H Ελλάδα εδραιώνεται στην κορυφή της τουριστικής ζήτησης στην Αυστρία για το προσεχές καλοκαίρι με διψήφια αύξηση προκρατήσεων και πρόσθετα αεροπορικά δρομολόγια προς νέους ελληνικούς προορισμούς. Αυτό διαπιστώθηκε στην διεθνή τουριστική έκθεση Ferien 2024, που πραγματοποιήθηκε στην Βιέννη 14 έως 17 Μαρτίου. Αθρόα ήταν η προέλευση του κοινού στο περίπτερο του ΕΟΤ που συμμετείχε και φέτος στην Έκθεση με διευρυμένη συμμετοχή.
Οι συνεκθέτες στο ελληνικό περίπτερο από τις Περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδος, Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, τους Δήμους Βόλου-Πηλίου και Σκιάθου, την Κάρπαθο, τον Οργανισμό Τουρισμού Χαλκιδικής, τους ξενοδοχειακούς ομίλους Louis και Zeus και την Πανελλήνια Ένωση Camping, είχαν την ευκαιρία κατά την πρώτη ημέρα να πραγματοποιήσουν B2B συναντήσεις με τους επαγγελματίες του κλάδου.
H Ελλάδα κορυφαίος προορισμός για το προσεχές καλοκαίρι
Σύμφωνα με την έρευνα της TUI (αποκλειστικός εταίρος στη Ferien) αλλά και με τα αποτελέσματα των κρατήσεων που πραγματοποιήθηκαν στην Έκθεση, η Ελλάδα παραμένει με διαφορά ο δημοφιλέστερος προορισμός των Αυστριακών.
Οι κυριότεροι προορισμοί : Κρήτη, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Κέρκυρα, Χαλκιδική.
Οι κρατήσεις στην TUI, παρουσιάζουν διψήφια αύξηση για το μεγαλύτερο μέρος των προορισμών (Gottfried Math CEO TUI Austria).
Η εξαιρετική πορεία των κρατήσεων κατέγραψε διψήφια αύξηση για ορισμένους προορισμούς καλύπτοντας μάλιστα ήδη το 70% του δυναμικού τους για το 2024. Αυτό επισημάνθηκε κατά τις κατ΄ ιδίαν συναντήσεις που είχαν τα στελέχη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Αυστρίας με τους διευθυντές της TUI, Dertour (δεύτερος μεγαλύτερος διοργανωτής ταξιδίων), Springer Reisen και Ideal Tours.
Ιδιαίτερα ενθαρρυντική εμφανίζεται η πορεία των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων στον μεγαλύτερο αερομεταφορέα της χώρας, Austrian Airlines, ο οποίος ξεκινά ήδη από 26 Μαρτίου απευθείας συνδέσεις με 21 ελληνικούς προορισμούς: Αθήνα, Θεσσαλονίκη/Χαλκιδική,Καβάλα, Βόλος, Σκιάθος, Σκύρος, Πρέβεζα, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος, Άραξος, Καλαμάτα, Ρόδος, Κως, Κάρπαθος, Σάμος, Λήμνος, Μύκονος, Σαντορίνη, Ηράκλειο, Χανιά.
Τα αεροπορικά δρομολόγια για Αθήνα παρουσιάζουν αύξηση +20% ενώ για Μύκονο θα πραγματοποιούνται 4 πτήσεις την εβδομάδα.
Νέοι προορισμοί
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η θετική απήχηση νέων προορισμών όπως της Σκύρου, της Λήμνου αλλά και της Θεσσαλίας με εβδομαδιαία πτήση από Βιέννη προς Βόλο (Austrian Airlines).
Από πλευράς προορισμών, μεγάλη σημασία για την Υπηρεσία του ΕΟΤ Αυστρίας αποτελεί η διατήρηση και η εδραίωση της γραμμής Βιέννη – Βόλος αλλά και το άνοιγμα νέων γραμμών προς Λέσβο και Χίο.
Τέλος θετική η πορεία και στα νέα πτητικά προγράμματα προς Λέσβο (από Innsbruck), στις νέες γραμμές Innsbruck–Κάρπαθος, Linz–Σκιάθος ενώ ανοδική πορεία στη ζήτηση εμφανίζει η Ήπειρος, η οποία εδραιώνεται στην αυστριακή αγορά.
Το περίπτερο του ΕΟΤ τίμησαν με την παρουσία τους, o Πρέσβης της Ελλάδος στη Βιέννη κ. Γεώργιος Ηλιόπουλος, ο οποίος συνοδευόμενος από τη Σύμβουλο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας κα Μπογιατζοπούλου, συζήτησε με όλους τους συνεκθέτες / εκπροσώπους της χώρα μας.
INFO
H Διεθνής Τουριστική Έκθεση της Βιέννης – Ferien 2024 είναι η μεγαλύτερη έκθεση της Κεντρικής Ευρώπης καθώς προσφέρεται ως βήμα συναντήσεων για επαγγελματίες του κλάδου από όλες τις γειτονικές χώρες. Φέτος συμμετείχαν 450 εκθέτες από 36 χώρες και ο αριθμός των επισκεπτών ανήλθε σε 72.710 (36.624 Ferien + 36.086 Wohnen).
Σύμφωνα με τους διοργανωτές της Έκθεσης αλλά και με έρευνα που πραγματοποίησε για λογαριασμό της TUI η εταιρεία YouGov, το 77% των ερωτηθέντων προγραμματίζει να πραγματοποιήσει διακοπές στο εξωτερικό με το 33% να έχει ήδη προβεί σε κράτηση.
Το μοντέλο «Ήλιος-Θάλασσα» αποτελεί -κυρίως για τις οικογένειες- το κύριο κίνητρο διακοπών και ακολουθεί ο αστικός τουρισμός .
Η προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη, υπήρξαν κυρίαρχα θέματα στη διάρκεια της Έκθεσης και αναμένεται να παίξουν καίριο ρόλο στο μέλλον καθώς η ευαισθητοποίηση του κοινού θα επηρεάσει τη στρατηγική πολλών διοργανωτών ταξιδίων και εν συνεχεία πολλών επιχειρήσεων του κλάδου στοχεύοντας στην ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων (νερό, παραγωγή ρεύματος, διαχείριση απορριμμάτων κ.λπ)