Σταθερή ανάπτυξη στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, που θα φτάσει το 3-4%, προβλέπουν για το 2017 οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, με αισιόδοξες εκτιμήσεις ότι η νέα χρονιά θα έχει ανάπτυξη σε επίπεδα αντίστοιχα του 2016.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Παγκόσμιο Τουριστικό Βαρόμετρο του Οργανισμού, η μεγάλη πλειονότητα των 300 ειδικών του τουρισμού (63%) προβλέπει καλύτερες ή πολύ καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με το 2016.

Συγκεκριμένα, βάσει των τάσεων που επικρατούν αυτή τη στιγμή, των εκτιμήσεων των ειδικών του ΠΟΤ και των οικονομικών προοπτικών, η Ευρώπη αναμένεται να έχει αύξηση 2-3% στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις, η Ασία και Ειρηνικός καθώς και η Αφρική από 5-6% καθεμία, η Αμερική 4-5% και η Μ. Ανατολή από 2% έως 5%, δεδομένης της μεγάλης αστάθειας στην περιοχή.

Το 2016, παρά τις προκλήσεις, ήταν η 7η συνεχής χρονιάς βιώσιμης ανάπτυξης μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση το 2009. Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 3,9%, φτάνοντας το 1,2 δισ., 46 εκατ. περισσότερες από το 2015.

Ανά περιοχή, η Ασία-Ειρηνικός (+8%) είχε τη μεγαλύτερη ανάπτυξη, εξαιτίας της ισχυρής ζήτησης από αγορές εσωτερικού και εξωτερικού, η Αφρική (+8%) είχε ισχυρή ανάκαμψη μετά από 2 χρόνια απωλειών, η Αμερική (+4%) συνεχίστηκε η άνοδος των αφίξεων, η Ευρώπη (+2) είχε μεικτά αποτελέσματα με διψήφια ανάπτυξη σε ορισμένους προορισμούς που αντιστάθμισαν τις απώλειες σε άλλους και η Μ. Ανατολή (-4%) με θετικές επιδόσεις σε μερικούς μόνο προορισμούς.

Ειδικότερα, στην Ευρώπη τα ζητήματα ασφάλειας προκάλεσαν μεικτή εικόνα. Οι διεθνείς αφίξεις έφτασαν τα 620 εκατ., 12 εκατ. περισσότερες από το 2015. Η Β. Ευρώπη (+6%) και Κεντρική Ευρώπη (+4%) είχαν ισχυρές επιδόσεις ενώ η Μεσόγειος είχε αύξηση μόλις κατά 1%, με τη δυτική Ευρώπη να παραμένει σταθερή με το 2015.