Το 2ο Περιφερειακό Φόρουμ Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στην Αφρική ενίσχυσε την αυξανόμενη δέσμευση της περιοχής να καταστήσει τον γαστρονομικό τουρισμό βασική κινητήρια δύναμη για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη.

Συνδιοργανωμένη με το Βασκικό Κέντρο Μαγειρικής, η εκδήλωση γιόρτασε τον γαστρονομικό πλούτο της ηπείρου και αποτέλεσε ένα ισχυρό βήμα προς την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών του τουρισμού και της γαστρονομίας – παραγωγών, σεφ, επιχειρηματιών, ταξιδιωτικών πρακτόρων και υπουργείων τουρισμού.

Το Φόρουμ εγκαινιάστηκε επίσημα από την Αυτού Εξοχότητα, Δρ. Philip Isdor Mpango, Αντιπρόεδρο της Ενωμένης Δημοκρατίας της Τανζανίας, υπογραμμίζοντας την πολιτική δέσμευση για την προώθηση του γαστρονομικού τουρισμού στη χώρα. Στην ομιλία του, ζήτησε μεγαλύτερη προβολή των αφρικανικών ποικιλόμορφων γαστρονομικών πολιτισμών, ισχυρότερη περιφερειακή προβολή, ενισχυμένη συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγούς και πιο βιώσιμες πρακτικές, τονίζοντας τις δυνατότητες του τομέα να προωθήσει τον τουρισμό, να ενισχύσει τα συστήματα τροφίμων, να ενδυναμώσει τις γυναίκες και να προωθήσει την κατανάλωση υγιεινών τροφίμων σε όλη την ήπειρο.

Η φετινή διοργάνωση καλωσόρισε επίσης την Αυτού Εξοχότητα Δρ. Auxillia C. Mnangagwa, Πρώτη Κυρία της Δημοκρατίας της Ζιμπάμπουε, υπό την αιγίδα της οποίας πραγματοποιήθηκε πέρυσι η εναρκτήρια περιφερειακή διοργάνωση του Φόρουμ για την Αφρική. Η ηγεσία της έχει συμβάλει καθοριστικά στην προώθηση της αφρικανικής γαστρονομίας στην παγκόσμια σκηνή.

Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού του ΟΗΕ, Zurab Pololikashvili, επαίνεσε την Τανζανία για την υψηλή θέση που έχει θέσει τον γαστρονομικό τουρισμό στην ατζέντα της για την οικονομική ανάπτυξη, τη διατήρηση του πολιτισμού και την ανάπτυξη της κοινότητας. Δήλωσε: «Ο τουρισμός είναι ένα ισχυρό εργαλείο για την ανάπτυξη και η γαστρονομία μας φέρνει ακόμη πιο κοντά στις κοινότητες. Η γαστρονομική κληρονομιά της Αφρικής είναι ένα βασικό πλεονέκτημα – ένα πλεονέκτημα που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να υποστηρίξει την αγροτική ανάπτυξη και να ενισχύσει την παγκόσμια ταυτότητα της ηπείρου».

Η γαστρονομική κληρονομιά της Αφρικής αποτελεί βασικό πλεονέκτημα – ένα πλεονέκτημα που μπορεί να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να υποστηρίξει την αγροτική ανάπτυξη και να ενισχύσει την παγκόσμια ταυτότητα της ηπείρου.

Προτεραιότητες για τον Γαστρονομικό Τουρισμό στην Αφρική

Συγκεντρώνοντας πάνω από 400 συμμετέχοντες από 30 χώρες, οι συζητήσεις του Φόρουμ επικεντρώθηκαν σε πλαίσια πολιτικής με τη συμμετοχή των Υπουργών Τουρισμού της Τανζανίας, της Ζιμπάμπουε και της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό, του Υφυπουργού της Νότιας Αφρικής, καθώς και του Εκπροσώπου του FAO στην Τανζανία.

Η εκπαίδευση και οι δεξιότητες, οι εθνικές στοχευμένες στρατηγικές, η επικοινωνία και η ανάπτυξη προϊόντων αναδείχθηκαν ως κύριες προτεραιότητες για την προώθηση της ατζέντας του γαστρονομικού τουρισμού στην Αφρική. Για την προώθηση αυτού του στόχου, ο Γενικός Γραμματέας ανακοίνωσε ότι θα διατεθούν 100 υποτροφίες σε φοιτητές από την Αφρική για να επωφεληθούν από την Διαδικτυακή Ακαδημία Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών. Οι υποτροφίες θα βοηθήσουν στην ενίσχυση των ικανοτήτων των εθνικών επαγγελματιών του τουρισμού στον τομέα της γαστρονομίας και των μαγειρικών τεχνών.

Με την ευκαιρία, ο Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών και οι Σεφ στην Αφρική υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας . Η συνεργασία θα επικεντρωθεί στην υπεράσπιση, την προώθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων για την ενίσχυση του γαστρονομικού τουρισμού σε ολόκληρη την ήπειρο.

Πιο τολμηρές μάρκες και ισχυρότερα οικοσυστήματα

Το Φόρουμ υπογράμμισε περαιτέρω την ανάγκη ενίσχυσης των τοπικών διατροφικών οικοσυστημάτων μέσω της συνεργασίας με τους παραγωγούς, της διαφύλαξης της γαστρονομικής κληρονομιάς μέσω της προώθησης και χρήσης ιθαγενών καλλιεργειών, της τεκμηρίωσης προϊόντων, διαδικασιών και παραδοσιακών συνταγών, καθώς και πιο βιώσιμων συστημάτων τροφίμων.

Οι συμμετέχοντες τόνισαν επίσης την ανάγκη αναβάθμισης της περιφερειακής και παγκόσμιας εικόνας της αφρικανικής κουζίνας, τονίζοντας τον ρόλο των φεστιβάλ γαστρονομίας, των πολιτιστικών εκδηλώσεων και της αφήγησης ιστοριών στην ανάδειξη της γαστρονομικής ταυτότητας της ηπείρου και στην αναμόρφωση των αντιλήψεων παγκοσμίως.

Βασιζόμενο στη συνεχή επιτυχία του, το Περιφερειακό Φόρουμ – μέρος της Ατζέντας Τουρισμού του ΟΗΕ για την Αφρική – εδραιώνεται ως στρατηγική πλατφόρμα για τον γαστρονομικό τουρισμό στην περιοχή, τοποθετώντας το ζήτημα υψηλότερα στην τουριστική ατζέντα. Το Φόρουμ θα επιστρέψει για τρίτη φορά, που θα πραγματοποιηθεί στη Σιέρα Λεόνε.