Ως άνθρωπος της επικοινωνίας και της διασύνδεσης η κ. Σκάλκου, την τελευταία πενταετία αποφάσισε να εντρυφήσει στο επαγγελματικό  HR μόλις είδε την ανάγκη της αγοράς για εξειδικευμένο ά ποιότητας μοντέλο επικοινωνίας και διασύνδεσης. Είναι σε θέση να επιλέγει  τόσο τους πελάτες της, αφού πληρούν τα κριτήρια αξιολόγησης, όσο και το προσωπικό για το πελατολόγιο της. Συναντηθήκαμε στην Αθήνα όπου κατά τη διάρκεια μίας φιλικής συζήτησης έλαβα πολύτιμη γνώση για το πώς διαχειρίζεται σήμερα ένα γραφείο εξεύρεσης εξειδικευμένου προσωπικού τις ανάγκες της αγοράς. Έχει εστιάσει κυρίως να ασχοληθεί με προσωπικό που προέρχεται από την εμπόλεμη Ουκρανία, αλλά και άλλες χώρες, ανοίγοντας έτσι ένα παράθυρο ελπίδας ως δίαυλος επικοινωνίας με τη διασύνδεση εργασίας στα πανέμορφα ελληνικά νησιά, προσφέροντας ποιοτικές συνθήκες εργασίας και ένα ευοίωνο μέλλον.

Καλησπέρα σας κ. Σκάλκου και σας ευχαριστούμε που αποδεχτήκατε τόσο θερμά την πρόσκλησή μας. Τελικά πώς τις διαχειρίζεται αυτές τις ανάγκες της αγοράς για καταρτισμένο προσωπικό στις μέρες μας;

 Καλησπέρα σας κα.Kyropoulos και σας ευχαριστώ πολύ για την επικοινωνιακή ευκαιρία. Στο εργασιακό περιβάλλον εκτιμώνται ιδιαίτερα άνθρωποι που αναλαμβάνουν την προσωπική ευθύνη διεκπεραίωσης μίας εργασίας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, έχουν υψηλό δείκτη συναισθηματικής νοημοσύνης και αναγνωρίζουν τις εκάστοτε ανάγκες την κάθε φορά. Οι επιχειρήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε την τελευταία διετία, όπως πολύ σωστά είπατε έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις, όπως και προσδοκίες.

Ποιο είναι το κυριότερο χαρακτηριστικό γνώρισμα, προσόν που πρέπει να έχουν οι ενδιαφερόμενοί;

 Όρεξη για εργασία πάνω από όλα, να είναι υπεύθυνα άτομα, εντιμότητα, ευγένεια και να έχουν σφαιρική αντίληψη ευελιξίας και προσαρμοστικότητας. Προαπαιτούμενο είναι  να διαθέτουν ομαδικό πνεύμα συνεργασίας και να γνωρίζουν πώς να διαπραγματευτούν, πότε να ασκήσουν επιρροή, αλλά και πότε να δείξουν κατανόηση και φυσικά  να υπερασπίζονται τις  διπλωματικές δεξιότητες τους με άκρατο επαγγελματισμό.

Στόχος και σκοπός μίας επιχείρησης είναι η προτεραιότητα της γενικής εικόνας της. Άρα προσωπικό, που διαθέτει τεκμηριωμένα μέσα από τον κύκλο σπουδών του, τα προσόντα αυτής της εκπροσώπησης, τα λεγόμενα hard skills, αξιολογούνται πολύ θετικά. Μετέπειτα περνάμε στα soft skills,  και φυσικά η προσωπικότητα του εκάστοτε εργαζόμενου, αλλά  και η γνώση ξένων γλωσσών που αποτελεί ένα έξτρα προσόν, όπως και το χαμόγελό τους!

Οι εργαζόμενοι στις επιλεγμένες επιχειρήσεις ξενοδοχεία, εστιατόρια, επιχειρήσεις εστίασης του γραφείου σας βρίσκονται σε υπεύθυνα πόστα εργασίας;

 Σαφώς και όχι μόνο κα Kyropoulos. βλέπουμε ότι στην εταιρεία μας εργαζόμενοι που έχουν επιλεχθεί να συνεργαστούν με το πελατολόγιό μας, κατέχουν ήδη θέσεις σε πόστα με ηγετικές ικανότητες, όπου υπερισχύουν οι δεξιότητες λήψης αποφάσεων, καθοδήγησης, σχεδιασμού και υλοποίησης ενός οργανογράμματος.

 Φυσικά και δεν έχουν τεθεί τυχαία εκεί. Το γραφείο μας τους εκπαιδεύει απέναντι στις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν μέσω και του χάρτη της ηθικής δεοντολογίας και κανόνων που έχουμε θεσπίσει μέσα από τη δική μας προσωπική και επαγγελματική ηθική που αναφέρεται στη συλλογικότητα. Η εμπιστοσύνη κα Kyropoulos δεν αγοράζεται, αλλά κτίζεται και κερδίζεται καθημερινά. Όσο πιο ευχαριστημένο είναι το πελατολόγιό μας, θα μας συστήσει με τα μάτια κλειστά που λέμε κάπου παρακάτω, όπως επίσης και ευχαριστημένοι συνεργάτες που απαρτίζουν το προσωπικό θα μας ανοίξουν τις πόρτες διασύνδεσης με τους επόμενους ενδιαφερόμενους εν δυνάμει συνεργάτες!

Τι είναι αυτό που κάποιος αμφοτερόπλευρα θα προτιμήσει το δικό σας γραφείο εξεύρεσης προσωπικού από ένα άλλο;

Έχουμε εμπειρία στην διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, μέσω καινοτόμων μεθόδων, ακόμη και επαγγελματικών ψυχομετρικών τεστ, αποφασίζουμε για τη σωστή αξιολόγηση των δυνατοτήτων και διάθεση στην κατάλληλη θέση.

Διαθέτουμε:

* έμπειρους συνεργάτες εύρεσης και επιλογής προσωπικού, όπου μέσω πολλαπλών συνεντεύξεων θα κριθεί και η τελική απόφασης επιλογής ποιος αντιστοιχεί που, ποιας εταιρείας προφίλ, ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία της προσωπικότητας του εκάστοτε ενδιαφερόμενου η ενδιαφερόμενης με συνεργάτες μας στην Ινδία, τις Φιλιππίνες, το Νεπάλ, την Ινδονησία, καθώς και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

*  Ένα ατού που διαθέτει το γραφείο μας είναι η άμεση διεκπεραίωση όλων των εγγράφων που απαιτούνται, μέρος της τυπικής διαδικασίας για να κερδίζεται πολύτιμος χρόνος

* οργάνωση και πραγματοποίηση άμεσα της μεταφοράς και διαμονής του προσωπικού από  τη χώρα καταγωγής τους, στην Αθήνα και εν συνεχεία στο ξενοδοχείο η την αντίστοιχη επιχείρηση εργασίας τους.

* υποστήριξη καθημερινών προβλημάτων (εργαζομένων-ξενοδοχείων) και έγκυρη παρέμβαση για την επίλυση τους από επαγγελματίες συμβούλους του γραφείου μας

* άμεση καταβολή των μισθών χωρίς καθυστερήσεις, που μας έχουν δώσει επάξια τον τίτλο του «σωστού επαγγελματία στην αγορά» της εγγυημένης εξασφάλισης εργασίας με υψηλές αποδοχές και bonus.

Γιατί εστιάσατε στην Ουκρανία;

Λόγω της ευαισθησίας μας απέναντι στην κατάσταση που ζουν οι Ουκρανοί πολίτες λόγω του πολέμου. Στην εποχή μας το να βιώνεις μία τόσο τραγική πραγματικότητα από τη μία μέρα στην άλλη, είναι κάτι ασύλληπτο. Η Ελλάδα, αποτελούσε ανέκαθεν πόλο έλξης, θαυμασμού για τους πολίτες της Ουκρανίας ως ένας από τους πιο αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς, γιατί λοιπόν να μην αποτελεί και κίνητρο να εργαστεί κάποιος στη χώρα μας και να απολαύσει όλα όσα προσφέρει; Πανέμορφο καιρό, ευγενικούς ανθρώπους και φυσικά αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Επίσης να τονίσω, ότι λόγω των συνθηκών, έχουμε και διεθνείς συνεργασίες, τόσο με την Ασία, όσο και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και τα Βαλκάνια. Προαπαιτούμενο φυσικά η αποδεδειγμένη γλωσσική επάρκεια αγγλικών καθώς και η εμπειρία για την αντίστοιχη θέση που προορίζεται ο εκάστοτε εργαζόμενος η εργαζόμενη.

Με ποια κριτήρια ασφαλείας επιλέγονται οι εν δυνάμει υποψήφιοι για εργασία στα ελληνικά νησιά στον τομέα της εστίασης και των ξενοδοχείων;

Απαραίτητο προσόν είναι η θέληση και η όρεξη για εργασία όπως προ είπα. Μετά θα πρέπει να έχουν εμπειρία (αν είναι δυνατόν τουλάχιστον ένα χρόνο) και γνώση τουλάχιστον ελάχιστων αγγλικών. Το σημαντικότερο είναι το μεράκι και η αγάπη για αυτό που κάνουν. Αυτούς τους ανθρώπους επιλέγουμε ώστε να έχουν και το άμεσο ενδιαφέρον ανταπόκρισης από τις επιχειρήσεις.

 Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχετε αντιμετωπίσει και πως τα επιλύσατε σχετικά με την επιλογή προσωπικού από την Ουκρανία;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι δεν γνωρίζουν την αγγλική γλώσσα και αυτό δυσκολεύει την επικοινωνία με τα ξενοδοχεία, όπως επίσης και η ελάχιστη ή καθόλου εμπειρία που δυσκολεύει στην απόδοση τους. Χρησιμοποιούνται όμως διάφορα application μετάφρασης κάθε φορά και από τις δύο πλευρές. Όταν υπάρχει καλή διάθεση και όρεξη για  εργασία αυτά τα προβλήματα είναι μηδαμινά και απλώς απαλείφονται.

Πως αισθάνονται οι Ουκρανοί που επιθυμούν να εργαστούν στην Ελλάδα, όταν τους δίνεται μια τέτοια ευκαιρία;

Το βλέπουν σαν μία ευκαιρία να ξεφύγουν από την κατάσταση που βιώνουν με τον πόλεμο και επιπλέον το συνδυάζουν με το να απολαμβάνουν τις ομορφιές της Ελλάδας και κυρίως των νησιών μας. Και ας μην ξεχνάμε την αγάπη τους για την Ελλάδα και όλα όσα περιλαμβάνει και ο πολυθεματικός τουρισμός.

Ποιος είναι ο ανώτατος μισθός; Ποιος ο κατώτατος και πως διασφαλίζεται αυτό;

 Ο μισθός με εξαήμερη απασχόληση και οκτάωρο  είναι πάνω από 950,00 € (περιλαμβάνει διαμονή, δύο γεύματα, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη), από εκεί και πέρα

υπάρχει δυνατότητα να εργαστούν παραπάνω, αλλά και επιπλέον τους δίνονται BONUS απόδοσης εργασίας που θα αυξήσει τον μισθό τους .

 Ποιο είναι το όραμα σας και η γενικότερη φιλοσοφία σας;

Το όραμα μας είναι να αναπτύξουμε μία ισχυρή σχέση μέσω της εταιρείας μας με τους εργαζομένους  και να αποτελέσουμε την πιο αποτελεσματική γέφυρα συνεργασίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ουκρανία. Όμως όπως διαμορφώνεται η ήδη, υφιστάμενη κατάσταση απαιτείται ακόμη πιο έντονη εξωστρέφεια και με άλλες χώρες, εκτός Ευρώπης, ως πόλος έλξης για ποιοτική εποχική εργασία με αξιώσεις, όπως η Ασία, καθώς και η ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. . Ας μη ξεχνάμε επίσης και το πολιτιστικό αντιδάνειο της Ελλάδας με όλους αυτούς τους λαούς και ότι πλέον ο τουρισμός, πέραν ότι αποτελεί τη βαριά κατά βάση βιομηχανία της χώρας, ωστόσο είναι και ένα εργαλείο άτυπης πολιτιστικής συνδιαλλαγής.

Πώς φαντάζεστε τη φετινή σαιζόν;

Θα είμαι απόλυτα ειλικρινής κα  kyropoulos. Θα είναι δύσκολη. Λόγω της αύξησης στα καύσιμα, μέσα από την ενεργειακή κρίση, θα υπάρχουν ανατιμήσεις, τόσο ως προς τα κόστη μεταφοράς, αλλά και σε βασικά πρωτογενή είδη, αναφέρομαι στα εδώδιμα προϊόντα.

Μη ξεχνάτε και την κωλυσιεργία των εγγράφων και της ασύλληπτης γραφειοκρατίας, τόσο για τους εργαζόμενους, όσο και για την εργοδοσία. Νομίζω ότι η Περιφέρεια, που είναι η καθήν αρμόδιά για τις εγκριτικές αποφάσεις, οφείλει να αναδιαρθρώσει το οργανόγραμμα του εξοπλισμού της, και να συνταχθεί με τις επιταγές της νέας τεχνολογικής εξέλιξης και σαφέστατα να βελτιώσει στη στελέχωσή της, τόσο τη διαδικασία του screening, όσο και της τελευταίας επιλογής κατά τη διαδικασία της σταδιοποίησης της επιλογής των εργαζομένων. Ο στόχος τους να είναι γενικότερα η πρακτική εφαρμογή που θα έχει ευέλικτα αποτελέσματα στο εργατικό δυναμικό και στις επιχειρήσεις.

Θα μας πείτε το μότο της ζωής σας; Ας κλείσουμε με αυτό!

The strength of the team is each individual member. The strength of each member is the team!!!

Η δύναμη της ομάδας είναι κάθε μέλος από την οποία αποτελείται. Η δύναμη κάθε μέλους είναι η ομάδα.

Και όπως πολύ σωστά έχει πει ο Henry Ford : Το να βρεθούμε μαζί είναι μία αρχή, το να παραμείνουμε μαζί είναι μία πρόοδος και να δουλέψουμε παρέα είναι επιτυχία!»

Σας ευχαριστούμε πολύ! Ας κλέισουμε θετικά λοιπόν, με το χαμόγελό σας!

     Ασημίνα Σκάλκου

     hr.aoncapital@gmail.com

       6937706012