«Στοιχεία για τις αφίξεις που δεν είναι ακριβή επιμένει να χρησιμοποιεί το Υπουργείο, με την μέθοδο της δημιουργικής λογιστικής» δηλώνει για το θέμα ο Τομεάρχης Τουρισμού της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, ζητώντας παράλληλα ριζική αναθεώρηση του μοντέλου υπολογισμού των αφίξεων.
Για τα όσα υποστήριξε για τον αριθμό των αφίξεων η Υπουργός Τουρισμού, ο κ. Κόνσολας επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ λειτουργεί με όρους δημιουργικής λογιστικής στο ζήτημα του αριθμού των αφίξεων, όταν από όλους τους φορείς του τουρισμού έχει τεθεί, πλέον, επιτακτικά και εμφατικά η ανάγκη αξιόπιστης και δευτερογενούς επεξεργασίας των στοιχείων για τις αφίξεις.
Το Υπουργείο Τουρισμού επιμένει να χρησιμοποιεί στοιχεία που δεν είναι ακριβή. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015, σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Τουρισμού της Βουλγαρίας, επισκέφθηκαν τη χώρα μας 1.043.078 Βούλγαροι τουρίστες. Τα ελληνικά, όμως, στοιχεία ανεβάζουν αυτό τον αριθμό στο 1.900.000 τουρίστες. Έχουμε, δηλαδή, ένα «καπέλο» και μια διαφορά 900.000 αφίξεων. Προφανώς προσμετρούνται ως τουρίστες, οδηγοί φορτηγών και εργάτες σε αγροτικές εργασίες. Την ίδια στιγμή οι Έλληνες που μετανάστευσαν στο εξωτερικό και επισκέπτονται την Ελλάδα δύο φορές, κατά μέσο όρο το χρόνο, θεωρούνται και αυτοί τουρίστες, σύμφωνα με τη λογική του Υπουργείου Τουρισμού και προσμετρούνται στις αφίξεις.Η αλήθεια και η πραγματικότητα είναι αμείλικτες, καθώς η αύξηση του αριθμού των αφίξεων δεν αντιστοιχεί με ανάλογη αύξηση στα τουριστικά έσοδα.
Για όλα τα παραπάνω, επιβάλλεται μια ριζική αναθεώρηση του μοντέλου υπολογισμού των αφίξεων, με αξιόπιστη και δευτερογενή επεξεργασία όλων των στοιχείων για να υπάρχει σαφής και ξεκάθαρη εικόνα για τον ακριβή αριθμό των τουριστικών αφίξεων.
Ο τουρισμός μας χρειάζεται ένα νέο και αξιόπιστο μηχανισμό καταγραφής στοιχείων και έρευνας. Όμως, η μόνη που δεν το αντιλαμβάνεται είναι η κυβέρνηση».