δορυφορική τηλεόραση.
Αλλαγή του ακτοπλοϊκού χάρτη
Γνωρίζουμε πολύ καλά,
εξήγησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, ότι το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα νησιά μας είναι το ακτοπλοϊκό. Αν και τα τελευταία δυο χρόνια, κατά ομολογία των Δημάρχων, η ακτοπλοϊκή πρόσβαση από και προς τα νησιά έχει βελτιωθεί αισθητά, εντούτοις εμείς, είπε, σαν Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την αναβάθμισή του.
Άμεσα, εξήγησε, επικοινωνήσαμε με όλους τους νησιωτικούς Δήμους και ζητήσαμε τις προτάσεις τους για την ενίσχυση των ακτοπλοϊκών τους συνδέσεων. Μέσα από αυτές τις προτάσεις, πρόσθεσε, ήδη έχουμε καταλήξει σε συμπεράσματα και θα προχωρήσουμε σε κάποιες άμεσες ενέργειες παρέμβασης και αλλαγής των δρομολογίων, προκειμένου να υπάρξει καλύτερη ακτοπλοϊκή συγκοινωνία.
Επίσης,
τόνισε ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με δεδομένο ότι υπάρχει ένας δρομολογιακός νόμος, ο 2932/2001 που και στην φιλοσοφία του αλλά και στην ουσία του έχει ξεπεραστεί, ιδρύσαμε μια επιτροπή αναθεώρησής του που θα λειτουργήσει άμεσα με συμμετοχή των τοπικών φορέων, εκπροσώπους από τις περιφέρειες και τους δήμους, με το σκοπό της αποτελεσματικότερης και προς όφελος του Δημοσίου συμφέροντος ανάθεσης των δρομολογίων της ακτοπλοΐας.
Τέλος, στο νομοσχέδιο του ΥΝΑΝΠ, εξήγησε, που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή, με ειδική ρύθμιση δημιουργούμε μια επιτροπή, η οποία θα εξετάσει το συνδυασμό των μεταφορών, αεροπορικών και ακτοπλοϊκών που εξυπηρετούν τα νησιά μας, προκειμένου να βελτιώσουμε και να συντονίσουμε αυτούς τους δύο τρόπους συγκοινωνίας.